Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στους αγώνες για μισθούς και συντάξεις

Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που υπηρετούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είναι διαμετρικά αντίθετη με τα συμφέροντα των εργαζομένων, επεσήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Παρασκευής.

Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης με τις 120 μεταρρυθμίσεις, τα 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και τις 959 επιχειρησιακές δράσεις που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης.

«Το κέρδος του κεφαλαίου που υπηρετείτε τσακίζει τη ζωή του λαού», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας ότι ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα μόλις 29 ευρώ πάνω από τον μισθό του 2012 ενώ η ακρίβεια σε τρόφιμα και Ενέργεια οδηγεί σε απόγνωση τις λαϊκές οικογένειες.

Συνολικά οι απώλειες για τους εργαζόμενους υπερβαίνουν το 25%, ενώ η μείωση των τροφίμων είναι στο 55% και για άλλες βασικές ανάγκες στο 65%.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία, όπως και οι προκάτοχοί της, διατηρεί το πάγωμα των τριετιών και έχει καταργήσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, με αποτέλεσμα σήμερα το 80% - 85% των μισθωτών να μην καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις αλλά από ατομικές, όπου γίνεται «σφαγή».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θύμισε ότι έχουν περάσει 14 χρόνια χωρίς να πάρουν ούτε μία αύξηση, οπότε δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε μέρος των απωλειών των εισοδημάτων τους. Οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε μικρό μέρος των εξόδων που έχουν οι συνταξιούχοι για τα φάρμακά τους, επεσήμανε, ενώ συνολικά ό,τι εμφανίζεται να δίνει η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, τελικά με τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης θα τα πάρει πίσω, μέσα από τη φοροληστεία, την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, την ιδιωτικοποίηση του νερού, τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, την εκτίναξη των επιτοκίων.

Ανέδειξε ότι η «ψηφιακή κάρτα» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, αντίθετα είναι το κατάλληλο εργαλείο για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, δηλαδή τη 10ωρη δουλειά χωρίς υπερωριακή αμοιβή, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για τη διάκριση του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «μη ενεργό», ανάλογα με τις ανάγκες των εργοδοτών.

Κατήγγειλε τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφώσει με τις νομοθετικές τους παρεμβάσεις όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η σταθερή δουλειά να είναι μειοψηφία και να κυριαρχούν οι «ευέλικτες» μορφές. Εφερε ως παράδειγμα την αγριότητα των εργασιακών σχέσεων στον Τουρισμό, με τις 14 διαφορετικές μορφές εργασίας, τα ατελείωτα ωράρια, τις ΣΣΕ που δεν τηρούνται, τα εργατικά «ατυχήματα» που αποκρύπτονται, τα συμβόλαια με ποινές 5.000 ευρώ στους εργαζόμενους που θα παραιτηθούν, καθώς δεν θα αντέξουν τους άγριους και εξευτελιστικούς όρους που επιβάλλουν σε πολλές περιπτώσεις τα αφεντικά.

Οι εργαζόμενοι και το κίνημά τους θα τα τσακίσουν όλα αυτά με τους αγώνες τους, ξεκαθάρισε ο Χρ. Κατσώτης, για να καταλήξει ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτούς τους αγώνες, στους αγώνες για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, υπογραφή ΣΣΕ, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά 13ης - 14ης σύνταξης, κατώτατο μισθό 850 ευρώ και ξεπάγωμα των τριετιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ