Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ενεργειακές διασυνδέσεις στο φόντο ανταγωνισμών

Με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ συναντήθηκε χθες το πρωί στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επισήμως συζήτησαν την «κοινή επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση» των διμερών σχέσεων, «με έμφαση το πεδίο ενεργειακής συνεργασίας», ενώ ειδική αναφορά έγινε στον αγωγό διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB). Εξάλλου, παρουσία των Μητσοτάκη και Ράντεφ οι υπουργοί Ενέργειας, Κ. Σκρέκας και Ρ. Χριστόφ, υπέγραψαν δύο μνημόνια κατανόησης Ελλάδας - Βουλγαρίας, τα οποία «εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατηγική ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας, στη βάση της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών απεξάρτησης των ευρωπαϊκών οικονομιών από εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων» όπως λένε, υπηρετώντας και σε αυτό το πεδίο τα ευρωατλαντικά προτάγματα.

Το πρώτο από τα δύο μνημόνια κατανόησης αφορά την ενεργειακή συνεργασία στον τομέα της προμήθειας και αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ το δεύτερο τη διερεύνηση του ενδεχομένου κατασκευής ενός νέου έργου αγωγού πετρελαίου που θα συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο συμφωνίες αποτελούν «ένα ακόμα βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής αυτονομίας», με «μόνη απάντηση» απέναντι στη Μόσχα την «ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο. Με διαφοροποίηση και των πηγών, αλλά και των οδεύσεων της Ενέργειας. Με μία επιλογή που η Ελλάδα και η Βουλγαρία προωθούν άλλωστε εδώ και τρία χρόνια, για να την εμβαθύνουν τώρα με το μνημόνιο για τη σύμπραξη των υπουργείων Ενέργειας στο πεδίο της ασφάλειας εφοδιασμού και της αποθήκευσης φυσικού αερίου».

Τόνισε σχετικά ότι στο εξής ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις του Σιρέν στη βορειοδυτική Βουλγαρία, ενώ αντίστοιχα βουλγαρικές εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα.

Συνεχίζοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η διμερής αυτή συμφωνία έχει «και ευρωπαϊκό βεληνεκές, καθώς μετατρέπει και τις δύο χώρες μας σε ένα σταυροδρόμι διακίνησης αερίου όχι μόνο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, αλλά και προς την υπόλοιπη Ευρώπη», ενώ έρχεται «σε συνέχεια μίας ανάλογης συνθήκης που έχουμε υπογράψει ήδη με την Ιταλία» και έτσι διαμορφώνεται «ένα εναλλακτικό ενεργειακό δίκτυο στρατηγικής σημασίας».

Σχετικά με το δεύτερο μνημόνιο, σημείωσε ότι «αφορά το πετρέλαιο και τη χειραφέτησή του από ρωσικές πηγές», καθώς οι δύο χώρες «δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής ενός νέου πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τα δύο κομβικά λιμάνια, την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς, αλλά μέσω αυτών και δύο θάλασσες, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα», στόχος που συνδέεται και με τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι «αναβιώνει υπό το φως νέων συνθηκών όχι ως αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά ως αγωγός Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς, προσφέροντας στη Βουλγαρία εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού», όπως και ότι αυτές προστίθενται σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις: Στον IGB, στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και στη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της Νέας Σάντας με τη Μαρίστα.

Εθεσε δε «απώτερο στόχο - γιατί όχι - να φτάσει το φυσικό αέριο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Ουκρανία», σε μια σειρά εξελίξεων που «αλλάζουν συνολικά τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ