Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Με πλήρη συντονισμό ΗΠΑ - Ισραήλ το μακελειό στη Γάζα

Σε πλήρη συντονισμό και συνεννόηση με τις ΗΠΑ κλιμακώνεται το μακελειό από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, παρά τους διάφορους «αστερίσκους» που εμφανίζεται να θέτει υποκριτικά η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της παράλληλης προσπάθειάς της να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε αραβικές και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Την ώρα που συνεχίζεται ακατάπαυστα η σφαγή στη Γάζα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου είχαν άλλη μία τηλεφωνική επικοινωνία χθες. Σύμφωνα με το CNN, ήταν η 16η συνομιλία τους από τις 7 Οκτώβρη και μετά...

Ο δε Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Σάλιβαν, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του τις συζητήσεις των ΗΠΑ με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Οπως δήλωσε, συζήτησαν και το «πώς αυτό εντάσσεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, που υπερβαίνει τα απλά στρατιωτικά μέσα».

Παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι ξανάρχισαν τις πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα «τον εντοπισμό ομήρων» της Χαμάς.

Οι πτήσεις είχαν διακοπεί μόνο για λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας. Αντίστοιχες πτήσεις drones πάνω από τη Γάζα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιεί και η Βρετανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξάλλου, κινήθηκε χθες και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ. Μιλώντας στο Aspen Security Forum, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν στο Ισραήλ πιεστικά κάποια ημερομηνία τερματισμού της «επιχείρησης» στη Γάζα, καθώς - όπως ισχυρίστηκε - αν σταματήσει τώρα ο πόλεμος, η Χαμάς θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ.

Παραδέχτηκε δε ότι οι ΗΠΑ «έχουν επιρροή, ακόμα κι αν δεν έχουν τελικό έλεγχο» σε τέτοιες αποφάσεις.

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον απέρριψε τις πιέσεις για «μόνιμη εκεχειρία», τώρα, στη Λωρίδα της Γάζας, με το ίδιο επιχείρημα. Ισχυρίστηκε άλλωστε ότι αν παραμείνει εκεί η Χαμάς «δεν θα επιτευχθεί ποτέ λύση δύο κρατών».

Κατά τ' άλλα, την ώρα που ήδη έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους το 80% των Παλαιστινίων της Γάζας και η συντριπτική τους πλειοψηφία στριμώχνεται σε μια όλο και πιο στενή περίμετρο προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Μίλερ εμφανίστηκε να απορρίπτει τα σχέδια του Ισραήλ για «εκκένωση» της Λωρίδας της Γάζας και μετατροπή της σε «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη».

Οπως είπε, μια «προτεινόμενη» νεκρή ζώνη στη Λωρίδα της Γάζας «θα παραβίαζε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι το μέγεθος του παλαιστινιακού θύλακα δεν πρέπει να μειωθεί μετά την παρούσα σύγκρουση».

Αντιδράσεις από Ρωσία, Ιράν και Σαουδική Αραβία

Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα τροφοδοτεί διεθνώς αντιδράσεις και αναζωπυρώνει τους σχεδιασμούς διαφόρων χωρών για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ενα 24ωρο μετά την επίσκεψη - αστραπή του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοινώθηκε - σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA - ότι από το Ριάντ ο Πούτιν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, μαζί με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τόνισαν «την ανάγκη να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη» και «να προστατευτούν οι άμαχοι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο». Υποστήριξαν δε και οι δύο την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τη στήριξη της «Δύσης» στη γενοκτονία που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα κατήγγειλε χθες από τη Μόσχα και ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί. Κατά την έναρξη συνομιλιών με τον Πούτιν, τόνισε πως αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη «είναι, βεβαίως, γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, να ενεργοποιήσει το άρθρο 99 της Χάρτας του Οργανισμού και να επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας στη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα.

Χθες, τέλος, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς αναχώρησε από το Λονδίνο για να μεταβεί σε Ισραήλ και κατεχόμενη Δυτική Οχθη, επιδιώκοντας (κατά δήλωσή του) να προωθήσει τη «γρηγορότερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», «συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αποστολής της διά θαλάσσης». Ανέφερε επίσης ότι η Βρετανία «θα μπορούσε να υποστηρίξει την Παλαιστινιακή Αρχή», τον εντοπισμό ομήρων και τις προσπάθειες αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης ή επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη στήριξη ΗΠΑ - G7 - ΕΕ οι ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα(2023-12-09 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της σφαγής και στη νότια Γάζα από τον κατοχικό στρατό(2023-12-05 00:00:00.0)
Νέες φονικές επιθέσεις από το Ισραήλ(2018-07-17 00:00:00.0)
Λακωνικά ευχολόγια από το «κουαρτέτο»(2008-11-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται επιδρομές και προκλήσεις(2007-06-01 00:00:00.0)
Φονική επιδρομή Ισραηλινών στην καρδιά της Γάζας...(2003-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ