Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
«Βελτιώσεις» στην κοροϊδία από την κυβέρνηση την τελευταία στιγμή

Με εμπαιγμό απάντησε η κυβέρνηση στις σφοδρές αντιδράσεις των αυτοαπασχολούμενων για το νομοσχέδιό της, κάτι που αποτυπώθηκε στις δήθεν «βελτιωτικές κινήσεις» που ανακοίνωσε χτες, πριν αυτό ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Σε μια προσπάθεια να κάμψει αυτές τις μεγάλες αντιδράσεις που εκφράστηκαν και με τις συντονισμένες κινητοποιήσεις εκατοντάδων σωματείων ΕΒΕ και μικροεπαγγελματιών σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση εξαίρεσε από το τεκμαρτό εισόδημα τα καφενεία σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Επιπλέον, για ιδιοκτήτες ταξί, με ποσοστό συμμετοχής έως 25%, το τεκμαρτό εισόδημα περιορίζεται στο μισό, αν και παραμένουν οι υπόλοιπες διατάξεις, π.χ. για αύξηση του «τεκμηρίου» ανά τριετία. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξαίρεση αφορά ελάχιστους ταξιτζήδες, αφού η πλειονότητά τους έχει μεγαλύτερο ποσοστό. Για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων θα υπάρξει εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους και την επίδρασή του στην αύξηση του τεκμαιρόμενου εισοδήματος. Τέλος, εξαιρούνται και οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που απασχολούνται σε έως δύο εταιρείες, μέτρο που ίσχυε έτσι κι αλλιώς μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, επιχείρησε και χτες να παρουσιάσει τους συνταξιούχους και μισθωτούς ως «θύματα» της «φοροδιαφυγής» των μικρών αυτοαπασχολούμενων, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν λιγότερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, όχι όμως με τη μείωση των φόρων των πρώτων, που παραμένουν υψηλοί και άδικοι, αλλά με την αύξηση των φόρων στους δεύτερους.

Ο Κ. Χατζηδάκης επέμεινε στην υπεράσπιση του «ψηφιακού λαβυρίνθου» για τους μικρούς επαγγελματίες, επικαλούμενος ότι με το νομοσχέδιο θα προχωρήσει άμεσα η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, θα επεκταθεί το σύστημα των POS σε όλη την αγορά λιανικής, ενώ άμεσα θα προχωρήσει και το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Επίσης, θα γίνει υποχρεωτική η υποβολή του myDATA, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στους αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ, υποχρεωτική θα είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλες τις συναλλαγές, ενώ ανακοίνωσε και τον διπλασιασμό των προστίμων στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ που θα γίνονται με μετρητά.

Εκεί πάντως που απογείωσε τον εμπαιγμό ο υπουργός ήταν στο λαθρεμπόριο καυσίμων, όπου παρουσίασε ως «αυστηρότατη» παρέμβαση την υποχρέωση των εταιρειών εμπορίας καυσίμων να ελέγχουν τα πρατήριά τους και αν διαπιστώνουν παραβιάσεις να απευθύνονται στο κράτος. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση «βάζει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Τετάρτη 26/6 η συγκέντρωση ενάντια στη φοροληστεία(2024-06-21 00:00:00.0)
Να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για τα POS!(2024-02-28 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι μικροί επιχειρηματίες, «ασυλία» για το μεγάλο κεφάλαιο(2023-12-02 00:00:00.0)
Επέλαση στο λαϊκό εισόδημα, στήριξη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους(2023-11-30 00:00:00.0)
Ψέματα και λαθροχειρίες για να κρυφτεί η φοροεξόντωση των μικρών επαγγελματιών(2023-11-18 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την εξαίρεση των επαγγελματιών επιστημόνων από το ειδικό επίδομα(2020-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ