Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών

Μαζικές συγκεντρώσεις έξω από βάσεις, αεροδρόμια και άλλες στρατιωτικές υποδομές που εξυπηρετούν τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, σε Λάρισα, Ακτιο, Αραξο και Ανδραβίδα

Στη Λάρισα

Αραξος
Αραξος
Μαχητική κινητοποίηση στην πύλη της 1η Στρατιάς στη Λάρισα, όπου εδρεύει το επιχειρηματικό κέντρο της στρατιωτικής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα με τη συμμετοχή και της ελληνικής φρεγάτας «Υδρα», πραγματοποίησαν την Κυριακή η Επιτροπή Ειρήνης, το Εργατικό Κέντρο και άλλοι μαζικοί φορείς, απαιτώντας εδώ και τώρα την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και καταγγέλλοντας το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού.

Παράλληλα απαίτησαν να μη μετατραπεί η Λάρισα, συνολικά η Θεσσαλία σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος άλλων λαών.

Τη συγκέντρωση, στην πλατεία ΑΤΑ, χαιρέτισε ο Θανάσης Τσεκούρας εκ μέρους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τονίζοντας ότι «δεν διαλέγουμε στρατόπεδο δολοφόνων - ληστών και εκμεταλλευτών. Δεν θα δεχτούμε να σκοτωθούμε για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, στη δική της ομιλία της επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει μεγάλες ευθύνες, γιατί με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παίζει με τη φωτιά του πολέμου, στοχοποιώντας τον ελληνικό λαό. Οι κάτοικοι της Λάρισας έχουν πρόσθετο λόγο να απαιτήσουν την επιστροφή της φρεγάτας, δεδομένου ότι αυτή η επιχείρηση καθοδηγείται από την πόλη μας, αφού η ελληνική κυβέρνηση "προσέφερε" το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ, που εδρεύει στην 1η Στρατιά, ώστε να αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα».

Στον Αραξο

Ανδραβίδα
Ανδραβίδα
Την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απαίτησαν με δυναμική κινητοποίησή τους στο αεροδρόμιο του Αραξου το πρωί της Κυριακής εργαζόμενοι, νεολαία και λαϊκός κόσμος, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας.

Με πορεία προς την κεντρική είσοδο του αεροδρομίου της 116 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας απαίτησαν καμία στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων της Ελλάδας, να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Υδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη χώρα και να συνεχιστεί η αλληλεγγύη στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης.

«Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο» και «Εξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΕΕΔΥΕ.

«Παλεύουμε για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», ανέφερε στην ομιλία του ο Παναγιώτης Μελάς, επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης και αντιδήμαρχος Πατρέων. Στάθηκε επίσης στον βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ, στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, στις επικίνδυνες εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που δηλώνουν τη συμφωνία τους στα ευρωατλαντικά σχέδια και ειδικότερα σε αυτά της ΕΕ, που εμπλέκουν συνολικά τους λαούς σε επικίνδυνες εξελίξεις.

Ακτιο
Ακτιο
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», τόνισε στον χαιρετισμό της αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την απάντηση του τελευταίου η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο στρατιώτης πεζικού Φοίβος Λαμπρόπουλος και ο Γιάννης Κατσούκας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη της ΚΕ Σωτήρη Παρίση, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή Αχαΐας του Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Στη βάση του Ακτίου

«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», βροντοφώναξαν εκατοντάδες διαδηλωτές από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα το πρωί της Κυριακής έξω από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης της ΒΔ Ελλάδας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Ιωαννίνων, Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, το Νομαρχιακό Τμήμα Πρέβεζας της ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία της περιοχής, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, σύλλογοι γυναικών, φοιτητών και εμπόρων και σειρά άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Πρέβεζα
Πρέβεζα
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιώργος Ντουντούμης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, η Βιβή Σταματέλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, και η Δάφνη Παφίλη, αντιπρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού Ιωαννίνων, ενώ οι διαδηλωτές έγραψαν στους τοίχους της βάσης «Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς» και άλλα αντιπολεμικά συνθήματα. Στον χώρο παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης στο Ακτιο πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στους δρόμους της Πρέβεζας, με κατάληξη έξω από το δημαρχείο. Εκεί έγινε η κεντρική ομιλία από τον Χρύσανθο Κυριαζή, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Πρέβεζας.

Αναφερόμενος ειδικά στη στρατιωτική αεροπορική βάση του Ακτίου, στην οποία είναι εγκατεστημένη η «Forward Operational Base» - FOB (Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση) του ΝΑΤΟ, έδρα των AWACKS, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο που έχει παίξει από το 1985, που δημιουργήθηκε, στα σχέδια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Ανάμεσα σε άλλα ο ομιλητής υπογράμμισε ότι τα ιπτάμενα κατασκοπευτικά ραντάρ AWACS έχουν αναλάβει τη συλλογή και καταγραφή πληροφοριών μέσω της σάρωσης ηλεκτρονικών και άλλων συστημάτων ολόκληρης της περιοχής σε απόσταση μέχρι 700 χλμ. από το σημείο πτήσης τους, ενώ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία και στο Ιράκ σάρωναν στόχους πριν τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς.

Ακτιο
Ακτιο
Επιπλέον, συμμετέχει στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, που έχει αναλάβει η Ελλάδα για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενώ αναδείχθηκε ότι «σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή έκτακτης ανάγκης χρήσης πυρηνικών όπλων η ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου θα έχει την ευθύνη του συντονισμού, γεγονός που την καθιστά Νο 1 στόχο για κάθε είδους επιθέσεις».

Στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας

Κινητοποίηση πραγματοποίησε και η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας έξω από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Μίλησε ο Αγης Μαραγκουδάκης, μέλος της Επιτροπής, και απαίτησε να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους για τον λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.


Λάρισα
Λάρισα

Λάρισα
Λάρισα
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεμπλοκή τώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ (2020-10-07 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι (2019-07-30 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι (2019-07-26 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ (2017-11-30 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ (2017-11-26 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στη γαλλική πρεσβεία (2013-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ