Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Απέναντι στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!

Δυνατό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα από την ιστορική γέφυρα του Νόβι Σαντ

Από το δολοφονικό έργο του ΝΑΤΟ το 1999: Κατεστραμμένες υποδομές για να «γονατίσει» ο σερβικός λαός
Από το δολοφονικό έργο του ΝΑΤΟ το 1999: Κατεστραμμένες υποδομές για να «γονατίσει» ο σερβικός λαός
Στην εμβληματική γέφυρα του Νόβι Σαντ, το σημείο - σύμβολο τόσο της ΝΑΤΟικής θηριωδίας όσο και της ηρωικής αντίστασης του σερβικού λαού απέναντι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση του 1999, διαδήλωσε την Κυριακή η αποστολή του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων.

Οι εκατοντάδες εκπρόσωποι των σωματείων ξεδίπλωσαν γιγαντοπανό το οποίο άπλωσαν στη γέφυρα, στέλνοντας το μήνυμα: «75 χρόνια το ΝΑΤΟ στοχοποιεί τους λαούς όλου του κόσμου - Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Από εκεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έγινε και ζωντανή σύνδεση με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που ήταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα στην Αθήνα, με την Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, να μεταφέρει θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Γνώριμα μέρη έμπρακτης αλληλεγγύης

Για αρκετούς από τους συνδικαλιστές που συμμετείχαν στην αποστολή τα μέρη αυτά, και ειδικά οι γέφυρες του Νόβι Σαντ, ήταν αρκετά γνώριμα, καθώς εκεί είχαν βρεθεί για να διαδηλώσουν και το 1999 κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Είχαν βρεθεί εκεί, στο πλάι του σερβικού λαού, που διαδήλωνε διαρκώς για να σωθούν οι συγκεκριμένες ζωτικές υποδομές.

Οπως εξήγησε ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σερβικών Συνδικάτων (CΛΟΓΑ), μιλώντας στους διαδηλωτές, και οι τρεις γέφυρες της περιοχής του Νόβι Σαντ βομβαρδίστηκαν, σε μια προσπάθεια του ΝΑΤΟ να προκαλέσει λιμό στην κεντρική Σερβία, αφού μέσω των συγκεκριμένων υποδομών μεταφέρονται προϊόντα από τη μεγάλη πεδιάδα της χώρας για την τροφοδοσία του σερβικού λαού. Και, βέβαια, δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτό, αφού οι βόμβες τους έπληξαν επίσης εργοστάσια και άλλες ζωτικές εγκαταστάσεις, με χιλιάδες πολίτες να χάνουν τη ζωή τους.

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ


Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γιώργος Μαυρίκος, επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας τη διαχρονική διεθνιστική προσφορά του ΠΑΜΕ, από τη μέρα που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα. Αλλωστε η πρώτη κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ ήταν το 1999, αμέσως μετά την ίδρυσή του, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα, για να καταγγείλει το αμερικανοΝΑΤΟικό έγκλημα στη Γιουγκοσλαβία, που μόλις είχε ξεκινήσει.

«Είμαστε εδώ γιατί δεν ξεχνάμε, γιατί δεν συγχωρούμε. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος. Και θύμισε ότι το 1991, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές, «κάποιοι υποστήριζαν ότι πάμε σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους. Εμείς ήμασταν από αυτούς που μείναμε όρθιοι και επιμέναμε ότι ο λαοί θα πληρώσουν σε παγκόσμιο επίπεδο την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και την αντεπανάσταση. Και πριν περάσουν πέντε χρόνια η έννοια Γιουγκοσλαβία, μία μεγάλη χώρα, με έναν περήφανο λαό, χωρίστηκε σε έξι κράτη, στη λογική τού "διαίρει και βασίλευε», και μετά ήρθε και ο ΝΑΤΟικός βομβαρδισμός το 1999».

Αναφερόμενος στη δράση του ΠΑΜΕ και των σωματείων εκείνες τις δραματικές 78 μέρες των βομβαρδισμών, θύμισε ότι εκτός από την παρουσία συνδικάτων στο βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι, καθημερινή και πολύμορφη ήταν η δράση και στην Ελλάδα, με όλο τον λαό και τη νεολαία στους δρόμους, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και στη στήριξή της στο έγκλημα: Στη Θεσσαλονίκη, όπου ο λαός της πόλης άλλαξε τις ταμπέλες κατεύθυνσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με αποτέλεσμα άρματα να χάσουν τον δρόμο και να βρεθούν στη λαχαναγορά. Στα λιμάνια, όπου ναυτεργάτες εμπόδιζαν το φόρτωμα ΝΑΤΟικών εξοπλισμών. Στον σιδηρόδρομο, όπου οι εργαζόμενοι έβαζαν επίσης εμπόδια στη μεταφορά των ΝΑΤΟικών.

Οι λαοί αδελφωμένοι απέναντι στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια


«Διαδηλώνουμε στο ιστορικό Νόβι Σαντ την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα διαδηλώνουν στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης χιλιάδες λαού και νεολαίας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στέλνουμε το μήνυμα ότι οι λαοί παλεύουν αδελφωμένοι απέναντι στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια, απέναντι στο νέο μακελειό που είναι σε εξέλιξη στην Παλαιστίνη, με χιλιάδες νεκρά παιδιά, από το κράτος του Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του. Είναι καθήκον μας, οι λαοί μπορούμε να αντεπιτεθούμε», υπογράμμισε.


Ανεβαίνοντας στην ιστορική γέφυρα του Νόβι Σαντ
Ανεβαίνοντας στην ιστορική γέφυρα του Νόβι Σαντ



Εκατοντάδες συνδικαλιστές συμμετείχαν στην αποστολή
Εκατοντάδες συνδικαλιστές συμμετείχαν στην αποστολή

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ