Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στην Θοδώρα Σοφιανίδου

Στη γενέτειρά της, το Μεταλλικό Κιλκίς, κηδεύτηκε χτες η συντρόφισσα Θοδώρα Σοφιανίδου, σε ηλικία 89 χρόνων. Το τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη.

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο της συντρόφισσας και εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Η σ. Θοδώρα γεννήθηκε το 1934 στο Μεταλλικό του Κιλκίς από γονείς αγρότες που ήρθαν πρόσφυγες από το Καρς το 1922. Αδέρφια της ήταν οι πρωτοπόροι κομμουνιστές Στέφανος, Γιώργος και Ηλίας Σοφιανίδης.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για την ιδεολογία της από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, κατάφερε να σπουδάσει στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και να συνεχίσει τη μετεκπαίδευσή της σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας. Διετέλεσε καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διακρίθηκε για το πλούσιο ακαδημαϊκό, επιστημονικό και παιδαγωγικό της έργο.

Οργανώθηκε στο Κόμμα το 1976. Υπηρέτησε το Κόμμα από όποια χρέωση της ανατέθηκε. Τα τελευταία χρόνια ήταν μέλος της ΚΟΒ Σχολής Θετικών Επιστημών.

Πέραν όλων των άλλων η συντρόφισσα αφήνει πίσω το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας του Μεταλλικού, το οποίο, όπως έλεγε και η ίδια, «είναι ένα εγχείρημα που θα βοηθήσει στο να μάθουν και να διδαχθούν οι νέες γενιές από τους αγώνες των προηγούμενων».

Τη θλίψη του για τον θάνατο της σ. Θοδώρας εκφράζει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, του οποίου η Θοδώρα ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και διετέλεσε για πολλά χρόνια γενική γραμματέας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ