Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Σε ρυθμούς κλιμάκωσης μετά τη χτεσινή απεργία στο ΨΝΑ Δαφνί

Στις 17 Οκτώβρη το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού σε όλη τη χώρα

Στην πύλη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί έγινε θρύψαλα χτες το «νταηλίκι» της κυβέρνησης από τους εργαζόμενους του ΨΝΑ, από εργαζόμενους της Απεξάρτησης, φορείς της περιοχής, που απαίτησαν να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την ολοκλήρωση της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Ο νόμος δηλαδή που κλείνει τα 2 από τα 3 εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία και καταργεί όλα τα εγκεκριμένα προγράμματα απεξάρτησης.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου.

Επίσης, αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, Ενώσεις Γονέων, Σωματεία Συνταξιούχων, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», Ασκληπιείο, ενώ ψηφίσματα αλληλεγγύης έχουν εκδώσει τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Μεταξά», «Αγιος Σάββας» κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι με fast track διαδικασίες είχε προχτές κηρυχθεί από τα δικαστήρια, στα οποία προσέφυγε η κυβέρνηση, παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία, ωστόσο αυτή πραγματοποιήθηκε με την κάλυψη της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ.

Τα νοσοκομεία τα κλείνουν τα κέρδη των ομίλων

Στο πλαίσιο αυτό, από νωρίς τα ξημερώματα, δεκάδες εργαζόμενοι οργάνωσαν την απεργιακή τους μάχη, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, αποστομώνοντας ταυτόχρονα την κυβερνητική προπαγάνδα περί «παρεμπόδισης των ασθενών στις υπηρεσίες του νοσοκομείου».


«Τους πονάει η σημερινή συγκέντρωση παρά το γεγονός ότι μας έσυραν στα δικαστήρια. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Στο ντελίριο πρόκλησης και απειλών απαντάμε με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας. Μας κατηγορεί ο υπουργός Υγείας ότι κλείνουμε το νοσοκομείο. Ομως το νοσοκομείο το κλείνει η κυβέρνηση που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τα όσα συμβαίνουν εδώ είναι προπομπός και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Ψάχνουμε να βρούμε ράντζα για να βάλουμε τους ανθρώπους. Καταργούν το "18 ΑΝΩ"», σημείωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων, Θωμάς Δημουλάς.

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», «το νοσοκομείο των ράντζων, του εξουθενωμένου προσωπικού, του ελάχιστου νοσηλευτικού προσωπικού, των υποεκπαιδευμένων ειδικευόμενων».

Με αφορμή μάλιστα τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας ανέδειξε τους δύο κόσμους που συγκρούονται: «Ο ένας είναι ο κόσμος του αγώνα, των μαζικών φορέων, των υγειονομικών που κρατούν όρθια τα νοσοκομεία και που πολλές φορές βλέπει να καπηλεύονται αισχρά το έργο του για να κάνουν πολιτική καριέρα διάφοροι αγύρτες ή μάνατζερ των ιδιωτικών συμφερόντων. Ο άλλος κόσμος είναι ο "θυροκολλημένος" με αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες βγάζουν παράνομους αυτούς που κρατάνε όρθιο το σύστημα Υγείας. Αυτός ο αγώνας που χρόνια τώρα συνεχίζεται κι έφτασε στο αποκορύφωμά του για να είναι δημόσιες και δωρεάν οι δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, πλήρως στελεχωμένες, βρίσκει απέναντί του έναν υπουργό, μια κυβέρνηση και μια πολιτική που είναι προκλητική και έφτασε στο αποκορύφωμα απειλώντας με ποινές, με πρόσχημα ότι οι υγειονομικοί εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών στο νοσοκομείο. Το λένε αυτό εκείνοι που έχουν κλείσει 13 νοσοκομεία και θέλουν να κλείσουν άλλα δύο, αυτοί που υπηρετούν μια πολιτική που οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις. Αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας. Το θέμα των ψυχικών διαταραχών και των εξαρτήσεων αφορά όλη την κοινωνία».

Τη διαχρονική υποστελέχωση και αυτού του νοσοκομείου και την προσπάθεια μετατροπής του σε αποθήκη ψυχών κατήγγειλε η Κατερίνα Ρούμπου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευόμενων Ψυχιάτρων του ΨΝΑ.

Ενώ την αβεβαιότητα εργαζομένων και ληπτών υπηρεσιών στους χώρους της Απεξάρτησης, λόγω του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, ανέδειξε ο Βασίλης Γρετσίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ.

Ο Βασίλης Γκιτάκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίας Βαρβάρας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «η σημερινή κινητοποίηση δίνει απάντηση στις απειλές, στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία».

Την απόλυτη στήριξη στον δίκαιο αγώνα των υγειονομικών υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

Στη συγκέντρωση μίλησαν μεταξύ άλλων ο Μ. Ρίζος, από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν», υπενθυμίζοντας τα 5 δισ. που θα δοθούν και φέτος για πολεμικούς εξοπλισμούς, αλλά και τους 600 εφαρμοστικούς νόμους του Συμφώνου Σταθερότητας που παραμένουν σε ισχύ.

Η κινητοποίηση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ολοκληρώθηκε με παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, διαμηνύοντας στη διοικήτρια του ΨΝΑ ότι ο αγώνας συνεχίζεται για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Απεξάρτησης και αποτροπή του κλεισίματος του ΨΝΑ, του «18 ΑΝΩ» και όλων των «στεγνών» προγραμμάτων.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου που τόλμησε να καλέσει τον εισαγγελέα για να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον του Ενιαίου Συλλόγου και του προέδρου του ΔΣ. Οι υγειονομικοί απέδειξαν στην πράξη ότι τα νοσοκομεία τα κλείνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορίας της Υγείας και όχι οι εργαζόμενοι που κοιτάνε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη.

Επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί είναι η πανυγειονομική πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτώβρη και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 24 Οκτώβρη στις 6 μ.μ.

Βιβή Δάγκα: Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό σας, η ζωή και η ψυχή μας δεν είναι πεδίο κερδοφορίας!

«Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα για την Ψυχική Υγεία, το ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού παρά μόνο με τους μαζικούς φορείς, μαζί με τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, τις οικογένειες των χρηστών, στα άτομα με ψυχικές διαταραχές, που διεκδικούν το αυτονόητο: Να έχουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση», σημείωσε στον χαιρετισμό της η Βιβή Δάγκα.

Και συμπλήρωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ γιατί ούτε καλοί φίλοι ούτε καλούς λογαριασμούς θέλουμε να έχουμε με τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά αυτή την εχθρική πολιτική για τον λαό. Αυτό το σάπιο κράτος τους είναι που θυσιάζει τις δικές μας ανάγκες και τις λογαριάζει ως κόστος και με την τεράστια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και των δομών Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης. Είναι το ίδιο εχθρικό κράτος που λογαριάζει ως κόστος τα μέτρα προστασίας στον σιδηρόδρομο κρίνοντας παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στην "Hellenic Train" που παλεύουν κι αυτοί για όλα τα αναγκαία μέτρα».

Ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ είναι στο πλευρό σας. Δεν θα ανεχτούμε την απαράδεκτη απόφαση να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Αυτή είναι η "Δικαιοσύνη", αυτό είναι το κράτος τους. Το ΚΚΕ είναι μπροστά στους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Απεξάρτηση, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ κι ιδιωτών. Κυρίως θα είναι εδώ ενάντια στις αιτίες, σ' αυτό το σάπιο έδαφος κυρίως των όρων ζωής και εργασίας που δημιουργεί το εκρηκτικό μείγμα για την εξάρτηση και τις ψυχικές διαταραχές. Είμαστε εδώ γιατί δεν συμβιβαζόμαστε ότι η ζωή και η ψυχή μας είναι πεδίο κερδοφορίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ