Τετάρτη 8 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα θα μας απαγορεύουν να φυλάμε και τα σύνορά μας!

Την ίδρυση ειδικού Σώματος Φρούρησης των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Από ποιον απειλείται η Ευρωπαϊκή Ενωση; Από τα ... μεταναστευτικά ρεύματα! Ετσι φαίνεται πως αποφάνθηκε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ...αμ έπος αμ έργον. Πρότεινε «ολοκληρωμένη πρόταση για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» --που χαρακτηρίζονται ως «αδύναμος κρίκος» για την ασφάλεια της Ευρώπης-- και τη δημιουργία ειδικού Σώματος Φρούρησης, αναζητώντας «αποτελεσματικές λύσεις ελέγχου κυρίως των μεταναστευτικών ρευμάτων». Πρόκειται για «ενιαίο κοινοτικό σύστημα ελέγχου και όχι για παράλληλη λειτουργία εθνικών συστημάτων», διευκρίνισε ο αρμόδιος Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο, τονίζοντας ότι η ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό της ΕΕ δεν πρέπει να είναι συνώνυμη της ανασφάλειας των πολιτών της.

Ο Επίτροπος αναγνώρισε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο «στο βαθμό που άπτεται της εθνικής κυριαρχίας των κρατών - μελών», αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι «όλες οι χώρες θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα μέτρων ευρωπαϊκής κλίμακας για ένα πρόβλημα διακρατικού χαρακτήρα». Οδεύουμε, όπως φαίνεται, ολοταχώς προς νέα εκχώρηση κυριαρχικών, εθνικών, δικαιωμάτων και ο Επίτροπος φροντίζει νωρίς - νωρίς να τονίσει την «αναγκαιότητα» των μέτρων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την «εξαιρετική ευαισθησία» του θέματος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κατευθύνσεις της πρότασης ανταποκρίνονται ειδικότερα στην ανάγκη διασφάλισης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών - μελών που κατήργησαν τους συνοριακούς ελέγχους, στην ενίσχυση των μέτρων καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης (στο πλαίσιο σεβασμού πάντα των βασικών αρχών του ασύλου), καθώς και τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ασφάλειας, κυρίως μετά τη διεύρυνση. Κατευθύνσεις σαφείς, που μάλιστα έρχονται και στην κατάλληλη ώρα: Πέντε μέρες μόλις μετά από την έναρξη της ισχύος της περίφημης «τρομολίστας», στην οποία --θυμίζουμε-- ήδη περιλαμβάνονται και οι Κούρδοι αγωνιστές του PKK, ενώ βέβαιος θεωρείται ο μελλοντικός πλουτισμός της και με άλλες οργανώσεις και κόμματα που «ενοχλούν» τους ιμπεριαλιστές και τους πολιτικούς εκπροσώπους του.

Η Επιτροπή στην πρότασή της περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα, τη συγκρότηση ενός επιχειρησιακού οργάνου διαβούλευσης και συνεργασίας, την κατάρτιση ειδικευμένου προσωπικού για τη φύλαξη των συνόρων, καθώς και τρόπους χρηματοδότησης με κατανομή των βαρών στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ειδικό Σώμα Φρούρησης των Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εν όψει, λοιπόν. Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την πολιτική διορατικότητα των δικών μας πολιτικών φωστήρων (του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ) που έχουν «ανακαλύψει» ανάλογα καθήκοντα στον υπό ίδρυση Ευρωστρατό και που αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό με φληναφήματα περί υπεράσπισης από τον Ευρωστρατό των ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο, πως σκοπός ίδρυσής του είναι η παρέμβαση της ΕΕ σε «κρίσεις» εκτός της ΕΕ. Σπεύδει όμως τώρα να καλύψει το κενό. Και προχωρεί στη δημιουργία ενός νέου σώματος καταστολής, αφαιρώντας και πάλι κυριαρχικά δικαιώματα από τα κράτη - μέλη, τα οποία θα υποχρεωθούν ένα ακόμη τμήμα των εθνικών σωμάτων ασφαλείας να το θέσουν εκτός εθνικής διοίκησης, εκχωρώντας το σε «Ευρωπαϊκή Διοίκηση».

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Αν ερμηνεύουμε σωστά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλα τα προς βορράν, προς ανατολάς και προς νότον σύνορα της Ελλάδας - που σήμερα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - πρέπει να τα εναποθέσουμε στην ευθύνη αυτού του Ειδικού Σώματος Φρούρησης Συνόρων. Το οποίο, φυσικά, θα ενεργεί με βάση το ενιαίο κοινοτικό δίκαιο και όχι με το δίκαιο της χώρας, εν προκειμένω της Ελλάδας, της οποίας τα σύνορα θα φυλάει «για να νιώθουν ασφαλείς οι Ευρωπαίοι πολίτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ