Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Να αλλάξουν πλευρό...

«

Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε τον δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα του κεφαλαίου να προχωρήσει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, «προσπερνώντας» τα όποια εμπόδια βάζει ακόμα το άρθρο 16 του Συντάγματος. Η τοποθέτηση αυτή δεν αφήνει κανένα ερώτημα για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να μεθοδεύσει την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης, καθ' οδόν προς την αναθεώρηση και του άρθρου 16, ώστε να διευρύνεται το «πεδίον δόξης» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί την Παρασκευή η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Μ. Βορίδη, στον «Real FM», όπου το πήγε ένα βήμα παραπέρα: Αναγνωρίζοντας ότι το θέμα θα «λήξει» με την αναθεώρηση του άρθρου 16 στην επόμενη Βουλή, πρόσθεσε πως «εκείνο το οποίο σκεφτόμαστε είναι να ενεργοποιήσουμε τις διακρατικές συμφωνίες οι οποίες, στο πλαίσιο του άρθρου 28 του Συντάγματος, μας επιτρέπουν να φέρουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κάνοντας μια διακρατική συμφωνία με κάποια ευρωπαϊκή χώρα καταρχήν. Γιατί προφανώς εδώ η ερμηνεία που θα πρέπει να κάνει, όποιος θέλει να την κάνει και όποιος κρίνει τα ζητήματα της συνταγματικότητας που θα τεθούν, θα έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία, καθώς θα συνδέονται οι διακρατικές συμφωνίες και ουσιαστικά θα γίνονται εις εκτέλεση συγκεκριμένων προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, θα συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό έχει υπερσυνταγματικό χαρακτήρα και μπορεί να κάμψει κάποιες επιφυλάξεις, κάποιες αντιρρήσεις».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει χρήση ενός άρθρου του Συντάγματος, όπου στο όνομα του «σπουδαίου εθνικού συμφέροντος» και της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», όπως ορίζεται από τις Συνθήκες της ΕΕ, μπορεί ακόμα και να παρακάμπτονται άλλες συνταγματικές προβλέψεις, στην προκειμένη περίπτωση το άρθρο 16. Με τον τρόπο αυτό, σκοπεύουν να ανοίξουν τον δρόμο καταρχάς σε ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα, να ιδρύσουν «παραρτήματα» στην Ελλάδα και να πουλάνε τα πτυχία τους ισότιμα με τα ΑΕΙ.

Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό για τις «τρύπες» που ανοίγει ακόμα και στο Σύνταγμα μιας χώρας το ευρωενωσιακό Δίκαιο, στο όνομα μάλιστα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», που γίνεται βέβαια για τα συμφέροντα των ομίλων και όχι των λαών. Στην προκειμένη περίπτωση, η ...ολοκλήρωση παρακωλύεται από τους όποιους περιορισμούς θέτει το Σύνταγμα για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αλλά όπως φαίνεται αυτός δεν είναι λόγος για να ανησυχούν όσοι διαχρονικά προωθούν τα συμφέροντα των ιδιωτών της Εκπαίδευσης, για παράδειγμα με την καθιέρωση επί πληρωμή ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή όμως την ελληνική αγορά τη λιγουρεύονται και εκπαιδευτικά μεγαθήρια από άλλες χώρες, εκτός ΕΕ (τι κάνει νιάου - νιάου στα αμερικάνικα...), ο Βορίδης δεν δίστασε να ανοίξει τη συζήτηση και για το επόμενο βήμα: «Θα δοκίμαζα να πάω τις διακρατικές και εκτός ΕΕ, προκειμένου να δούμε και εκεί πώς μπορεί να δει κανείς τη σχέση των διεθνών συνθηκών με το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Κι αν είναι έτοιμοι για διακρατικές συμφωνίες στην Εκπαίδευση με χώρες εκτός ΕΕ για να παρακάμψουν το άρθρο 16, σε ποιους άλλους τομείς έχουν σκοπό να κάνουν το ίδιο; Τι άλλες «εκκρεμότητες» έχουν με «συμμάχους» της ελληνικής αστικής τάξης, που χρειάζεται να ρυθμιστούν με «διασταλτική εφαρμογή» των προβλέψεων του άρθρου 28;

Δεν περιμένει κανείς από την κυβέρνηση να απαντήσει. Ούτε βέβαια από τη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση να αρθρώσει λέξη, αφού και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο σήκωνε το χέρι για να ψηφίσει κάθε «διεθνή συμφωνία», επικαλούμενη μάλιστα τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας. Την απάντηση θα τη δώσουν ο λαός και η νεολαία, στον δρόμο. Οσοι «ονειρεύονται» ιδιωτικά πανεπιστήμια και πτυχία βάσει τιμοκαταλόγου, ας αλλάξουν από τώρα πλευρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ