Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επιθέσεις φασιστοειδών και στη Λεμεσό

Κατέστρεψαν σπίτια και καταστήματα προσφύγων, με συνθήματα όπως «Η Κύπρος είναι ελληνική»

Το πανό της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Το πανό της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ στη χτεσινή κινητοποίηση
Νέες βάναυσες επιθέσεις κατά προσφύγων από φασιστικές συμμορίες σημειώθηκαν στην Κύπρο, αυτήν τη φορά στη Λεμεσό, σε μια περίοδο που η συζήτηση για την «ασφάλεια στην Κύπρο» αξιοποιείται και στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και παζαριών.

Αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου, φασιστοειδή έκαναν πορεία στη Λεμεσό με συνθήματα όπως «Refugees not welcome» (Οι πρόσφυγες δεν είναι καλοδεχούμενοι), «Η Κύπρος είναι ελληνική» και «Εξω οι ξένοι από την Κύπρο», καταστρέφοντας σπίτια και καταστήματα προσφύγων, στη πλειοψηφία τους οικογενειαρχών που ζουν χρόνια στο νησί.

Τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άτομα, ενώ τον γύρο του διαδικτύου κάνουν μια σειρά πλάνα από τη βαναυσότητα των επιθέσεων κατά προσφύγων, άλλων άστεγων, άλλων οικογενειαρχών, των οποίων κατέστρεψαν τα μικρομάγαζα από τα οποία ζούσαν πολυμελείς οικογένειες.

Τα γεγονότα σημειώνονται ένα 10ήμερο μετά την επίθεση στο «Νέο Τζαμί» (τζαμί Τζεντίτ) της Λεμεσού (στην οποία το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε μιλώντας για «αποτρόπαιη επίθεση» αλλά και για «πρόσθετη απόδειξη ότι το όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη αποτελεί το μόνο ρεαλιστικό πρότυπο για τη λύση του Κυπριακού»), αλλά και μια βδομάδα μετά τις αντίστοιχες επιθέσεις κατά προσφύγων στη Χλώρακα της Πάφου.

Τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ φιλοξένησαν εκτενή δημοσιεύματα, με τίτλους όπως «Επικίνδυνος ο νότος», ενώ σχολίασαν ότι η κυπριακή κυβέρνηση «δεν μπορεί να διαφυλάξει ούτε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε τους ξένους», ότι η κυπριακή αστυνομία «παρέμεινε θεατής», αλλά και ότι «το κράτος προστατεύει το ΕΛΑΜ» (φασιστικό μόρφωμα που εκπροσωπείται πλέον και στην κυπριακή Βουλή).

Ο γενικός διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ, Κυριάκος Κούρος, δήλωσε ότι έγινε «δέκτης διαβήματος από πρέσβη αραβικής χώρας» για τις επιθέσεις.

Συγκέντρωση καταδίκης από την ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κομματικής Οργάνωσης Κύπρου του ΚΚΕ, που χτες το απόγευμα συμετείχε σε συγκέντρωση καταδίκης της δράσης των φασιστικών εγκληματικών ομάδων στη Λεμεσό, στη πλατεία Διοικητηρίου.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κύπρου καταγγέλλει τις επιθέσεις σε Λεμεσό και Πάφο και τονίζει ότι «οι μετανάστες είναι τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και της ιμπεριαλιστικής "ειρήνης", που προκαλούν φτώχεια, ανεργία, δυστυχία, προσφυγιά. Οι Ελληνες εργαζόμενοι στην Κύπρο ξέρουν πολύ καλά ότι την προσφυγιά και τη μετανάστευση τις γεννούν ο καπιταλισμός και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι (...)

Αποδεικνύεται ότι οι θύτες ιμπεριαλιστές - η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι κυβερνήσεις, αυτοί που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς - ούτε μπορούν ούτε θέλουν να προστατεύσουν τους ξεριζωμένους. Γι' αυτό και αφού τους ξεσπιτώνουν συνεχίζουν την πολιτική των απελάσεων, της καταστολής, του εγκλωβισμού τους στην πρώτη χώρα άφιξης.

Οι Ελληνες μετανάστες και Κύπριοι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν το ρατσιστικό, ξενοφοβικό δηλητήριο των φασιστών. Να στρέψουν τα βέλη τους απέναντι στις πραγματικές αιτίες που προκαλούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, και όχι απέναντι στους ανήμπορους εργάτες που έχουν μεταναστεύσει για να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί. Υπεύθυνοι για τα βάσανα του λαού και της νεολαίας δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι εργάτες άλλης εθνικότητας και θρησκείας. Υπεύθυνοι για όσα ζούμε, για την εκμετάλλευση και την αδικία, είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που υπηρετεί τα κέρδη των αφεντικών και τους δίνει το δικαίωμα να μας ξεζουμίζουν».

Καταλήγοντας καλεί σε ενίσχυση της κοινής πάλης όλων των εργαζομένων και μεταναστών «ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στους άλλους πολέμους που σπέρνουν τον θάνατο και την προσφυγιά» και υπογραμμίζει πως «η εμπειρία που έχουμε από την Ελλάδα έχει δείξει ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη και τον τρόπο να βάλει τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ