Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΜΘ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Εβρο

INTIME NEWS

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Εβρο
Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Εβρο παρέθεσαν χθες στην Αλεξανδρούπολη ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ) του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Σάββας Δευτεραίος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εβρου του Κόμματος και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στις παρεμβάσεις τους ο Δ. Κλάδης και ο Σ. Δευτεραίος ανέδειξαν το ότι η καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 930.000 στρέμματα και συνεχίζεται για 17η μέρα αποτελεί άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, καθώς η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης είχε προειδοποιήσει για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό και χρηματοδότηση στα Δασαρχεία, στην Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια και στους δήμους, για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας των δασών, για τον αντεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των πυρκαγιών.

Ο Δ. Κλάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές ήταν απασχολημένες με άλλα, "σοβαρότερα" θέματα, με το πώς δηλαδή θα ικανοποιούν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και δεν έμεινε χρόνος για να ασχοληθούν με τις ανάγκες του λαού. Βρίσκονταν υπό την επήρεια της "μέθης" για τον νέο σημαντικό ρόλο της περιοχής μας ως στρατιωτικού, ενεργειακού και διαμετακομιστικού κόμβου. Ρόλος βέβαια που ούτε τα προβλήματα του λαού λύνει, αλλά μας μετατρέπει σε στόχο αντίπαλων δυνάμεων, μεγαλώνοντας και οξύνοντάς τα.

Οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αλεξανδρούπολης, Σ. Δευτεραίος (αριστερά), και στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, Δ. Κλάδης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αλεξανδρούπολης, Σ. Δευτεραίος (αριστερά), και στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, Δ. Κλάδης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Φαίνεται πλέον με τον πιο τραγικό τρόπο ότι όλα αυτά που διεκδικούσαμε και παλεύαμε αφορούν την ίδια τη ζωή του λαού. Αλλά, βλέπετε, στα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορείς να βάλεις διόδια, θεωρούνται κόστος από το κράτος που βάζει τις ζωές μας και το περιβάλλον στη ζυγαριά με τα κέρδη των ομίλων. Και πώς γίνεται πάντα η πλευρά των κερδών να βαραίνει περισσότερο!».

Ο Σ. Δευτεραίος με τη σειρά του αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στις διεκδικήσεις αντιπυρικού σχεδιασμού, πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού αλλά και των δασικών οικοσυστημάτων, επαναφέροντας Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης από το 2018, το 2020 και το 2021.

Συγκεκριμένα, είπε: «Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει Ερωτήσεις για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης με θέμα τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην πυροπροστασία, και μάλιστα πριν τέσσερα χρόνια επισημαίναμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να προστατευτούν όσοι χώροι έχουν ανάγκη από προστασία, όπως τα πάρκα, το πολυσύχναστο παραλιακό μέτωπο με αδυναμία διαφυγής, τα περιαστικά δάση. Επίσης, το ορεινό δάσος Κίρκης, Αβαντα, Αισύμης, η Μάκρη, τα Δίκελα, η Μεσημβρία, όπου λειτουργούν κατασκηνώσεις και συγκεντρώνονται χιλιάδες παραθεριστές κάθε καλοκαίρι, όπως και η περιοχή Λουτρών και Φερών.

Παρ' όλα αυτά, τόσο όλες οι μέχρι σήμερα διοικήσεις του Δήμου όσο και τα υπόλοιπα εμφανιζόμενα κατά διαστήματα, και συχνά - πυκνά σύντομα εξαφανιζόμενα ή αλληλοπροσαρτώμενα Δημοτικά Σχήματα, για άλλη μια φορά υποστηρίζουν τις διάφορες κυβερνητικές επιλογές, υπερθεματίζουν για ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 112 κ.λπ. Παπαγαλίζουν τα γνωστά επιχειρήματα και τις χιλιοειπωμένες δικαιολογίες: Φταίνε οι καύσωνες και η "κλιματική κρίση", οι δυνατοί άνεμοι, οι δύσβατες περιοχές, οι εμπρηστές, οι "ασύμμετρες απειλές".

Το πρόβλημα όμως είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος, τη γη, την κατοικία ως εμπορεύματα για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των Κατασκευών, της Ενέργειας, του Τουρισμού κ.λπ. Είναι η πολιτική σχεδιασμού της πυροπροστασίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας με βάση το "κόστος - όφελος".

Αυτήν την πολιτική ακολουθούν, ακολούθησαν μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης και θα ακολουθήσουν οι συνδυασμοί που ζητούν - ή μάλλον, όπως τους αρέσει να λένε, διεκδικούν - τον δήμο Αλεξανδρούπολης.

(...) Γι' αυτό έχει τεράστια σημασία το κάλεσμα του ψηφοδελτίου μας, της "Λαϊκής Συσπείρωσης", να οργανωθεί ο λαός και να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα άμεσα, αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής για σπίτια, επαγγελματικές στέγες, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, καλλιέργειες, φυτικό - ζωικό κεφάλαιο και άλλες υποδομές. Για παροχή ζωοτροφών σε όσους κτηνοτρόφους το έχουν ανάγκη. Για να μπουν εμπόδια σε επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν "ευκαιρίες μέσα από την καταστροφή"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κριτήριο ψήφου η καταδίκη της πολιτικής που αφήνει πίσω της νεκρούς, στάχτες και αποκαΐδια(2023-10-03 00:00:00.0)
«Βόμβα» έτοιμη να εκραγεί η Εύβοια(2023-07-22 00:00:00.0)
Αποτέλεσμα της δασοκτόνου πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Παπίκιο(2022-11-03 00:00:00.0)
Ανάγκη για άμεσα μέτρα πυροπροστασίας(2012-07-03 00:00:00.0)
Παρέμβαση με αφορμή τις καταστροφές(2011-08-04 00:00:00.0)
Είχαν καταθέσει δέσμη μέτρων από τα τέλη Ιούλη(2006-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ