Σάββατο 27 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Απεργία - βήμα για συντονισμό

Στις 29 του Μάη η επόμενη, μετά την Πρωτομαγιά, απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία αποτελεί ευκαιρία για συντονισμό της πάλης με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Με μια νέα απεργιακή κινητοποίηση, στις 29 του Μάη, συνεχίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τον αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, καθώς, χτες, ύστερα και από τη σταθερή επιμονή της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας γι' αυτή την ημερομηνία, διευκολύνοντας τον συντονισμό της πάλης με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αποφασίστηκε επίσης να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή να κηρύξει ακόμη μια 24ωρη απεργία τον Ιούνη ή και νωρίτερα από τις 29 του Μάη, εφόσον οι εξελίξεις το απαιτήσουν, ενώ ομόφωνα εγκρίθηκε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την απεργία την Πρωτομαγιά. Πέρα από το Ασφαλιστικό, η απεργία θα έχει περιεχόμενο και την καταγγελία της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή συγχρονίζεται με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, οι οποίες εκφράστηκαν έντονα με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην προηγούμενη απεργία στις 11 του Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν κάνει οι δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια.

Η συμμετοχή αυτή, αλλά και το πλαίσιο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έθεσαν, για απόρριψη των αντιασφαλιστικών προτάσεων, δεν έγινε δυνατό να αγνοηθούν. Μόλις προχτές, σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, η αγωνιστική διάθεση εκφράστηκε ξανά, επιβεβαιώνοντας και την ορθότητα της θέσης της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, ενεργοποίηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και στο τελευταίο χώρο δουλιάς, συνολική απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων και πάλη για νέες κατακτήσεις.

Ωστόσο, δεν έλειψαν χτες και τα «παρατράγουδα», όταν ένας σύμβουλος της ΠΑΣΚ πρότεινε να μη ληφθεί απόφαση για απεργία, αλλά να εξουσιοδοτηθεί μονάχα η ΕΕ να την κηρύξει και να την προσδιορίσει μετά την Πρωτομαγιά. Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε μονάχα 5 συγκεκριμένες ψήφους. Τη δική της πρόταση, η οποία περιλάμβανε μια ακόμη απεργία στις 21 του Μάη και 48ωρη στις 28-29 του Μάη, ψήφισε η παράταξη «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις».

«Η απεργία αυτή δίνει τη δυνατότητα συντονισμού με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε πως εάν πάρει χαρακτήρα πανεργατικό και πανυπαλληλικό η απεργία μπορεί να κρίνει πολλά και να οδηγήσει τους εργαζόμενους στη νίκη. Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση νίκη είναι και η απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων, καθώς αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνέχιση του αγώνα ώστε να καταργηθεί το υφιστάμενο αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν νέα, σύγχρονα δικαιώματα.

Ο σύμβουλος της ΤΑΔΗΣΥ στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη να συμμετάσχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όχι μόνο στην απεργία αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν, μια και αυτές ήταν και πέρσι που βάρυναν πολιτικά και ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Επισήμανε ακόμη ότι ο καθένας θα κριθεί από τη συμβολή του σε αυτή την κινητοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ