Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Μετάθεση με υποσχέσεις για 300 χιλιάρικα

Κι ενώ η κυβέρνηση προχωρά στον «εργώδη δρόμο» της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Διοίκησης των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) που συνήλθε εκτάκτως χτες αποφάσισε τη μετάθεση των απεργιακών κινητοποιήσεων, που είχε αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Επισήμως ως αιτιολογικό προβάλλεται η «παρεμπίπτουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη δημόσια Υγεία με τις ιογενείς λοιμώξεις». Η απόφαση αυτή πάρθηκε την ώρα που ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, έκανε -γύρω στις 1:30 το μεσημέρι- ανακοινώσεις για την αποδρομή της κατάστασης.

Μάλιστα ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο Αλ. Παπαδόπουλος, είπε ότι αμέσως μετά επρόκειτο να γίνει χτες συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα και τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο για το θέμα αυτό. Λίγο αργότερα όμως -όταν έγινε γνωστή η απόφαση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ- η συνάντηση των υπουργών αναβλήθηκε!

Η μια αναβολή έφερε την άλλη, καθώς η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, είχε πάρει -με αδιαφανή εν πολλοίς τρόπο- υποσχέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος των 60.000 δραχμών (ή 176 ευρώ) με νομοθετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή.

Ετσι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ρ» στην Ολομέλεια της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ εμφανίστηκε τροπολογία με τις υπογραφές των υπουργών Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και Εργασίας Δ. Ρέππα που προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος 176 ευρώ από 1/1/2002 στο ιατρικό προσωπικό μετά από την έκδοση υπουργικής απόφασης.

Εκτός του ότι προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης και δεν ορίζεται ρητά από το νόμο η τροπολογία κρύβει και μια άλλη παγίδα, καθώς προβλέπει ότι το επίδομα αυτό χορηγείται «προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χρονικής διεύρυνσης της απασχόλησης των γιατρών» στο νέο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού 184! Δηλαδή μ' άλλα λόγια η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δέχεται επίδομα γι' αυτό που έχει καταγγείλει: Οτι το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού μεταθέτει την ουρά από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ στα σπίτια!!

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος έστειλε έγγραφη εντολή στο διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο να δώσει από την ερχόμενη Δευτέρα προκαταβολή 300.000 δραχμών (880 ευρώ) στους γιατρούς του ΙΚΑ, έναντι του ειδικού επιδόματος. Η απόφαση για την αναβολή της κινητοποίησης πάρθηκε με μικρή πλειοψηφία και στην τρίτη ψηφοφορία, καθώς είχαν προηγηθεί δύο ψηφοφορίες με ίσες ψήφους.

Ετσι στη χτεσινή ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τη μονιμοποίηση των 5.300 συμβασιούχων του ΙΚΑ. Η απεργία -αν γίνει τελικά- μετατίθεται για τις 16 και 17 Μάη, παραμονές του Συνεδρίου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ.

Διαμαρτυρία των συνταξιούχων

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ με έγγραφό της προς το διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, διαμαρτύρεται για την απόφαση της διοίκησης να απαγορεύσει την αφισοκόλληση από το Σύλλογο των Συμβασιούχων Ιατρών του ΙΚΑ αυτοκόλλητου που αναφέρει ότι οι συμβασιούχοι δουλεύουν χωρίς καμιά συνταξιοδοτική και υγειονομική κάλυψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ