Τετάρτη 15 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Το κριτήριο του κόστους - οφέλους αφήνει απροστάτευτο τον λαό

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ζητήματα των υποδομών στη Θεσσαλία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ

«Πώς γίνεται από τη μία να υπάρχουν ο πλούτος, η τεχνογνωσία, το εργατικό δυναμικό, επομένως η δυνατότητα κατασκευής έργων αντιπλημμυρικών, εγγειοβελτιωτικών, αποστραγγιστικών, αρδευτικών, αντιδιαβρωτικών και από την άλλη αυτά τα έργα να μην κατασκευάζονται;». Στο ερώτημα αυτό έδωσε απαντήσεις η εκδήλωση που οργάνωσε, την Παρασκευή, η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με θέμα: «Ισχυρό ΚΚΕ για σύγχρονες υποδομές στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Τέγος, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας και υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ, και έγιναν παρεμβάσεις από τον Γιώργο Μπαρμπούτη, μηχανικό, που ανέλυσε τα ζητήματα του νερού στην περιοχή της Καρδίτσας, και τον Βασίλη Ελευθερίου, τοπογράφο μηχανικό.

Ο Νίκος Τέγος αναφέρθηκε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι με το ατύχημα ήρθαν ξανά στην επιφάνεια οι τεράστιες ελλείψεις σε έργα υποδομής. Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα των υποδομών της αντιπλημμυρικής προστασίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ολοι μας έχουμε πλούσια πείρα από τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας "Ιανός". Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να αποκρύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες για τις τεράστιες ελλείψεις σε έργα και υποδομές αλλά και τα αδιέξοδα του ίδιου του συστήματος, προβάλλουν ως αιτίες των καταστροφών η μεν ΝΔ την κλιματική αλλαγή, ο δε ΣΥΡΙΖΑ την έλλειψη αποφασιστικότητας, αποτελεσματικότητας από το κράτος σήμερα, επιδιώκοντας να κάνει αντιπαράθεση στη ΝΔ χωρίς φυσικά σε καμία περίπτωση να θίγεται η ουσία του προβλήματος που "γεννά" αυτές τις καταστροφές.

Μελετώντας το πρόγραμμα, τις εντάξεις και τα στοιχεία του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Από τη μία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στην ενίσχυση μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου των κατασκευών και όχι μόνο.

-- Το σύνολο των μέχρι τώρα ενταγμένων έργων του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία έχει προϋπολογισμό πάνω από 2,17 δισ. ευρώ. Πάνω από 550 εκατ. ευρώ (24,3%) προϋπολογίζονται για Τεχνικά Εργα και Εργα Υποδομών. Σημειώνουμε ότι ο θεματικός στόχος που έχει τη μικρότερη χρηματοδότηση είναι ο στόχος "Κλιματική αλλαγή - Πρόληψη" με μόλις 13,8 εκατομμύρια, δηλαδή μόλις το 0,58% (!) της χρηματοδότησης...

-- Παράλληλα, τα μεγάλα ή και τα μικρότερα έργα που γίνονται, πραγματοποιούνται με τη μορφή Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με τις μεγάλες κατασκευαστικές και τους τραπεζικούς ομίλους που εμπλέκονται να βγάζουν τεράστια κέρδη.

-- Είναι εμβληματικό το παράδειγμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), ένα έργο που έχει συνολικό κόστος 1,6 δισ. ευρώ. Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, έχει λάβει μέχρι τώρα πάνω από 372,5 εκατ. ευρώ καθώς και τα έσοδα από τους σταθμούς διοδίων μέχρι το 2038!

-- Επίσης, για τις αποκαταστάσεις από τον ''Ιανό'', έχουμε επί της ουσίας απευθείας ανάθεση στον μονοπωλιακό όμιλο της ΤΕΡΝΑ ύψους 143 εκατ. Με τους εργαζόμενους σε αυτά, μηχανικούς, οικοδόμους, χειριστές, οδηγούς, να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια που φτάνουν τις 10 και 12 ώρες, 6 μέρες τη βδομάδα και με μισθούς πείνας.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι εγκληματικές ελλείψεις στα έργα υποδομής για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές:

-- Στην περιοχή μας, οι ελλείψεις στο μέτωπο της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι τεράστιες: Κενά στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, στον καθαρισμό παραποτάμων, ρεμάτων και καναλιών που υπερχείλισαν, πλήρης απουσία ή λειψή συντήρηση των αναχωμάτων στα νότια και ανατολικά της πόλης, μπαζώματα στις ζώνες πλημμύρας κ.ά. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο νομός Καρδίτσας είναι ο πλέον εκτεθειμένος σε δυνητικές καταστροφές από πλημμύρες ποταμιών σε σύγκριση με όλους τους νομούς της χώρας, δίχως σε αυτές τις μελέτες να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσφατα καταστροφικά πλημμυρικά γεγονότα του "Ιανού", του "Μπάλλου", κ.λπ.

-- Επιπλέον, καθυστερούν δραματικά έργα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν όχι απλά στην αποφυγή τέτοιων καταστροφών όπως με τον κυκλώνα "Ιανό" αλλά και στην αποθήκευση και χρήση των υδάτων από τις κατακρημνίσεις. Τέτοια έργα είναι το φράγμα στο Μουζάκι, το φράγμα και η σήραγγα της Συκιάς, το φράγμα της Μεσοχώρας. Η υλοποίηση αυτών και άλλων έργων θα συνέβαλλε ώστε να διασφαλιστεί φθηνότερο νερό για τους βιοπαλαιστές αγρότες (...) Δεν αποτελούν προτεραιότητα μιας και θα δυσκόλευε το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών, κάτι το οποίο αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, αποτελεί παράλληλα κατεύθυνση της ΕΕ μέσα και από την ΚΑΠ.

-- Παράλληλα, προωθούνται έργα όπως της κατασκευής αιολικών πάρκων στον ορεινό όγκο των Αγράφων που θα έχουν ως επακόλουθο την αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και το μπάζωμα ρεμάτων, που θα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα συγκράτησης υδάτων, πέραν των άλλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

-- Η ποιότητα του νερού της ύδρευσης Καρδίτσας από τον Σύνδεσμο Υδρευσης είναι διαχρονικά υποβαθμισμένη και για χρόνια οι κάτοικοι της πόλης καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό».

Αντίστοιχα, ανέπτυξε το θέμα της αντισεισμικής προστασίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στην ΠΕ Καρδίτσας υπάρχουν 13 ακατάλληλα σχολεία. Μετά τον σεισμό της Λάρισας, έχουμε ακόμα μαθητές στον δήμο Παλαμά που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ».

Κλείνοντας τόνισε: «Μόνο με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ θα έχουμε σύγχρονες υποδομές που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, που να εξασφαλίζουν επαρκείς, ασφαλείς, ευρύχωρες, κατάλληλες, λαϊκές κατοικίες, επαρκείς υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, υποδομές κοινωνικών υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ