Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σκέψου, δράσε, ζήσε χωρίς ναρκωτικά!

Πλούσια συζήτηση στην εκδήλωση της ΚΝΕ ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών

«Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά! Σκέψου, δράσε, ζήσε χωρίς ναρκωτικά!» ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε η ΚΝΕ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών και ήταν παράλληλα ένα συμπέρασμα που αναδείχθηκε από την πλούσια συζήτηση που έγινε προχτές, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας, στην εκδήλωση στο θεατράκι της πλατείας Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Αρεως.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Εύα Τιγκίρη, επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων, για να δώσει τον λόγο στους νέους από το κοινό να θέσουν τους προβληματισμούς τους, που απαντήθηκαν από τον Παναγιώτη Κατηφέ, κοινωνιολόγο και επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ ενάντια στα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις και την Λεμονιά Φακάρου, ψυχολόγο και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.

«Γιατί η ΚΝΕ λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά, είναι όλα τα ναρκωτικά το ίδιο;», ήταν ένα από τα πρώτα ερωτήματα που τέθηκε, για να δώσει στον Π. Κατηφέ την «πάσα» να εξηγήσει ότι τα ναρκωτικά πράγματι δεν είναι όλα ίδια (έχουν διαφορετική προέλευση, ονομασίες, διαφορετική επίδραση), όμως αυτό που δεν διαχωρίζεται και είναι κοινό είναι οι αιτίες που στρέφουν σε αυτά. Και τον θεραπευτή τον ενδιαφέρει η αιτία που έχει σπρώξει έναν άνθρωπο στα ναρκωτικά. «Σήμερα εμείς μιλάμε εδώ για την Παγκόσμια Ημέρα και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης μιλάει στο Λονδίνο σε πάνελ για τα ευεργετήματα της κάνναβης. Είμαστε δυο διαφορετικοί κόσμοι», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «απέναντι στην επιλογή της φυγής υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει διέξοδος».


Για τους νέους που κάνουν περιστασιακή χρήση ανέλαβε μετά να απαντήσει η Λ. Φακάρου, σημειώνοντας ότι η εξάρτηση έχει τέσσερα στάδια: Πειραματισμός, αναζήτηση, χρήση, εξάρτηση. Στο πρώτο στάδιο συχνά μπορεί να προσφέρεται η ουσία, πέρα από την ενεργητική αναζήτηση, που γίνεται στο δεύτερο στάδιο. Στο τρίτο και τέταρτο στάδιο η ουσία γίνεται κύρια ενασχόληση, έχει προτεραιότητα στη ζωή του ανθρώπου. Επισήμανε ότι υπάρχουν προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης που απευθύνονται σε αυτούς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια, αλλά μπορεί κανείς και μόνος του να βγει από αυτόν τον δρόμο που οδηγείται, να πιαστεί από έναν γεμάτο τρόπο ζωής.

Επισήμανε ότι ακόμα και βαριά εξαρτημένοι άνθρωποι πιστεύουν για πολύ καιρό ότι... «το ελέγχουν». «Πιστεύει για πολύ καιρό ο εξαρτημένος ότι έχει τον έλεγχο της ουσίας, ενώ έχει χάσει τον έλεγχο της ζωής του», στα εργασιακά, στα οικονομικά, στην υγεία του κ.λπ., είπε χαρακτηριστικά. Οσο για αυτούς που υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι μια «ελεύθερη επιλογή», κάλεσε τους νέους να αναρωτηθούν πώς ορίζουμε την ελευθερία, γιατί και το σύστημα τέτοιους ανθρώπους θέλει, να σκύβουν το κεφάλι, να υποτάσσονται και να έχουν την «ελευθερία» να αυτοκαταστρέφονται...

Από την πλευρά του, ο Π. Κατηφές πρόσθεσε ότι «την ώρα που κάνεις χρήση, σου καταστέλλει το μυαλό, είναι αυτό που λέμε το "φτιάξιμο"». Αρα μιλάμε για ανθρώπους που επιλέγουν την ατομική φυγή, σημείωσε, ενώ η Λ. Φακάρου περιέγραψε ένα πείραμα που έγινε σε πιλότους που τους έδωσαν να κάνουν χρήση κάνναβης και μετά να πιλοτάρουν σε προσομοιωτή: Οι ίδιοι θεωρούσαν ότι μπορούσαν και έκαναν τη δουλειά τους κανονικά, όμως έκαναν τραγικά λάθη και δεν είχαν καν συνείδηση ότι τα έκαναν.

Ο Π. Κατηφές κάλεσε τους νέους να σκεφτούν ποιος κερδίζει από τη διάδοση των ουσιών. «Εμείς λέμε ότι κερδίζει το σύστημα, γιατί από τη μια είναι μια κερδοφόρα μπίζνα κι από την άλλη βάζει κόσμο στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής», είπε και έδωσε παραδείγματα από τον Μάη του '68, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ κ.ά. που ανακόπηκαν από τη διάδοση των ναρκωτικών, ή αντίστοιχα το «πάκο» στη Λατινική Αμερική και το «σίσα» στην Ελλάδα που έπεσαν μαζικά στην αγορά ως καταστολή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Σε ερώτηση για τις άλλες εμπορικές χρήσεις της κάνναβης τοποθετήθηκε η Λ. Φακάρου, επισημαίνοντας ότι έχει ξεκινήσει ένας διαχωρισμός με διαφορετικές ονομασίες για το ίδιο φυτό. Είναι μια τάση με βάση έναν αντιεπιστημονικό διαχωρισμό να ελαστικοποιείται το νομικό πλαίσιο, για να γίνει η κάνναβη νόμιμο εμπόρευμα, να επιτρέπεται σε κάποιους να αρχίσουν να καλλιεργούν π.χ. για κλωστική, φαρμακευτική κ.λπ. χρήση. «Πάνε να πλασάρουν όλο το φυτό ως φάρμακο!», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι όπου έχει νομιμοποιηθεί η φαρμακευτική χρήση, ακολουθεί αμέσως μετά και η ψυχαγωγική, και τα αποτελέσματα όπου έχει γίνει αυτή η νομιμοποίηση είναι πολύ αρνητικά για την εξάπλωση της χρήσης. Νομιμοποιείται έτσι και στη συνείδηση της κοινωνίας, που εξοικειώνεται έτσι σε μια κουλτούρα των ναρκωτικών. Και τα κέρδη του παράνομου εμπορίου εκτοξεύονται όταν πάμε στη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης.

Ο Π. Κατηφές μίλησε αναλυτικά για τις ευθύνες των άλλων κομμάτων για την αύξηση της χρήσης τις τελευταίες δεκαετίες, από τον Γιώργο Παπανδρέου που καλούσε να έχουμε όλοι μια γλάστρα κάνναβης στο μπαλκόνι μας, ή τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως θέση στο Συνέδριό της τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών και τον Γ. Βαρουφάκη, που ζητούσε παροχή ηρωίνης από το κράτος...

Επισήμανε ότι «εμείς απέναντί μας δεν έχουμε τον χρήστη, αλλά το σύστημα που γεννά τις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά» και κατέληξε λέγοντας: «Αυτό το σύστημα θέλουμε να ανατρέψουμε και για να το ανατρέψουμε θέλουμε καθαρά μυαλά, καθαρές συνειδήσεις, γιατί θα το πάμε μέχρι τέλους, δεν θα μας πάνε μέχρι τέλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ