Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
«Η κουβανέζικη επανάσταση ήταν και είναι διεθνιστική»

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα βρέθηκε χτες, προσκεκλημένος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο Αμπεράλντο Κουρμπέλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας

«Είστε ένας λαός που δεν είναι απλά περήφανος για την ιστορία του, αλλά που θέλει ακόμα να γράψει ιστορία». Με αυτόν τον χαιρετισμό απευθύνθηκε ο Αμπεράλντο Κουρμπέλο, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το βράδυ η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ στην Πάτρα με θέμα: «Ο σοσιαλισμός στο νησί της επανάστασης».

Η περιοδεία του στελέχους του ΚΚ της Κούβας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Α΄ Γραμματέα της πρεσβείας της χώρας, Πάολο Φερνάντεθ Αλμπέρτο, ξεκίνησε το πρωί από το Πανεπιστήμιο, όπου μίλησε σε εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας, στο κατάμεστο αμφιθέατρο 10 του Χημικού, και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Πάτρα σε συγκέντρωση που έγινε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.

Η αίθουσα αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τους παραβρισκόμενους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο κάλεσμα και έδειξαν με αυτό τον τρόπο τα αισθήματα αλληλεγγύης και συμπάθειας που τρέφουν για τον ηρωικό λαό της Κούβας, ο οποίος εδώ και σαράντα τρία χρόνια αντιστέκεται στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Αμπεράλντο Κουρμπέλο αναφέρθηκε στον αγώνα που διεξάγει σήμερα ο παλαιστινιακός λάος, τόνισε ότι «η κουβανέζικη επανάσταση ήταν και είναι κυρίως διεθνιστική» και συνεχίζοντας σημείωσε: «Η Κούβα υπερασπίστηκε σε διεθνείς Οργανισμούς το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει δικό του κράτος. Αυτή η θέση μας γεννήθηκε μέσα από την επανάσταση του 1959 και τη διατηρούμε και σήμερα με συνέπεια».

Ο εδώ και σαράντα χρόνια οικονομικός αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ και η επίθεση που δέχεται σήμερα ο κουβανέζικος λαός αναδείχτηκαν από τον ομιλητή ως ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ανάπτυξη της Κούβας και μια πηγή μόνιμης έντασης στην περιοχή. «Είναι ενδεικτικό», τόνισε, «ότι έξι στους δέκα Κουβανούς γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν σε συνθήκες που επιβάλλει ο οικονομικός αποκλεισμός, με απώτερο σκοπό να βάλουν φρένο στη σοσιαλιστική επανάσταση της Κούβας».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα σαράντα τρία αυτά χρόνια, που ήδη διανύει η σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Κούβα, και στις κατακτήσεις του κουβανέζικου λαού, ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και ειδικά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αλλά και από την ολοένα και περισσότερο εντεινόμενη επίθεση των ΗΠΑ από το 1990 και μετά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά ότι, όσον αφορά στην επιβολή του εμπάργκο στην Κούβα, υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η υφήλιος σήμερα αντιστέκεται στην πολιτική των ΗΠΑ. Ενδεικτική είναι και η καταδίκη του οικονομικού μας αποκλεισμού κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από την πλειοψηφία των χωρών-μελών», τόνισε ο ομιλητής, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από τους παραβρισκόμενους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κούβα. Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας το στέλεχος του ΚΚ της Κούβας είπε ότι «μέχρι το 1990 το ποσοστό της ανεργίας ήταν μηδενικό. Μετά τις ανατροπές, σε συνθήκες κρίσης, η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με το φάσμα της ανεργίας και αναγκαστήκαμε να κλείσουμε διάφορες επιχειρήσεις. Σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 3%, αλλά βραχυπρόθεσμα θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε στην Κούβα καθεστώς πλήρους απασχόλησης, που άλλωστε κατοχυρώνεται από το κουβανικό Σύνταγμα». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε νόμο που υπάρχει ο οποίος υποχρεώνει τους απαφοίτους πανεπιστημίων να εργάζονται για τουλάχιστον τρία χρόνια αφού αποφοιτήσουν!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η απάντηση του Α. Κουρμπέλο σε ερώτηση που του έγινε για το φαινόμενο των ναρκωτικών στην Κούβα. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν είναι αναγκαία η χρήση ναρκωτικών στη χώρα μας για το λόγο ότι δεν υπάρχουν οι ανισορροπίες που χαρακτηρίζουν τις καπιταλιστικές κοινωνίες. Ο λαός μας βρίσκει αλλού διεξόδους, μακριά από τον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση που έδωσε ο Αμπεράλντο Κουρμπέλο εκ μέρους του κουβανέζικου λαού: «Θα συνεχίσουμε τον επαναστατικό μας αγώνα, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε στους λαούς που αντιστέκονται το σοσιαλισμό ως εναλλακτική λύση απέναντι στην αδικία του νεοφιλελευθερισμού».

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα θα βρίσκεται μεθαύριο, Παρασκευή, ο Αμπεράλντο Κουρμπέλο, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, προσκεκλημένος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα έχει:

- Συνάντηση με τη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

- Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΟ ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, με θέμα: «Η Κούβα του σοσιαλισμού, που αντιστέκεται στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων».

- Στις 5.30 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΓΚΡΑΝΤ».

- Στις 6.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Κούβας (2009-09-09 00:00:00.0)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ Αλέχο Καρπεντιέρ (2005-02-27 00:00:00.0)
«Χρώματα» της Κούβας (2004-04-29 00:00:00.0)
Φωτεινός φάρος ο αγώνας του κουβανικού λαού (2003-09-19 00:00:00.0)
Η νίκη της Κουβανέζικης Επανάστασης (2003-01-01 00:00:00.0)
Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα και Α. Κουρμπέλο (2002-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ