Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ»
Περίπου 1.600 ακίνητα του Δημοσίου σε μεγαλοκατασκευαστικές μέσω ΣΔΙΤ

Μέσα στο 2024 αναμένεται να δρομολογηθεί ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός για την παράδοση ακινήτων του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ σε μεγαλοκατασκευαστικές, στο πλαίσιο του προγράμματος «κοινωνικής αντιπαροχής».

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο του υπουργείου Εργασίας το 2022 σχεδιάζεται να προσφερθούν στο πιάτο των ιδιωτών ακίνητα του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) προκειμένου να ανεγείρουν κτίρια με δικά τους έξοδα, αποκτώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τα ακίνητα αυτά για όσο διάστημα διαρκέσει η σύμβαση, που σύμφωνα με δημοσιεύματα θα κινηθεί στα 50 χρόνια.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξετάζει τις περιπτώσεις 1.600 ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια για «αξιοποίηση». Μόνο η ΔΥΠΑ έλαβε από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας συνολικά 11 οικόπεδα εντός σχεδίου σε περιοχές της Αθήνας όπως Κηφισιά, Παιανία, Μαρούσι, αλλά και σε Λάρισα, Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη.

Στις πολυκατοικίες που θα ανεγείρουν οι κατασκευαστικές μέσω ΣΔΙΤ, ένα ποσοστό των διαμερισμάτων (30% έως 60%) θα προσφέρεται για αγορά ή ενοικίαση ως «κοινωνική κατοικία» με χαμηλότερο αντίτιμο σε νέους έως 39 ετών με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να ανεγερθούν συνολικά 2.500 κατοικίες για 5.000 ωφελούμενους.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση πουλάει υποτίθεται «στεγαστική πολιτική», ενώ ταυτόχρονα, όπως είχε αναφέρει κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου το 2022 ο τότε υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, «στηρίζει τους εργαζόμενους, αλλά στηρίζει και τους επιχειρηματίες». Στην πράξη όμως προσφέρει προς ξεκοκάλισμα, πέρα από τα ακίνητα του ΟΑΕΔ και του Δημοσίου, και τα αποθεματικά του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας - άνω των 2,5 δισ. ευρώ - που είναι ο ιδρώτας, ακόμα και το αίμα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ