Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Συστήνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για να θωρακιστεί η τρελή κερδοφορία

Μετά την Τράπεζα της Ελλάδας και την έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, ήρθε χτες και το Γραφείο προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, να δείξει προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Το Γραφείο ξεκόβει κάθε κουβέντα για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη που οι τιμές τους τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, επικαλούμενη εμμέσως πλην σαφώς ότι η μείωσή του στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ στους καταναλωτές.

Την ίδια ώρα δείχνει ως δήθεν λύση για το ζήτημα της ακρίβειας την «ενίσχυση του ανταγωνισμού με άρση γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων για είσοδο νέων επιχειρήσεων, την αύξηση του αριθμού των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας καθώς φαίνεται ότι βοηθούν στην αποκλιμάκωση τιμών επώνυμων προϊόντων, και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των αγροτικών παραγωγών με ίδρυση υγιών συνεταιρισμών», τις ίδιες δηλαδή τις αιτίες του προβλήματος που βρίσκονται στη λειτουργία της αγοράς, καθώς και αστειότητες όπως τη χρήση... εφαρμογών, ώστε οι καταναλωτές να επιδίδονται σε κυνήγι προσφορών από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ.

Αυτά την ώρα που «φόρα παρτίδα» το Γραφείο σημειώνει πως όλο το προηγούμενο διάστημα «οι επιχειρήσεις είτε για λόγους μειωμένου ανταγωνισμού, είτε λόγω αυξημένης ζήτησης που προήλθε από το αυξημένο απόθεμα αποταμίευσης των νοικοκυριών και τον τουρισμό κατάφεραν να περάσουν τις αυξήσεις του εισαγόμενου κόστους στις τιμές και να ενισχύσουν σημαντικά τα κέρδη τους κυρίως κατά την έντονη φάση των πληθωριστικών πιέσεων», «έσκασαν» δηλαδή στα κέρδη, την ώρα που ο μισθός του κόσμου δεν φτάνει ούτε στις 20 του μήνα.

Τη θωράκιση αυτής της κερδοφορίας συστήνει το Γραφείο, ζητώντας την «υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την επιτάχυνση των επενδύσεων και την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης τόσο βραχυχρόνια όσο και, κυριότερο, μακροχρόνια», την επιτάχυνση δηλαδή των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» που συνοδεύουν τα δάνεια και τους πακτωλούς χρημάτων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παράλληλα, το ΓΠΚΒ εκτιμά ότι ο στόχος για πρωτογενές αποτέλεσμα 2024 ύψους 2,1% του ΑΕΠ είναι «εφικτός» υπό την προϋπόθεση της αποφυγής έκτακτων δημοσιονομικών παρεμβάσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης των στόχων του προϋπολογισμού, υπό την προϋπόθεση δηλαδή της άγριας φοροληστείας και του «ψαλιδιού» στις δαπάνες για λαϊκές ανάγκες που είχαν ως αποτέλεσμα «το ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2024 (να) καταγράφει πλεόνασμα 3.330 εκατ. ευρώ», δηλαδή 2,7 δισ. παραπάνω σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ