Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στο «πατητήρι» της κερδοφορίας και οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων

Ο Ζ. είναι εργάτης πίστας στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» εδώ και 3 χρόνια και μας εξήγησε πως κατά τη διάρκεια της σεζόν η εντατικοποίηση είναι στο «κόκκινο». Αυτός και οι υπόλοιποι περίπου 100 εργάτες που φορτοεκφορτώνουν τις αποσκευές στα αεροπλάνα, μπορεί να εξυπηρετούν ακόμα και 110 πτήσεις τη μέρα, κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

«Την Τετάρτη, που είχε κουφόβραση, από τις 7 το πρωί που δούλευα, συνειδητοποίησα στις 12 το μεσημέρι πως δεν είχα προλάβει καν να σταματήσω για νερό», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως ενώ οι αφίξεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, στο νησί το προσωπικό μειώνεται. Κανονικά, απαιτείται μια ομάδα 4-5 ατόμων για να «βγει» ένα αεροπλάνο, φέτος έχει τύχει να το κάνει και με «ομάδα» των 2.

Ο Ζ. περιγράφει: «Η πίστα πιάνει 50 βαθμούς το καλοκαίρι. Οταν ανοίγει το αμπάρι του αεροπλάνου, στην αρχή βγαίνει μια δροσιά γιατί δούλευε ο κλιματισμός του αεροπλάνου, όμως δεν συνεχίζει να λειτουργεί, και μπορεί να πιάσει και 65 βαθμούς εκεί μέσα, σε ένα αμπάρι ύψους 1,4-1,5 μέτρων που σέρνεσαι να κουβαλήσεις τις αποσκευές. Συχνά έχουμε λιποθυμίες. Από την άλλη, είμαστε με πρησμένα χέρια για 6-7 μήνες κάθε χρόνο, ενώ όταν τελειώνει η σεζόν, κάνεις καιρό να συνέλθεις. Εχω συναδέλφους από τα χρόνια της "Ολυμπιακής", μεγαλύτερους σε ηλικία, που χρειάζονται ενέσεις για τη μέση και φάρμακα τον χειμώνα».

Ο Μιχάλης Κωστάκης δούλευε χρόνια στον κλάδο. Εδώ και δύο χρόνια είναι ιδιοκτήτης ενός παγωτατζίδικου στην παλιά πόλη της Ρόδου. Δουλεύει στο μαγαζί του από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 12 το βράδυ.

«Το κράτος και η Τοπική Διοίκηση παρουσιάζουν τα ρεκόρ αφίξεων, φουσκώνουν τα μυαλά του κόσμου. Τα ρεκόρ αυτά δεν φαίνονται εδώ», είπε δείχνοντας την ταμειακή του μαγαζιού του και μας εξήγησε πως αυτοί που αποκτούν τη μερίδα του λέοντος είναι τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία.«Τα πρακτορεία κατευθύνουν τον κόσμο στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα all inclusive ξενοδοχεία. Φέτος τον Ιούνη πλημμυρίσαμε κόσμο, αλλά αυτό δεν σήμαινε πως για εμάς γέμισαν και τα ταμεία. Τα εστιατόρια πονάνε. Μικρομάγαζα ανοίγουν κάθε χρόνο και κλείνουν, και όλο και περισσότερο μεγάλες εταιρείες εμφανίζονται και παίρνουν όλα τα φιλέτα», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ