Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρι στα Ελληνοτουρκικά

Το παζάρι για τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά επιχειρούν να ξαναζεστάνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας, πάνω στα συντρίμμια που άφησε ο πρόσφατος σεισμός στην Τουρκία και στο κύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς.

Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του χτες βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφάνισε τον σεισμό στην Τουρκία και όσα ακολούθησαν ως ευκαιρία για αναθέρμανση των παζαριών στα Ελληνοτουρκικά προς ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις. «Υπό προϋποθέσεις ο σεισμός μπορεί να είναι ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των διμερών σχέσεων», είπε, αν και σημείωσε ότι «δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός», χαρακτηρίζοντας πάντως «χρέος» του να αξιοποιήσει το «κλίμα ψυχολογικής ταύτισης των δύο λαών σε αυτή τη συγκυρία».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων, ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση διαβλέπει κάποια «πρωτοβουλία» από πλευράς του Βερολίνου στα Ελληνοτουρκικά, απάντησε ότι «η Ελλάδα πάντοτε επιδιώκει τη συνεννόηση, επιδιώκει συνθήκες σταθερότητας και ηρεμίας», εξ ου και «προς την τουρκική ηγεσία έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της διαφοράς που έχουμε δεν είναι η ένταση, δεν είναι η προκλητική ρητορική, δεν είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, υπάρχουν άλλοι δρόμοι και άλλοι οδοί».

Εξάλλου, ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real» εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Καλωσόρισε τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, M. Τσαβούσογλου, περί «νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να δούμε πώς το εννοεί». Αναζητούμε μηχανισμούς αποκλιμάκωσης, αλλά «σίγουρα δεν μιλάμε για διάλογο επί της κυριαρχίας», πρόσθεσε, όταν σε όλους αυτούς τους ευρωατλαντικής κοπής μηχανισμούς «ψήνεται» η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, προς χάριν της «ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ, όπως και για να θωρακιστεί η συνοχή του ΝΑΤΟ έναντι των ανταγωνιστών του στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ