Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εμμονή στην επίσημη κλοπή της λαϊκής ψήφου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εμμονή στην επίσημη κλοπή της λαϊκής ψήφου, που γίνεται με τις διάφορες παραλλαγές των καλπονοθευτικών συστημάτων, έδειξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι το νέο εκλογικό σύστημα, που θα συζητηθεί στη σημερινή Βουλή μέχρι το 2004, θα έχει ως βασική και πρώτη του αρχή την ανάδειξη «σταθερών και ισχυρών κυβερνήσεων». Η αρχή αυτή, είπε, προηγείται σαφώς από την ανάγκη για αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των πολιτών. Η δεύτερη αρχή του εκλογικού συστήματος θα είναι, κατά τον πρωθυπουργό, η «ισχυροποίηση του βουλευτή με τον περιορισμό των προσωπικών ανταγωνισμών» και τρίτη και τελευταία, η ανάγκη να «αναδεικνύεται μία σύνθεση της Βουλής που να απεικονίζει πιο αντιπροσωπευτικά τη δύναμη κάθε κόμματος στον λαό» και να δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας των κομμάτων.

Ο Κ. Σημίτης αρκετές φορές στην ομιλία του είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα αλλά είναι προφανές με την περιγραφή των αρχών του νέου εκλογικού συστήματος ότι δεν έχει επιλέξει σίγουρα την απλή αναλογική, που είναι το μόνο σύστημα το οποίο πιστά απεικονίζει τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων στον λαό.

Επαναλαμβάνοντας συχνά την αναγκαιότητα ύπαρξης «σταθερών κυβερνήσεων», είπε ότι στην περίπτωση του εκλογικού νόμου δε θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός και η αλλαγή του θα έρθει στην ώρα της, αφού πρώτα ολοκληρωθούν άλλα θεσμικά μέτρα. Κατά τον πρωθυπουργό, με τον νέο εκλογικό νόμο δε θα ενισχύεται ο δικομματισμός ούτε θα υπάρχουν εκβιαστικά διλήμματα, ενώ, αν και διαφήμισε το λεγόμενο γερμανικό σύστημα - τονίζοντας ότι είναι το πιο αναλογικό της Ευρώπης παρότι έχει ως πλαφόν το 5% για την είσοδο στη Βουλή - είπε ότι δεν έχει προτιμηθεί ούτε καν μια παραλλαγή του.

Ο Κ. Σημίτης, διαψεύδοντας τα σενάρια της λεγόμενης δεξιάς παρένθεσης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα είναι αποδεκτός από τις «δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας» και έτσι δε θα γίνουν νέες εκλογές το 2005. Είπε ότι η σημερινή Βουλή έχει δικαίωμα να ξεκινήσει τη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος βέβαια με βάση τις προβλέψεις του νέου Συντάγματος θα ισχύσει για τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και εάν συμφωνήσει η ΝΔ για την ισχύ του από τις επόμενες εκλογές.

Για τη «συνεργασία των δυνάμενων της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς», είπε ότι δεν αποτελεί μία ευκαιριακή τακτική αλλά μια στρατηγική επιλογή με στόχο τις προγραμματικές συγκλίσεις και η πρόταση αυτή απευθύνεται κυρίως στους πολίτες και όχι στις ηγεσίες των κομμάτων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο όραμα της κυβέρνησής του, που είναι πλέον «η πραγματική σύγκλιση με τις χώρες της Ευρώπης», και ανακοίνωσε έξι «σημαντικά μέτρα» μέχρι το 2004. Αυτά είναι ο νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, η πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο, η διοικητική μεταρρύθμιση, η αποκέντρωση και η αυτοδιοίκηση και, τέλος, η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γιωργάκης - Κωστάκης» παίζει ο δικομματισμός (2003-12-28 00:00:00.0)
«Αναστολή» σεναρίων επιζητεί το Μαξίμου (2003-11-20 00:00:00.0)
ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΡΙΦΟΙ (2003-07-19 00:00:00.0)
Η (ανύπαρκτη) «αποσταθεροποίηση» και το «όραμα» του... Ευρώ (2002-02-09 00:00:00.0)
Δεν απασχολεί την κυβέρνηση (1997-04-03 00:00:00.0)
Εντείνεται η διαμάχη για την εξουσία (1996-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ