Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατιά σύσκεψη με θέμα τον νέο Δικαστικό Χάρτη

Μίλησε η Κατερίνα Γεράκη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Σύσκεψη διοργάνωσε η ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Παρασκευή 19 Απρίλη με εκλεγμένα μέλη των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, η συνάντηση έγινε με εκλεγμένους σε διοικήσεις σωματείων δικαστικών υπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, στο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων και στο Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων. Το θέμα της συζήτησης ήταν ο νέος Δικαστικός Χάρτης, η θέση του ΚΚΕ και το κάλεσμα προς τους εργαζόμενους του χώρου για αγώνα απέναντι στην αντιδραστική αυτή εξέλιξη.

Η εισηγητική ομιλία έγινε από την Κατερίνα Γεράκη, δικηγόρο, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφια ευρωβουλευτή. Ανέδειξε το νήμα που συνδέει όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη Δικαιοσύνη, κρίκο των οποίων αποτελεί και ο νέος Δικαστικός Χάρτης, προβάλλοντας τη βασική, διαχρονική στρατηγική στόχευση για διαμόρφωση μιας Δικαιοσύνης ακόμη πιο φιλικής, αποτελεσματικής και γρήγορης για τους επιχειρηματικούς ομίλους και παράλληλα πιο εχθρικής, ακριβής και απροσπέλαστης για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Με χαρακτηριστικά παραδείγματα και παράθεση των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και τις προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να χτίζει πάνω στο αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης, κατέδειξε τη σύμπλευση των αστικών κόμματων σε αυτόν τον δρόμο.


Εστίασε στις πολύ αρνητικές συνέπειες του νομοσχεδίου για την καθημερινότητα των εργαζομένων του χώρου της Δικαιοσύνης, των χιλιάδων δικαστικών υπαλλήλων, των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων και αυτοαπασχολούμενων με μικρά εισοδήματα. Ωφελημένοι και αυτήν τη φορά θα είναι οι ισχυρές δικηγορικές εταιρείες και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, που διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Θα ευνοηθούν από την περαιτέρω συμπίεση και εξοβελισμό από το επάγγελμα των μικρών αυτοαπασχολούμενων, συγκεντρώνοντας ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της δικηγορικής ύλης. Πρόκειται για τις εταιρείες που από το 2021 και μετά πανηγυρίζουν για τον πάνω από 1 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο τους, την ίδια στιγμή που στους μισθωτούς δικηγόρους εργαζόμενούς τους δεν αναγνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, εκμεταλλευόμενες την εργασία και τον μόχθο τους.

Η Κατερίνα Γεράκη στηλίτευσε τη στάση της ηγεσίας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά. Ανέδειξε τον υπονομευτικό τους ρόλο απέναντι στον αγώνα με το «ξέπλυμα» της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, φτάνοντας στο σημείο να οργανώσουν φιέστα με την παρουσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης πριν από λίγες μέρες για τη δήθεν νίκη του δικηγορικού σώματος με τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης. Οι ίδιες ηγεσίες αποδέχονται την ουσία των αναδιαρθρώσεων με την ενιαιοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης και την κατάργηση των ειρηνοδικείων της χώρας.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, αυτός του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα. Είναι ο δρόμος που βάδισαν οι μισθωτοί δικηγόροι μέσα από τη δημιουργία του Σωματείου τους, για την ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές. Είναι αυτός που βαδίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες. Είναι αυτός του συντονισμού, της ενότητας όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή σκυταλοδρομία και στον χώρο της Δικαιοσύνης, με πρόταγμα τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές. Μετέφεραν τις μεγάλες ανησυχίες των εργαζομένων και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις δικαστικές υπηρεσίες με την υποστελέχωση και τους καθηλωμένους μισθούς. Εθεσαν τα αιτήματά τους να μην προχωρήσει καμία κατάργηση και συγχώνευση των δικαστικών υπηρεσιών, για μαζικές προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, για εκσυγχρονισμό υλικοτεχνικών υποδομών κ.ά.

Δόθηκε από όλους ραντεβού στη μεγάλη 24ωρη πανελλαδική απεργία των δικαστικών υπαλλήλων αύριο, Τετάρτη 24 Απρίλη, στο Σύνταγμα στις 11.30 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ