Παρασκευή 24 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σιωπά για το επικίνδυνο περιστατικό με την «ΥΔΡΑ»

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για το πιο σοβαρό από τα επεισόδια που έχουν γίνει, με αντικείμενο να εκρήγνυται μια ανάσα από το πλοίο

Συνεχίζει η κυβέρνηση να σιωπά σχετικά με το πολύ επικίνδυνο και ιδιαιτέρως ανησυχητικό περιστατικό με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία πριν λίγες μέρες βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου» στον Κόλπο του Αντεν.

Οπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης» ήδη από την Τρίτη, αντικείμενο προερχόμενο από την περιοχή που ελέγχουν οι Χούθι έσκασε στην περιοχή όπου έπλεε το ελληνικό πλοίο, στη «ζώνη κινδύνου» όπου έχει στείλει η κυβέρνηση τη φρεγάτα, ενταγμένη στην επιχείρηση της ΕΕ «Aspides», πάντα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Κατά νεότερες πληροφορίες, το περιστατικό έγινε βράδυ Σαββάτου ώρα Ελλάδας, με το αντικείμενο να σκάει στη θάλασσα μερικές εκατοντάδες (ή και δεκάδες;) μέτρα από το πλοίο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για πύραυλο ή UAV.

Αναπάντητα παραμένουν και τα ερωτήματα για το αν το αντικείμενο έγινε αντιληπτό από τα συστήματα της φρεγάτας και πότε, τι αντίδραση υπήρξε κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό της φρεγάτας φέρεται να επικράτησε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα. Πρόκειται άλλωστε για το τελευταίο και - όπως όλα δείχνουν - το πιο σοβαρό επεισόδιο από τα περιστατικά τα οποία μόνο λίγα δεν είναι, αντιθέτως σωρεύονται.

Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως τουλάχιστον δύο:

Στις 25 Απρίλη και σύμφωνα με «άτυπη ενημέρωση», η φρεγάτα, «παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Νωρίτερα, η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας ήταν την Τετάρτη 13 Μάρτη, επίσης στον Κόλπο του Αντεν. Τότε έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs, τα οποία απομακρύνθηκαν.

Συνολικά, στο τρίμηνο μέχρι τις 19 Μάη, τα 4 πλοία της ευρωενωσιακής επιχείρησης απέκρουσαν 12 UAV, 1 USV (θαλάσσιο όχημα) και 4 βαλλιστικούς πυραύλους. Χώρια όσα άλλα είδαν να «περνάνε» από την περιοχή και τελικά δεν στοχοποίησαν, κρίνοντας ότι η τροχιά τους δεν προσέγγιζε / απειλούσε τα ίδια τα πολεμικά πλοία ή εμπορικά που συνόδευαν.

Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η αλληλουχία συμβάντων, επιβεβαιωμένων ή μη, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση για τα συμφέροντα των εφοπλιστών έχει στείλει το πλήρωμα «στο στόμα του λύκου», σε πολεμική ζώνη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του πληρώματος, της χώρας και του λαού, που μετατρέπονται ακόμα περισσότερο σε στόχο, χώρια και το μισό εκατομμύριο ευρώ που πληρώνει ο λαός κάθε μέρα που περνάει για την αποστολή.

Κι όλα αυτά θα έχουν και συνέχεια, καθώς με την κυβέρνηση αποφασισμένη να προασπιστεί τα συμφέροντα εφοπλιστών και επιχειρηματικών ομίλων, ετοιμάζει προς αντικατάσταση της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» να στείλει έτερη, την «ΨΑΡΑ» γύρω στις αρχές Ιούνη.

Ενώ θυμίζουμε, επίσης, ότι η «περιοχή επιχειρήσεων» της «ASPIDES» περιλαμβάνει την Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Αντεν, την Αραβική Θάλασσα, τη Θάλασσα του Ομάν, τον Περσικό Κόλπο και τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό, ζώνη όπου συνεχώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ