Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Συντονίζουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό για μέτρα στήριξης του εισοδήματος

Με μεγάλη συμμετοχή σωματείων η χτεσινή σύσκεψη της ΟΒΣΑ

Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης και αγωνιστικής απάντησης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, διεκδίκησης μέτρων στήριξης του εισοδήματος, ελάφρυνσης από την υπερφορολόγηση, την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις απηύθυναν χτες το απόγευμα κλαδικά σωματεία, τοπικές ενώσεις επαγγελματιών, εμπορικοί σύλλογοι, με τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Η ανταπόκριση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κάλεσμα ήταν μεγάλη και το «παρών» έδωσαν τέσσερις Ομοσπονδίες και 20 Σωματεία και Ενώσεις, ορισμένα από τα οποία συμμετείχαν σε σύσκεψη της Ομοσπονδίας για πρώτη φορά, καθώς και δύο εκλεγμένοι συνδικαλιστές στις διοικήσεις σωματείων.

Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη κατέληξαν στην απόφαση να οργανώσουν συλλαλητήριο, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, θέτοντας στο επίκεντρο το πλαίσιο αιτημάτων τους. Επίσης, αποφάσισαν να οργανώσουν παρέμβαση για τη μείωση των δημοτικών τελών στον δήμο Αθήνας και άλλες δημοτικές αρχές της Αττικής.

Παράλληλα, η ΟΒΣΑ και τα σωματεία δυναμώνουν τον αγώνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης από τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα, για το ζήτημα αυτό έχουν καλέσει σε νέα κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στην «Intrum» (βλ. σελ. 18), ενώ το επόμενο διάστημα θα συσταθεί σχετική Επιτροπή στο πλαίσιο της ΟΒΣΑ.

Το τσάκισμα των μικρών γίνεται «καύσιμο» για την ανάπτυξη των ομίλων

Στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Θανάσης Καλαμπαλίκης, συνόψισε τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες καλούνται να συντονίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό: Οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές και η εγκληματική απουσία αντιπυρικής προστασίας, η συνεχιζόμενη ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα, η φοροαφαίμαξη του λαού με στόχο την κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» αλλά και την εξασφάλιση επιδοτήσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι μερικές από τις πλευρές στις οποίες αναφέρθηκε. «Η μονοπώληση, η υπερφορολόγηση, η αναδουλειά, το μεγάλο κόστος παραγωγής και συντήρησης μαζί με το κλείσιμο της στρόφιγγας των επιδοτήσεων και της δανειοδότησης για όλους τους μικρούς, είναι το καύσιμο για την ανάπτυξη των λίγων μεσαίων και μεγάλων», υπογράμμισε.

Οσο για τις αναμενόμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ, όπως σχολίασε, δεν περιλαμβάνουν κανένα μέτρο που να αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που παλεύουν για την επιβίωση. «Στο όνομα δήθεν της στήριξης της μεσαίας τάξης θα επαναφέρει μια σειρά από μέτρα, που είτε αφορούν απευθείας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους - χρηματοδοτήσεις, φορολογικά κίνητρα, πακέτα για την "πράσινη" και "ψηφιακή" οικονομία - είτε αφορούν μεγαλύτερες και πιο δυναμικές μικρομεσαίες. Στους αυτοαπασχολούμενους δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι δεν δίνει τίποτα απολύτως, αντίθετα μας κατηγορεί ότι είμαστε φοροφυγάδες και μπαταχτσήδες», υπογράμμισε.

Κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα που δείχνει τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες ως ένοχους για φοροδιαφυγή, έθεσε μια σειρά από εύλογα ερωτήματα: «Αλήθεια, σε ποιο μικρό μαγαζί υπήρξε "ανακεφαλαιοποίηση" όταν βρέθηκε πολλές φορές όλα τα προηγούμενα χρόνια στο χείλος του λουκέτου, όπως έγινε με τις τράπεζες; Ποιος μικρός επαγγελματίας μπορεί να φορολογηθεί "εθελοντικά" όπως οι εφοπλιστές; Ποιος μικρός επαγγελματίας μπορεί να αναβάλει την πληρωμή των φόρων όπως οι τράπεζες; Σε εμάς βρήκε να κουνήσει το δάχτυλο ο πρωθυπουργός κατηγορώντας μας για φοροδιαφυγή; Αλήθεια, ποιος μικρός επαγγελματίας και εργαζόμενος μπορεί να φοροδιαφύγει και να μην πληρώσει το ΦΠΑ όταν στέκεται μπροστά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο, όταν πληρώνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, ή όταν αγοράζει πρώτες ύλες για το μαγαζί του;». Ενώ υπενθύμισε ότι από τους φόρους που βαραίνουν τον λαό, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών, προέρχεται το 95% των εσόδων του κράτους, τη στιγμή που «όλοι αυτοί που κολυμπάνε στα δισεκατομμύρια συνεισφέρουν μόνο το 5% των κρατικών εσόδων».

«Τα λίγα που υπόσχεται η κυβέρνηση να δώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες με το ένα χέρι, θα τα πάρει πίσω πολλαπλά με το άλλο», σημείωσε ο Θ. Καλαμπαλίκης. Οπως εξήγησε, η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα συνοδεύεται από την υπογραφή ασφαλιστικού συμβολαίου για το φορολογούμενο ακίνητο, ενώ η υπόσχεση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα συνδυαστεί με ακόμα πιο σκληρή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, που συνεπάγονται «μεγάλο κόστος απόκτησης και συντήρησης» αλλά και «οικονομικό στραγγαλισμό μεγάλου μέρους των επαγγελματιών που βρίσκονται ανυπεράσπιστοι χωρίς αφορολόγητο όριο, φορολογούμενοι από το πρώτο ευρώ». «Πραγματικός τους στόχος δεν είναι να πιάσουν τους φοροφυγάδες για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά να διευρύνουν τα φορολογικά έσοδα και να αποκτήσουν νέα "δημοσιονομικά" μαξιλάρια. Βλέπουν ήδη στον ορίζοντα τα σημάδια μιας νέας κρίσης και τέτοια "μαξιλάρια" είναι άκρως απαραίτητα για την στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων», επισήμανε.

«Δεν αντέχουμε άλλο, μας ξεζούμισαν. Αρνούμαστε να μείνουμε κλεισμένοι στα μαγαζιά μας μέχρι να μας κλείσουν», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο χωρίς σπίτι, χωρίς ρεύμα», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε ότι τα αγωνιστικά σωματεία θα γίνουν τείχος προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε Ομοσπονδίες, σωματεία, ενώσεις και συλλόγους να μετατρέψουν τη σύσκεψη σε αφετηρία για την οργάνωση του αγώνα που θα θέτει στο προσκήνιο αιτήματα για ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών, διεκδικήσεις για την προστασία του εισοδήματος και της ζωής τους.

Ερχεται και νέα φοροαφαίμαξη

Στη χτεσινή σύσκεψη έγινε παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΔΣ της Ενωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής, Παύλο Αποστόλου, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/54. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διασύνδεση των POS και συνολικά των ηλεκτρονικών πληρωμών με την ΑΑΔΕ. Οπως τόνισε, το νομοσχέδιο δεν αποσκοπεί στην ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων και δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών ούτε καν η υποτιθέμενη δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Στο μεταξύ, η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων προϋποθέτει την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών, αναγκάζοντας τους επαγγελματίες να επωμιστούν δυσβάσταχτες δαπάνες. «Κανένας φορολογικός νόμος δεν έρχεται να αποδώσει δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε ότι ο στόχος παλιών και νέων νομοθετικών ρυθμίσεων είναι να ενταθεί η φοροαφαίμαξη και να βελτιωθούν οι μηχανισμοί είσπραξης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εκπρόσωποι σωματείων μετέφεραν τα προβλήματα στους κλάδους και τις περιοχές τους, κατέθεσαν προτάσεις και σκέψεις για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης. «Οσο έχουμε δουλειά πληρώνουμε, όσο δεν έχουμε δημιουργούμε χρέη», σχολίασαν περιγράφοντας τις ατελείωτες υποχρεώσεις που προκαλούν η φορολογία, η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, σε καύσιμα και Ενέργεια. Οταν τα χρέη συσσωρεύονται τους χτυπούν την πόρτα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις. Μπροστά στη δύσκολη αυτή πραγματικότητα, τα σωματεία σχεδιάζουν καμπάνιες εγγραφών, συσκέψεις, παρεμβάσεις και δράσεις, με στόχο όλα τα επιμέρους μέτωπα να οδηγήσουν σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο μέσα στον Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ