Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Με μονότονη επανάληψη επιχειρημάτων από κάθε πλευρά, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία. Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν καταπέλτης απέναντι στην αντιδραστική τομή που επιχειρεί το νομοσχέδιο, μεταφέροντας και εντός της Βουλής τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, που διεκδικούν αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία.

Κάνοντας τάχα πως κόπτονται για τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς που φεύγουν στο εξωτερικό, οι βουλευτές της ΝΔ μίλησαν για κεφάλαια που χάνονται. Αναφορικά με το θέμα της αντισυνταγματικότητας όλοι παραδέχτηκαν ότι θα υπάρξει παραπομπή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά θα αποφασίσει, και «πανηγύριζαν» που η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής δεν μίλησε ευθέως για αντισυνταγματικότητα.

Αντανακλώντας την ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ με το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τόσο ο υπουργός, Κυρ. Πιερρακάκης, όσο και άλλοι βουλευτές επανέλαβαν ότι ερχόμαστε σε αυτήν τη συζήτηση με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ο υπουργός επανέλαβε μονότονα ότι το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, καλώντας αυτό να ψηφιστεί από τα άλλα κόμματα. «Εφόσον λοιπόν σε πάρα πολλά πράγματα εντέλει συμφωνούμε όταν κλείνει η κάμερα και φεύγουμε από αυτές τις πόρτες, είναι αμαρτία να μην το δείχνουμε αυτό με την ψήφο μας», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας προηγουμένως διατάξεις για τη διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων κ.ά., που συνδέονται με τη διεύρυνση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας.

Για τα «μη κρατικά» πανεπιστήμια επανέλαβε ότι ήδη λειτουργούν τα κολέγια με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται την τελευταία 20ετία για να περάσουν μια σειρά νόμων εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την ίδια ώρα που τα ιδιωτικά αυτά εκπαιδευτήρια παραμένουν ανεξέλεγκτα, αφού αντικειμενικά ο κρατικός έλεγχος, οι όροι και οι προϋποθέσεις επί των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην καπιταλιστική αγορά είναι απλώς... ανέκδοτο.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά τους, επέλεξαν να εστιάσουν την κριτική τους στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων πανεπιστημίων, χωρίς να πουν κουβέντα για την επιχειρηματική τους λειτουργία και τη διαρκή διεύρυνσή της. Αντίστοιχα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν αναφανδόν υπέρ των «μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων, αλλά με αναθεώρηση πρώτα του άρθρου 16 του Συντάγματος, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αυτά που φέρνει με το νομοσχέδιο είναι «παραρτήματα», άρα εξ ορισμού υποδεέστερα των πανεπιστημίων και ότι η βιασύνη της να φέρει το νομοσχέδιο σχετίζεται με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της «Νέας Αριστεράς», πέρα από το θέμα της αντισυνταγματικότητας, στάθηκαν στο ότι η Ερευνα είναι ειδοποιό χαρακτηριστικό των πανεπιστημίων και άρα αυτά που θα έρθουν θα είναι εκπαιδευτήρια, όχι όμως πανεπιστήμια. Το θέμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων πανεπιστημίων, όμως, για άλλη μια φορά, ούτε το είδαν ούτε το άγγιξαν.

Η ύπαρξη φοιτητικών παρατάξεων στα δημόσια πανεπιστήμια ήταν το κύριο πρόβλημα που είδαν σε όλη αυτή τη συζήτηση οι «Σπαρτιάτες», μαζί με το ενδεχόμενο να δούμε παραρτήματα τουρκικών, βορειομακεδονικών κ.λπ. πανεπιστημίων στη χώρα, κίνδυνο που εντόπισε και η Ελληνική Λύση, που διά στόματος προέδρου της, Κυρ. Βελόπουλου, ζήτησε επίμονα από τον υπουργό Παιδείας να κατονομάσει τις 10 προτάσεις ενδιαφέροντος για παραρτήματα που έχει πει ότι υπάρχουν. Με αναφορές στην προηγούμενη εκπαιδευτική βαθμίδα και στην ανάγκη από εκεί να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις στάθηκε στη συζήτηση ο πρόεδρος της Νίκης, Δ. Νατσιός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ