Παρασκευή 24 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεργασίες για επανέναρξη των πολύμηνων παζαριών

Διεργασίες για επανέναρξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για συμφωνία ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές φαίνεται να καταγράφονται τις τελευταίες ώρες, την ίδια ώρα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μακελειό από το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, απόφαση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε προχτές βράδυ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου, υπό την πίεση και των διαδηλώσεων που επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε βράδυ στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ κ.α., με αίτημα να υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Axios» μετέδωσε πως ο διευθυντής της CIA, Γ. Μπερνς, θα μεταβεί μέσα στις επόμενες μέρες σε πόλη ευρωπαϊκής χώρας για να συναντήσει τον ομόλογό του από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες της Mossad.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενες φάσεις, διπλωματικές διαβουλεύσεις εκτός από το Κάιρο και την Ντόχα είχαν φιλοξενηθεί και στο Παρίσι.

Από την άλλη, διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε νωρίτερα το CNN ανέφεραν πως η Αίγυπτος «ξανασκέφτεται» τον ρόλο του μεσολαβητή μετά τους ισχυρισμούς Ισραηλινών πως ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης απέτυχε, επειδή Αιγύπτιοι διπλωμάτες έδωσαν σε αντιπροσωπεία της Χαμάς πρόταση που δεν είχε την έγκριση του Ισραήλ.

Το ίδιο 24ωρο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Κίνας στον «δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού» για την αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων τους. Τόνισε, επίσης, πως η Κίνα θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη «διεθνή κοινότητα» και να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας «συνολικής, δίκαιης και διαρκούς επίλυσης» του παλαιστινιακού ζητήματος.

Οι δηλώσεις του Κινέζου διπλωμάτη έγιναν με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφων για την απόφαση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας να προχωρήσουν την επόμενη βδομάδα στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως εάν τελικώς εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Γ. Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα και εκείνοι επισκεφθούν τη Γερμανία τότε οι γερμανικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες να τους συλλάβουν, καθώς η χώρα έχει υπογράψει τη συνθήκη ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Αντίθετα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Ουγγαρία ανακοίνωσε πως οι ουγγρικές αρχές δεν σκοπεύουν να συλλάβουν τον Νετανιάχου ή τον Γκάλαντ σε περίπτωση έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης μολονότι η χώρα έχει υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη της Ρώμης για τη συγκρότηση του ΔΠΔ.

Σήμερα η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ

Σήμερα, Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ (που είναι διαφορετικό από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρότι και τα δύο εδρεύουν στη Χάγη), αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας.

Την περασμένη βδομάδα, η Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, και ιδιαίτερα στη Ράφα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Το αίτημα γι' αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης την οποία έχει φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το δικαστήριο δεν έχει αποδεχθεί το αίτημα του Ισραήλ να απορρίψει την υπόθεση και το έχει διατάξει να αποφύγει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να διατάξει παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Νότια Αφρική ζήτησε επιπρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία της Ράφας, όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι από άλλες περιοχές της Γάζας, πριν ξεκινήσει η χερσαία ισραηλινή εισβολή στις 6 Μάη. Εχει ζητήσει επίσης από το Σώμα των 15 μόνιμων δικαστών να διατάξουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα αξιωματούχων του ΟΗΕ, οργανώσεων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιογράφων και ερευνητών.

Παζάρια των ΗΠΑ με χώρες του Κόλπου

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων το ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου, Νταν Σαπίρο, συνεχίζουν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τις διαβουλεύσεις με άλλους αξιωματούχους όχι μόνον της Σαουδικής Αραβίας αλλά και άλλων χωρών της περιοχής που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), θέτοντας στο επίκεντρο «τις προκλήσεις του Ιράν» και των αντιπροσώπων του στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος των ΗΠΑ είναι να παράσχουν ένα νέο δίκτυο «αντιπυραυλικής άμυνας και ασφάλειας», ώστε να φέρουν ακόμη πιο κοντά τους τις χώρες της περιοχής, απέναντι σε ανταγωνιστές τους (Ρωσία, Κίνα) που προωθούν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya», οι «βασικοί στόχοι» των συναντήσεων Αμερικανών με αξιωματούχους χωρών του Κόλπου είναι «η ενίσχυση της συνεργασίας σε ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας και έγκαιρης προειδοποίησης πυραύλων».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αμερικανών, Νταν Σαπίρο, ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου για τη Μέση Ανατολή, φέρεται να πρωτοστατεί σε αυτές τις προσπάθειες προβάλλοντας καινοτομίες αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών σε τομείς ενδιαφέροντος.

Μία άλλη ομάδα εργασίας Αμερικανών αξιωματούχων φέρεται πως επικεντρώνεται σε θέματα «ασφάλειας της ναυτιλίας», βάζοντας στο επίκεντρο τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης «κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ