Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΟΡΕΣ F-35 ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΩΝ «CONSTELLATION»
Εγκρίθηκε νέο πακέτο - «μαμούθ» για τις ανάγκες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Ν. Παπαναστάσης: Ολέθριες οι συνέπειες για τον λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από την πολιτική της εμπλοκής

Αλλο ένα εξοπλιστικό πακέτο - χρυσάφι για την πολεμική βιομηχανία, πληρωμένο βέβαια από τον ελληνικό λαό όχι για τις ανάγκες του σε Αμυνα και Αποτροπή, αλλά γι' αυτές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, την ώρα που κλιμακώνονται οι κόντρες τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ετοιμάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη «συναίνεση στα βασικά» που επιδεικνύουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και μορφώματα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, εισηγήθηκε χτες στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής την απόκτηση 20 αεροσκαφών τύπου F-35 (χωρίς να αποκλείεται η άσκηση προαίρεσης αργότερα για επιπλέον 20), αλλά και την «έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, με προδιαγραφές ειδικές, της φρεγάτας Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού», όπως την παρουσίασε.

Θυμίζουμε ότι τέλη Γενάρη φέτος το αμερικανικό ΥΠΕΞ ενέκρινε την πώληση 20+20 F-35 στην Ελλάδα, έναντι 8,6 δισ. δολαρίων, όπως λένε οι Αμερικανοί. Προηγήθηκε η έγκριση πώλησης F-16 στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας το παζάρι που διεξάγεται στην περιοχή και την υποδαύλιση άλλης μιας κούρσας εξοπλισμών, στο πλαίσιο της συνεχούς εναλλαγής φάσεων ύφεσης και έντασης για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο με μόνο θύμα τους λαούς.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει μία μοίρα F-35 στη διαμόρφωση Block 4. Ελπίζουν ότι μέσα από το παζάρι με τους Αμερικανούς θα ρίξουν το κόστος στα 3,5 δισεκατομμύρια (για τα μαχητικά, την εν συνεχεία υποστήριξή τους, την εκπαίδευση χειριστών και τεχνικών, την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα αποτελεί τη βάση των ελληνικών F-35).

Η δε συζήτηση για τις φρεγάτες «Constellation» αφορά την έναρξη διαβουλεύσεων με τους Αμερικανούς για τον τρόπο συμμετοχής της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα, τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων, τη χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση του πλοίου το οποίο θα προορίζεται για τον ελληνικό Στόλο. Στις 16/1 παραλήφθηκε από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, «καταρχήν αποδοχής» του ελληνικού αιτήματος για σχεδιασμό και συμπαραγωγή έως 7 φρεγατών τέτοιας κλάσης στα ελληνικά ναυπηγεία. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θα πάει σε βάθος χρόνου.

Φυσικά, οι αγορές αυτές προωθούνται ώστε να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ντόπιας αστικής τάξης να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, όπως ανέδειξε άλλωστε το ΚΚΕ στη σχετική συζήτηση.

«Συναίνεση στα βασικά» από τα αστικά κόμματα

Διόλου τυχαία, όσον αφορά τη στάση των υπόλοιπων δυνάμεων, το ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε ανοιχτά με το κυβερνητικό σχέδιο για τα F-35, ενώ τα άλλα αστικά κόμματα και μορφώματα διαφοροποιήθηκαν στα επιμέρους και τα επουσιώδη. Στοιχήθηκαν ακόμα πιο ...ενθουσιωδώς για τις φρεγάτες, όπου ομονόησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλος, Νίκη. Το γεγονός έκανε τον Ν. Δένδια να δηλώνει κατόπιν τη «μεγάλη» του «ικανοποίηση για το επίπεδο της συζήτησης αλλά και για τη συναίνεση που σε βασικά θέματα διαμορφώνεται».

ΚΚΕ: Ενίσχυση για τις στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ

Το ΚΚΕ καταψήφισε την προμήθεια των αεροσκαφών F-35 και του συναφούς εξοπλισμού, τη συμμετοχή στην προμήθεια υπηρεσιών σχεδίασης φρεγατών τύπου CONSTELLATION, όπως και τα 4 Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών CAMCOPTER (ΣΜΥΑ), ενώ ψήφισε «παρών» για την επιθεώρηση και την επισκευή των μηχανών των ΤΠΚ τ. «Λάσκος» - «Καβαλούδης».

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης τόνισε ότι ο σχεδιασμός της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων εδράζεται στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και στην αποτελεσματικότητά τους στις αποστολές που αναλαμβάνει, που αυτό προϋποθέτει την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας με ολέθριες συνέπειες και για τον λαό και για το προσωπικό των ΕΔ, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τα F-35 στην Ελλάδα πανάκριβα, οι ελληνικές κυβερνήσεις θα τα διαθέσουν για ένταξη στα αμερικανοΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια και η ελληνική αστική τάξη, ως αμοιβή, θα συμμετάσχει στην όποια κερδοφορία προκύψει μέσα απ' τον ματωμένο ορυμαγδό που θα προκύψει. Πρόκειται - επισήμανε - για μια πραγματικά άθλια λογική αλληλουχία που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και η αυτοχαρακτηριζόμενη αντιπολίτευση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και λοιποί, οι οποίοι στηρίζουν αυτήν την πολιτική στον πυρήνα της, σε μια «ανατριχιαστική» συμφωνία.

Αποδομώντας τα κυβερνητικά προσχήματα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μάταια να πείσει τον ελληνικό λαό πως στη βάση του ασύλληπτα κοστοβόρου ράλι εξοπλισμών που εξελίσσεται, βρίσκεται η τουρκική επιθετικότητα και ο τουρκικός αναθεωρητισμός, επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία πως παραπλανά μεθοδευμένα και συνειδητά τον ελληνικό λαό.

Θύμισε εξάλλου ότι μόλις έναν χρόνο πριν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι «ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς», προσδιορίζοντας με αυτήν τη νεόκοπη έκφραση, που παραπέμπει ευθέως σε ζητήματα κυριαρχίας, ότι «η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπληρώνοντας: «Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Πιο σαφής έκφραση πρόθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ, στην προώθηση παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει, σημείωσε ο Ν. Παπαναστάσης, τονίζοντας πως όλα αυτά γίνονται προκειμένου να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ελληνικής αστικής τάξης να συμμετέχει ακόμα πιο κερδοφόρα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ενώ ως προς αυτό θύμισε και τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, που υπέγραψε τον περασμένο Γενάρη την επιστολή της κυβέρνησής του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι «η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα, ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας», προσθέτοντας ότι τον «ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (σ.σ. η Συμφωνία για τις Βάσεις) ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα», επίσης «να διευρύνουμε την εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας».

Αυτόν τον σχεδιασμό των ΗΠΑ επιβεβαιώνει και η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία «προτάθηκε» η πώληση F-35 στην Ελλάδα, μέσω της οποίας δηλώνεται απερίφραστα: «Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ενώ θύμισε και την αντίστοιχη επιστολή προς το Κογκρέσο και για την πώληση σύγχρονων F-16 στην Τουρκία, μαζί με το πακέτο εκσυγχρονισμού αυτών που ήδη διαθέτει, εκεί όπου λέγεται πως «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ (...) θα συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ (...) και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Και στο τέλος το κερασάκι που αποδομεί την ψευτοεπίκληση για δήθεν κινδύνους: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε ότι όλα αυτά, τους λόγους της εμπλοκής και τους τεράστιους κινδύνους τα γνωρίζει ο λαός, αφού αποτελούν πλέον «καθημερινότητα», θυμίζοντας μεταξύ άλλων την αποστολή και νέας φρεγάτας στην Ερυθρά για τα κέρδη των εφοπλιστών, την αποστολή «Patriot» στη Σαουδική Αραβία για παροχή αντιπυραυλικής προστασίας στις εγκαταστάσεις της «Aramco», την αντιαρματική δύναμη στη Βουλγαρία για συμμετοχή στην περικύκλωση της Ρωσίας, τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 στους βαλκανικούς ουρανούς για τη δήθεν αστυνόμευσή τους, τάχα για να μην την αναλάβουν οι Τούρκοι, τον ελληνικό Λόχο Ελιγμού που βρίσκεται στη Βοσνία, ουσιαστικά για τη διασφάλιση του προσανατολισμού αυτής της χώρας προς την κατεύθυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αλλά και το γεγονός ότι λιμάνια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, αεροδρόμια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας έχουν διατεθεί όλα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ενώ το σύνολο των υποδομών της ελληνικής αεράμυνας διατίθενται για τη στήριξη των αποστολών επανδρωμένων και μη αεροχημάτων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κ.λπ., που σχετίζονται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ακόμη και μεταθέσεις Ελλήνων στρατιωτικών στον αμερικανικό Στρατό.

Φρεγάτες... για επιχειρήσεις στον Ινδικό

Σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες «Constellation», ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς των σχετικών μηχανισμών των ΗΠΑ, αλλά και των επιχειρηματιών του ναυπηγικού κλάδου που προσδοκούν μεγάλα κέρδη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πασάρει τους σχεδιασμούς αυτούς ζητώντας να νομιμοποιηθεί αυτή η πολιτική. «Πρόθυμους θα βρείτε», σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και αναφέρθηκε στο ότι τους βρήκε στα άλλα κόμματα όταν προσυπέγραψαν τη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικάνικη βάση, την άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας, την αποδοχή της μετατροπής της ευρωενωσιακής οικονομίας σε πολεμική, τη νομοθετική πρωτοβουλία της για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασύλληπτης κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες της πολεμικής βιομηχανίας και όλα αυτά τη στιγμή που ο λαός στενάζει στην καθημερινότητά του.

Ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει εκατομμύρια για τον σχεδιασμό, τη ναυπήγηση και τη χρήση πλοίων που είναι κατάλληλα για επιχειρήσεις στον Ινδικό, στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό και παντελώς ακατάλληλα για το Αιγαίο, αναφερόμενος και στα χαρακτηριστικά τους που έχουν μήκος 151 μέτρα, εκτόπισμα 7.408 τόνους, όταν η φρεγάτα «Υδρα» έχει 3.350 τόνους, ή η φρεγάτα «Ελλη» έχει 3.630 τόνους.

Ενώ θύμισε και περσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, που είχε προαναγγείλει τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων σε επιχειρήσεις σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, φανερώνοντας την πλήρη ταύτιση της πολιτικής της ΝΔ με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, η οποία διαθέτει εκατομμύρια για τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ναυπηγο-εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά παρουσιάζει ως ανέφικτη την πρόληψη π.χ. της αυτοδιάτρησης της πυραυλακάτου «Ντεγιάννης» στην περιοχή του Καστελόριζου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ