Παρασκευή 24 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΡΑΝ
Κηδείες των Ραϊσί - Αμίρ Αμπντολαχιάν και διαβουλεύσεις

Στο μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά, που θεωρείται ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ στο Ιράν, στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ, τάφηκε χτες με όλες τις τιμές ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, 4 μέρες αφότου έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και άλλα 6 άτομα.

Το φέρετρο του Ραϊσί είχε μεταφερθεί αεροπορικώς στη Μασχάντ, αφού προηγουμένως πραγματοποιήθηκε επίσημη νεκρική πομπή προς τιμήν του στην ανατολική πόλη Μπιρζάντ, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να του αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής.

Ο 63χρονος Ραϊσί θεωρούνταν ευρέως υποψήφιος για τη διαδοχή του 85χρονου ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, που ήταν πρώτος αντιπρόεδρος, έχει αναλάβει καθήκοντα προσωρινού Προέδρου μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιούνη.

Τελετή στη μνήμη του Αμίρ Αμπντολαχιάν πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη, όπου ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ Αλί Μπαγερί Κανί τον περιέγραψε ως «μάρτυρα». Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν τάφηκε νότια της Τεχεράνης, στο μαυσωλείο του Σάχη Αμπντολαζίμ, όπου ενταφιάζονται εξέχοντες Ιρανοί πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Διαβουλεύσεις στελεχών του «άξονα της αντίστασης»

Στο περιθώριο της κηδείας του Ραϊσί, αρχηγοί οργανώσεων του αντιισραηλινού λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» (Χαμάς, Χεζμπολάχ, αντάρτες Χούθι της Υεμένης και σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ) συναντήθηκαν την Τετάρτη και συζήτησαν τις εξελίξεις του πολέμου στη Γάζα. Οι εκπρόσωποι αυτών των οργανώσεων συνεδρίασαν αφού παρευρέθηκαν στις τελετές που οργανώθηκαν στην Τεχεράνη ως φόρο τιμής στον Ραϊσί. Η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής ανακοινώθηκε επίσης από τον τηλεοπτικό σταθμό «Al Manar» της Χεζμπολάχ. Εκ μέρους του Ιράν ήταν παρόντες στη συνάντηση ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, και ο στρατηγός Εσμαΐλ Καανί, διοικητής της Ειδικής Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης. Συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ και ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος προηγουμένως είχε γίνει δεκτός από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Παρόντες ήταν τέλος εκπρόσωποι της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» και ιρακινών οργανώσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Fars».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ