Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πιο τολμηρά» στην αντιλαϊκή επίθεση, για τους «φιλόδοξους στόχους» του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης την ερχόμενη τετραετία, με οδηγό τα μνημόνια διαρκείας, τα ματωμένα πλεονάσματα και τις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις, σηματοδοτούν τα όσα ανέπτυξαν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αλλωστε, ακόμα κι αν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της «αποθεώνουν» τις εξαγγελίες ως τον προθάλαμο μιας τετραετίας «με καλύτερες δουλειές και εισοδήματα», η μεγάλη εικόνα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που είναι «στα σκαριά» δεν μπορεί να κρυφτεί:

-- Είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που επανέρχεται τους επόμενους μήνες «με φόρα», προβλέποντας «μόνιμες εξοικονομήσεις για μόνιμες δαπάνες». «Μαχαίρι» δηλαδή σε δαπάνες που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, ίσο και μεγαλύτερο με τα μέτρα που τώρα ανακοινώνονται. Με άλλα λόγια, για κάθε ένα που θα δίνουν στον λαό θα του παίρνουν πίσω δέκα.

-- Είναι τα πάνω από 78 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και οι κάπου 1.000 «μεταρρυθμίσεις» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι έρχονται το επόμενο διάστημα. Ολα αυτά που σηματοδοτούν ένα κράτος ακόμα πιο εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, πογκρόμ πλειστηριασμών, επιτάχυνση των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων.

-- Είναι η «απογείωση» της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αρχής γενομένης από την επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, σηματοδοτώντας νέες βαριές θυσίες και μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Αυτές και οι υπόλοιπες βαριές αντιλαϊκές δεσμεύσεις αποτελούν τα «συστατικά» του «εθνικού σχεδίου για την Ελλάδα του 2027» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στη Βουλή, παρουσιάζοντας ως βασικούς άξονες:

-- Την ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας», με προϋπόθεση τη «χωρίς ανάσα» υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων. Αλλωστε, η «επενδυτική βαθμίδα» προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης και ακόμα καλύτερο «επενδυτικό κλίμα», άρα νέες επιδοτήσεις και προνόμια, νέες ιδιωτικοποιήσεις και βαθύτερη εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών και νέες «ειδικές οικονομικές ζώνες», όπως αυτές στα Ναυπηγεία, για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

-- Τα «λογικά πρωτογενή πλεονάσματα», με τον λαό να ματώνει σταθερά για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ενδεικτικά, οι δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα φορτώνουν στον λαό κάπου 4 δισ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο σε φόρους και περικοπές, για τις ανάγκες του κεφαλαίου, και ενώ ήδη η φοροληστεία από έμμεσους και άμεσους φόρους «υπεραπέδωσε» 2 δισ. πάνω από τους στόχους το πρώτο 5μηνο.

-- Την επιτάχυνση των «πράσινων μπίζνες», που φορτώνουν στον λαό νέα χαράτσια, ενεργειακή φτώχεια, βαριές συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον, διαβεβαιώνοντας ότι «η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί» και «το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ».

-- Τις «μεταρρυθμίσεις» στο αστικό κράτος, ώστε αυτό να υπηρετήσει αποδοτικότερα στις νέες συνθήκες τούς επιχειρηματικούς ομίλους, π.χ. με την περιβόητη «ψηφιοποίηση», την «αξιολόγηση» κ.ο.κ. Από κοντά και την εκκίνηση συνταγματικής αναθεώρησης από προτείνουσα Βουλή το 2025, με παραπέρα θεσμική θωράκιση του αστικού κράτους απέναντι στον «εχθρό λαό».

-- Τη βαθύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, με τον πρωθυπουργό να προκαλεί ανατριχίλα μιλώντας για τις «ευκαιρίες» από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Εμπλοκή που πηγαίνει χέρι χέρι με την επιχείρηση επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε», υπηρετώντας τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Αυτά είναι που θα καθορίσουν το πώς θα ζει ο λαός και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι θα μεγαλώσουν η σχετική και η απόλυτη φτώχεια, η εκμετάλλευση, οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό.

Αυτούς τους «νέους φιλόδοξους στόχους» για το κεφάλαιο, λοιπόν, που τους βάφτισε «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», έρχεται να υπηρετήσει και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή να βάζει ως πρόταγμα «να προχωρήσουμε γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεγάλες αλλαγές», κόντρα σε «βαριές εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν και μας κρατούν ακόμα σε απόσταση από τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ».

Αλλωστε, αξιοποιώντας και την αντιλαϊκή ομοφωνία όλων των αστικών κομμάτων, που «έλαμψε» στη συζήτηση στη Βουλή, έδωσε έμφαση στην προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός στην πολιτική αυτή που τον τσακίζει, καθώς σημείωσε ότι αυτή «δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και μια κοινωνική προσπάθεια» και ότι «τις μεγάλες ιστορικές τομές μπορούν να τις πραγματοποιούν μόνο οι μεγάλες συναινέσεις και, τελικά, οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες».

«Ουρά» αντιδραστικών αλλαγών πίσω από τα δήθεν φιλολαϊκά μέτρα

Ολες αυτές οι αντιλαϊκές «ουρές» υπάρχουν όμως και σε όλα τα μέτρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως φιλολαϊκά, προσπαθώντας να καλλιεργήσει στάση αναμονής στον λαό. Στην πραγματικότητα αποτελούν μέτρα στη λογική «ένα σου δίνω, δέκα σου παίρνω» και «τυράκι» για την προώθηση αντιδραστικών αλλαγών.

Τέτοιες είναι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού:

-- Για το πολυδιαφημισμένο «νέο μισθολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ με αυτό παγιώνεται η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο διηνεκές. Αλλωστε οι όποιες «οριζόντιες αυξήσεις» δοθούν - μετά από 14 ολόκληρα χρόνια - δεν θα καλύψουν ούτε τις μεγάλες περικοπές που έγιναν στους μισθούς την προηγούμενη περίοδο, αλλά ούτε και τη λαίλαπα της ακρίβειας που καλπάζει, ενώ ταυτόχρονα έρχονται «πακέτο» με την αντιδραστική «αξιολόγηση», για ένα κράτος ακόμα πιο εχθρικό προς τον λαό.

-- Για την αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, στα 1.500 ευρώ μεικτά, που από «δέσμευση» μεταμορφώθηκε σε «στόχο», τον οποίο ο πρωθυπουργός συνέδεσε γενικώς με την «ανάπτυξη» που θα προέλθει από «ιδιωτικές επενδύσεις», δηλαδή από την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων, η οποία προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, με τα ωράρια - λάστιχο, τις χιλιάδες απολύσεις, το μακελειό στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ. Επανέλαβε δε ο πρωθυπουργός ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ μεικτά αλλά στο τέλος της τετραετίας, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει τον αντεργατικό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και θα συνεχίσει να στερεί από τα συνδικάτα το δικαίωμα να έχουν λόγο στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα καθορίζεται από την κυβέρνηση, με κριτήριο και εδώ την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

-- Για την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών (που ήδη είχαν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες) κατά ακόμα μία μονάδα, που φυσικά θα τη στερηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, με το λαό να μπαλώνει τις «τρύπες».

-- Για κάποια μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία όμως περνά μέσα από την υποχρεωτική ασφάλιση του σπιτιού σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες εξασφαλίζει πελατεία, ενώ ο λαός θα πληρώνει διπλά από την «άλλη τσέπη».

-- Για τη «μείωση του τέλους επιτηδεύματος» στο μέλλον, που πάει πακέτο με την υποχρεωτική εγγραφή των επαγγελματιών στην ηλεκτρονική «στρούγκα» του myDATA και των ηλεκτρονικών ελέγχων, αναβαθμίζοντας τα ψηφιακά εργαλεία της φοροεπιδρομής σε βάρος των βιοπαλαιστών, ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν μόλις το 5% των κρατικών εσόδων από φόρους.

-- Για τις υποτιθέμενες «μειώσεις της φορολογίας» για τα νοικοκυριά, της τάξης των 9 ευρώ ανά παιδί τον μήνα (!), οι οποίες είναι «υπό την αίρεση» των «δημοσιονομικών περιθωρίων» και των ματωμένων πλεονασμάτων, της φοροαφαίμαξης δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων, που μόνο το πρώτο 5μηνο του 2023 «υπεραπέδωσε» πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

-- Για την αφαίρεση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το υπερταμείο, που όχι μόνο δεν σημαίνει κάτι θετικό για τον λαό και τις ανάγκες του, αλλά έρχεται να υπηρετήσει από άλλο δρόμο την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, όπως προβλέπει και ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ, προμηνύοντας τιμολόγια - φωτιά, νέα χαράτσια και ένταση της πολιτικής των αποκοπών για χρέη.

-- Προκλητικές ήταν οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους, καθώς θα παραμείνει σε ισχύ το αίσχος της «προσωπικής διαφοράς», άρα εκατοντάδες χιλιάδες παλιοί συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους και θα πρέπει να περιοριστούν στο τέλος του χρόνου σε κάποια ψίχουλα, αντίστοιχα με αυτά που δόθηκαν πριν το Πάσχα. Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους η αύξηση που προβλέπεται για το 2024 περιορίζεται περίπου στο 3%, δηλαδή θα κινείται κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό και πολύ κάτω από τον πραγματικό, από την ακρίβεια που σαρώνει το εισόδημά τους.

Και, βέβαια, αυτήν τη δραματική πραγματικότητα, που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το 2024, δεν μπορούν να τη συγκαλύψουν ούτε η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, ούτε η κατάργηση του πέναλτι στη σύνταξη όσων συνταξιούχων εργάζονται, το οποίο θα αντικατασταθεί με κάποια φορολογική επιβάρυνση στο πρόσθετο εισόδημά τους το οποίο έρχεται να συμπληρώσει τις συντάξεις, που δεν φτάνουν.

-- Για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, αποσιωπώντας ότι θα γίνουν με τον μνημονιακό κανόνα «μία πρόσληψη για μία αποχώρηση», με τα κενά δηλαδή συνεχώς να μεγαλώνουν. Ως ανασυγκρότηση, εξάλλου, του ΕΚΑΒ παρουσίασε τη διάθεση προσωπικού από τις Ενοπλες Δυνάμεις, την Πυροσβεστική, τους δήμους, την πορεία παραπέρα εμπορευματοποίησης και τη «λογική» του «κόστους - οφέλους», που οδηγεί ολοταχώς σε νέες «κοιλάδες των Τεμπών» και στην Υγεία.

-- Και, βέβαια, οι ανακοινώσεις για τη νεολαία, με τα εφάπαξ pass της κοροϊδίας, την ώρα που καταργεί μια σειρά δικαιώματα, με τα «ταξίματα» για «προγράμματα κατάρτισης και διεθνούς πιστοποίησης 100.000 εργαζομένων και ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης της πληροφορικής και της τεχνολογίας», ως «διαβατήριο για τις επιχειρήσεις αυτού του χώρου που ήδη ζητούν όλο και περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες», θα λάβουν δηλαδή έτοιμο το προσωπικό που χρειάζονται, δημοσία δαπάνη.

Αλλά και η προαναγγελία για ιδιωτικά πανεπιστήμια, ακροβατώντας με ερμηνείες του Συντάγματος, αφού όπως είπε «ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28», προαναγγέλλοντας «αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», με ευθύνη της «Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης», ως κίνηση που προετοιμάζει το πλαίσιο για τη «μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16», καλώντας ονομαστικά το ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τάλε κουάλε(2023-01-25 00:00:00.0)
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν ελευθέρας στην ασυδοσία της εργοδοσίας(2019-05-14 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει καλύτερα τα αντιλαϊκά «πακέτα»(2017-03-05 00:00:00.0)
Προπαγάνδα για «ροκάνισμα» χρόνου και αποπροσανατολισμό του λαού(2015-06-07 00:00:00.0)
Παραπλανούν(2013-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ