Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Απέναντι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο οι φορείς της πολύπαθης Θεσσαλίας

Eurokinissi

Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές, που τις μετατρέπει σε «ευκαιρία» για περισσότερα κέρδη για τα «κοράκια», στηλίτευσαν χτες οι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της πολύπαθης Θεσσαλίας, που μίλησαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου.

Η ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τη Θεσσαλία σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Αυτά που έχουν γίνει στην περιοχή δεν ικανοποιούν όχι μόνο τον αγροτικό κόσμο αλλά και όσους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, επεσήμανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Υπάρχουν άνθρωποι, συνέχισε ο Ρ. Μαρούδας, στο χωριό Βλοχό Καρδίτσας, που το νερό είχε φτάσει στις στέγες των σπιτιών, που, όπως καταγγέλλουν, ακόμα δεν έχουν πάρει τα 6.600 ευρώ για την αποκατάσταση των σπιτιών τους, ενώ υπάρχουν πολύ μεγάλες εκκρεμότητες με την αρωγή που δόθηκαν πολύ λίγα χρήματα.

Ο Ρ. Μαρούδας ζήτησε να παρθούν μέτρα για να μην γίνουν ξανά τέτοιες ζημιές, το ίδιο και για την αγροτική παραγωγή, με έργα υποδομής, για να μην υπάρξουν, όπως είπε, τέτοιες καταστροφές ή να είναι πολύ μικρότερες και πολύ μικρότερο και το κόστος αποζημίωσης της παραγωγής στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Καταλήγοντας ο Ρ. Μαρούδας ανέφερε ότι «ως Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας είμαστε ενάντια στον νόμο που ψηφίστηκε για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης του Νερού», καθώς, όπως είπε, «είναι βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού, θα φέρει αύξηση της τιμής του νερού, όπως θα φέρει την αύξηση και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ξανά, συνεπώς είμαστε απέναντι και θα είναι και ένα από τα βασικά ζητήματα διεκδίκησης το επόμενο διάστημα, γιατί θα υπάρξουν ξανά οι νέοι αγώνες και μεγάλοι αγώνες γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια.

Θεωρούμε κι εμείς ότι δέκα μήνες μετά τον "Ντάνιελ" εδώ οι ζημιές που έχουμε πάθει, οι καταστροφές που έχουμε πάθει, είναι πολύ ανοιχτές ακόμα και δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει δώσει τις λύσεις που θα έπρεπε, έτσι ώστε να μπορέσουμε εμείς να συνεχίσουμε εδώ τη ζωή μας», σημείωσε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

Δίνοντας την εικόνα που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές, ο Κ. Τζέλλας τόνισε ότι, αυτήν τη στιγμή, «καλλιεργούμε βαμβάκια σε χωράφια τα οποία από τις πλημμύρες το χώμα πιθανόν έχει πάθει ζημιά και δεν μπορεί να παράγει αυτά που παρήγαγε τις άλλες χρονιές και τα εδάφη που ήταν όπως ήταν παραγωγικά, αυτήν τη στιγμή δεν είναι. Η πολιτεία λείπει. Ενοίκια δεν έχει πάρει ο κόσμος. Και όσον αφορά για τα σπίτια τα γκρεμισμένα, δέκα μήνες μετά δεν έχει μεταφερθεί ακόμη ούτε ένα σπίτι που έχει καταρρεύσει, τα μπάζα δεν έχουν μεταφερθεί. Και καλούνται οι άνθρωποι αυτοί να πληρώνουν ενοίκιο, χωρίς να παίρνουν επιδότηση ενοικίου».

«Ακουσα πριν», συνέχισε ο Κ. Τζέλλας, «όλοι οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών να ζητάνε χαμήλωμα για τις εταιρείες κάτω από 32 εκατομμύρια τζίρο. Αυτό δείχνει και το νόημα, αν θέλετε, και τον τρόπο που θέλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να κινηθούν και πιστεύουμε και πρέπει και ο κόσμος να μην τσιμπήσει, γιατί σιγά σιγά θα πάει και προς τα κάτω και θα είναι η ασφαλιστική, η ιδιωτική ασφάλεια υποχρεωτική και για μας, όταν δεν θα έχουμε βέβαια τη δυνατότητα να πληρώσουμε ιδιωτική ασφάλιση.

Εμείς επιμένουμε να διεκδικούμε έναν ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να πληρώνουν τα ασφάλιστρα και το κράτος να βάζει και τις εισφορές που πρέπει και ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει στο 100%».

Το γεγονός πως αρχικά θα είναι υποχρεωτική μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις η ιδιωτική ασφάλιση, «είναι ένας εφησυχασμός για να περάσει χωρίς αντιδράσεις και στην πορεία να γενικευτεί και για τις λαϊκές περιουσίες», τόνισε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας.

Η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Γ. Σκόκας, «όχι μόνο δεν είναι λύση, είναι καταρχήν ομολογία της πλήρους εγκατάλειψης, της απαλλαγής κάθε κρατικής ευθύνης για την προστασία της ζωής μας από τέτοια φαινόμενα, που όπως πια λέγεται θα είναι αρκετά συχνά. Είναι απογείωση της περίφημης λογικής της ατομικής ευθύνης. Οπως συμβαίνει ήδη για μια σειρά ανάγκες μας στη ζωή μας, θα συμβαίνει κι εδώ. Οποιος έχει να πληρώσει μπορεί και να γλιτώσει, μπορεί και να ξανασηκωθεί όρθιος».

«Οχι μόνο διαφωνούμε, θα είμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, το κράτος που θα απαλλαγεί από την ευθύνη και θα τη φορτώσει σε εμάς. Ζητάμε όχι μόνο να μην προχωρήσει αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αλλά να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις και η αποκατάσταση στο 100% για όλους χωρίς εξαιρέσεις στην περιοχή μας, με αποκλειστική κρατική ευθύνη και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση», σημείωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέσεις μάχης για τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους(2024-01-10 00:00:00.0)
Το Κιλελέρ φωτίζει τον δρόμο στους σύγχρονους αγώνες!(2021-03-23 00:00:00.0)
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ θα μας βρουν απέναντι!(2019-07-24 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε το «αγροτοδικείο» στη Λάρισα(2018-09-20 00:00:00.0)
Αθωώθηκαν οι αγρότες της Αγιάς, νέα δίκη αύριο για στελέχη του αγροτικού κινήματος(2018-03-13 00:00:00.0)
Δίνουμε αγώνα επιβίωσης!(2016-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ