Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΟΥ
Σκληραίνουν τα παζάρια και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Eurokinissi

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή των κρίσιμων συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη βδομάδα, με 87 βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βάλλουν κατά του Στέφανου Κασσελάκη με κείμενο που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα, ενώ ένα μέλος της ΚΕ, ο Βλάσης Τσιόγκας, γνωστοποίησε την αποχώρησή του.

Το κείμενο συνυπογράφουν οι εξής εφτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ολγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτος Ζαμπάρας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Γιώργος Βασιλειάδης, Γιώργος Τσίπρας, Ζανέτ Τσίπρα, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας κ.ά.

Στο κείμενό τους ασκούν κριτική στον Στ. Κασσελάκη για τις δηλώσεις του περί «μαύρου χρήματος», για το κλείσιμο της «Αυγής» καθώς και για τις απολύσεις στελεχών του κόμματος.

Αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, υποστηρίζουν τη «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» και τη συγκρότηση «ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές». Ζητούν με αυτό το πλαίσιο συζήτηση, ενώ καταδικάζουν «διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους», καταγγέλλουν τα περί μαύρων ταμείων, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «υπηρετούσε πάντα στην πράξη τη διαφάνεια και ήταν ανεξάρτητος από οικονομικά συμφέροντα». Ακόμα, εναντιώνονται στο κλείσιμο της «Αυγής», επειδή η απόφαση πάρθηκε «χωρίς να συζητηθεί καν σε κάποιο συλλογικό όργανο».

Προαναγγέλλουν ότι αυτά τα ζητήματα θα θέσουν στην επερχόμενη συνεδρίαση της ΚΕ, αφήνοντας αιχμές για την αδρανοποίησή της όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο Βλ. Τσιόγκας, μέλος της ΚΕ, ανακοίνωσε χτες την αποχώρησή του καταγγέλλοντας τον Στ. Κασσελάκη για αποδόμηση της προηγούμενης ηγεσίας και ιστορίας του κόμματος, για τιμωρία της διαφορετικής γνώμης, ότι αναζητά αόρατους εχθρούς και πανηγυρίζει, ενώ έχασε 300.000 ψήφους μέσα σε έναν χρόνο, ότι συντηρεί την τοξικότητα, ότι θέλει ένα κόμμα με μέλη χειροκροτητές, στο οποίο «τα όργανα για να συνεδριάσουν πρέπει να μαζεύουν υπογραφές τα μέλη».

«Σε ένα τέτοιο κόμμα και όργανα δεν έχω καμία θέση πλέον», καταλήγει.

Θυμίζουμε ότι την παραίτησή τους απ' τα όργανα είχαν ανακοινώσει προχτές οι Δ. Τεμπονέρας, Α. Κοτσακάς και Χ. Τσιόκας.

Ο Στ. Κασσελάκης, απ' την πλευρά του, και στο φόντο των αντιδράσεων για το λουκέτο στην «Αυγή», απολογήθηκε χτες λέγοντας ότι η απόφαση αυτή είχε παρθεί κατά την προεδρία Τσίπρα, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, ενώ έσπευσε να ανακοινώσει δωρεά μερικών χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Μάλιστα χτες μήνυμα να πράξουν το ίδιο έλαβαν και οι βουλευτές του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά στα περί μαύρων ταμείων, στα στελέχη που έσπευσαν να υπερασπιστούν την περίοδο Τσίπρα προστέθηκε χτες ο Ν. Παππάς, δηλώνοντας ότι «η συζήτηση πρέπει να κλείσει, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφέστατο. Οσον αφορά στις συγκλίσεις», καθώς ο ίδιος έχει προτείνει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, σχολίασε πως «πρέπει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το συνέδριό του και κατόπιν να προσανατολιστεί σε πολιτική συμμαχιών», ενώ διευκρίνισε πως αν δεν γίνει αποδεκτός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος ως επικεφαλής του νέου σχηματισμού, τότε πρέπει «να πάμε στη βάση».

ΠΑΣΟΚ: Εν αναμονή της Κεντρικής Επιτροπής

Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής, καθώς εκεί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την εσωκομματική κάλπη, αλλά και την αμφισβήτηση που επικρατεί από τη νύχτα των ευρωεκλογών για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Χάρης Δούκας, σε συνέντευξή του, χτες ουσιαστικά παρουσίασε την υποψηφιότητά του, χωρίς να πει κάτι ουσιαστικό. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Εχουμε την Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή και εκεί θα ανακοινώσω τις αποφάσεις μου και το σχέδιο για τον χώρο και, βεβαίως, και τη χώρα. Θα ανακοινώσουμε και εμείς τις αποφάσεις μας στην Κεντρική Επιτροπή». Επιπλέον, είπε πως οδηγός του είναι το εγχείρημα της Αθήνας, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Οταν ρωτήθηκε αν υπαινίσσεται συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι για τον δήμο της Αθήνας δεν συνενωθήκαμε... Τέλος, είπε πως αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα φύγει από τον δήμο Αθηναίων, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται απολύτως βέβαιο...

Από προχτές, πάντως, ο μέχρι πρότινος εκ των θεωρούμενων διεκδικητών της ηγεσίας βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης ουσιαστικά έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας, δίνοντας παράλληλα τη στήριξή του στον Χ. Δούκα.

Τέλος, αποκαλύφθηκε χτες ότι ο δήμος Αθηναίων με δήμαρχο τον Χ. Δούκα προχώρησε σε απευθείας ανάθεση ύψους 30.000 ευρώ προς την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, προκειμένου να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην αναπτυξιακή του εταιρεία. Η Κατερίνα Μπαζελή σε δηλώσεις της επιβεβαίωσε την είδηση και δήλωσε «ότι δεν θα υπογράψει τελικά αυτήν τη σύμβαση», προφανώς επειδή πιάστηκαν με τη «γίδα στην πλάτη»... αλλά συμπλήρωσε: «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε η πράξη αυτή να μη συνδεθεί με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ».

Το «παλιό καλό» ΠΑΣΟΚ είναι εδώ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλώνει η εσωκομματική αντιπαράθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ(2024-06-21 00:00:00.0)
Συνεχίζονται η ένταση και ο κατήφορος του εκφυλισμού(2024-02-21 00:00:00.0)
Εκτός και η ομάδα Αχτσιόγλου, συνεχίζονται οι αποχωρήσεις μελών και στελεχών(2023-11-24 00:00:00.0)
Συνεδρίαση στη σκιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης(2023-10-31 00:00:00.0)
Σε «πολεμικό» κλίμα σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο(2023-10-26 00:00:00.0)
Νέος πρόεδρος, προδιαγεγραμμένη πορεία(2023-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ