Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οχυρά Ρούπελ

Ψηλά στ' αντερείσματα του Μπέλες (σημερινή Κερκίνη), σ' απρόσιτες κι απροσπέλαστες βουνοκορφές που το μάτι χάνεται σε γαλάζιους ανοιχτούς ορίζοντες και πλανιέται με αγαλλίαση στα καταπράσινα λιβάδια της κοιλάδας του Στρυμόνα. Εκεί που το ανθρώπινο πόδι πολύ σπάνια βαδίζει και το βλέμμα αναπαμένο ανακαλύπτει την ομορφιά της φύσης, ιδίως τώρα που οργιάζει παντοδύναμη η άνοιξη, στον Προμαχώνα και στα Κουλάτα, ακριβώς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βρίσκονται τα απόρθητα οχυρά του Ρούπελ.

Ισως για άλλη εποχή, ίσως για άλλους λόγους να κατασκευάστηκαν και για άλλους λόγους χρησιμοποιήθηκαν. Φαίνεται πως ο από βορρά κίνδυνος ήταν πάντα ένα εφιαλτικό σύνδρομο που δεν άφηνε σε ησυχία τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την άρχουσα τάξη. Οι εμπνευστές του νόμιζαν, πως ύστερα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποιοσδήποτε άλλος πόλεμος θα ήταν πόλεμος των χαρακωμάτων και των λιανοντούφεκων.

Παρ' όλα αυτά τα Οχυρά Ρούπελ ήταν ένα τρομερό σε σύλληψη και εκτέλεση έργο. Ενα μνημειώδες έργο που ακόμα και σήμερα σ' αφήνει άφωνο. Και δικαίωσε τη φήμη του. Παρόλο που για άλλα αγωνίζονταν οι ηρωικοί υπερασπιστές του και άλλα σκάρωναν πίσω από την πλάτη τους οι μεγαλοστρατηγοί!

Ας μιλήσουμε πιο αναλυτικά.

«Σήμερον τη 6-4-41 και 5 και 15 πρωινή, η Ελλάς υπέστη απρόκλητον επίθεσιν υπό της χιτλερικής Γερμανίας. Τα ηρωικά ελληνικά στρατεύματα αμύνονται του πατρίου εδάφους. Θα νικήσωμεν και θα ζήσωμεν ελεύθεροι» (οι εφημερίδες).

1η μέρα. Από το πρωί άρχισε η επίθεση των Γερμανών κατά του οχυρού Ρούπελ με σφοδρό βομβαρδισμό πυροβολικού και με αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως (στούκας), τα οποία, ανεπτυγμένα σε σχηματισμούς, έριχναν βόμβες κάτω από το τρομερό σφύριγμα των σειρήνων τους. Παρά τις επίμονες προσπάθειες οι Γερμανοί δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν το οχυρό. Υπέστησαν δε σοβαρές απώλειες.

2η μέρα. Συνεχίστηκε πιο έντονα η επίθεση κατά του οχυρού και την 3η μέρα, παρά τη σφοδρή επιθετική προσπάθεια σε όλο το μέτωπο, το οχυρό παρέμεινε ανέπαφο. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν τρομακτικές. Την 4η μέρα οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις επαναλήφθηκαν και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και τα ηρωικά Ελληνόπουλα χύνουν το αίμα τους, οι άκαπνοι στρατηγοί - αρκετοί με κάποια ικανοποίηση - πίσω από την πλάτη τους, υπογράφουν και παραδίνουν στους Γερμανούς τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη την Ελλάδα. Υστερα δε από την παράδοση του Ρούπελ ο Γερμανός αξιωματικός έδωσε συγχαρητήρια στον Ελληνα διοικητή και εξέφρασε το θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση και θυσία των Ελλήνων στρατιωτών.

Παρά τη μετέπειτα παράδοση, οι συνέπειες αυτής της 4μερης καθυστέρησης του γερμανικού στρατού ήταν μεγάλη. Ο ίδιος ο Χίτλερ ομολογεί: Δεν τολμώ να αναλογισθώ τις συνέπειες των εις την Ελλάδα γεγονότων. Από την εξέλιξή τους παρενοχλήθησαν σοβαρά οι προετοιμασίες για τη ρωσική εκστρατεία... Ο δε ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας αφού είπε πολλά κατέληξε: «Χάρη στη θυσία σας εμείς εδώ στη Ρωσία κερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε... Σας ευγνωμονούμε!».

Εμείς εκεί ψηλά στ' αντέρεισμα του Μπέλες, όπου ορθώνεται το μνημείο με τα ονόματα των ηρωικών παιδιών που έπεσαν για την πατρίδα, δεν έχουμε παρά να σταθούμε προσοχή και να τους αποτίσουμε ύψιστο φόρο τιμής.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ