Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Σε θέση μάχης για σύγχρονη, φθηνή, ασφαλή στέγη για τον λαό

Αγωνιστική δράση και συγκεκριμένες διεκδικήσεις κόντρα στα κοράκια και τους πλειστηριασμούς

Τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει για χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες το πρόβλημα της στέγασης αναδεικνύουν τα σωματεία με διαρκείς παρεμβάσεις τους, με πιο πρόσφατη τη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε στην Αθήνα η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με τα πανάκριβα ενοίκια, το πολύ υψηλό κόστος αγοράς ενός σπιτιού αλλά και τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους αφού τα «κοράκια» - τράπεζες, servicers και funds - με τη διαχρονική στήριξη όλων των κυβερνήσεων χρησιμοποιούν τρομοκρατικές πρακτικές για να αρπάξουν τα σπίτια του λαού και να τα πουλήσουν, βγάζοντας κέρδη για τους «επενδυτές»!

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στην προχτεσινή συνέντευξη, με τα ενοίκια π.χ. να έχουν αυξηθεί κατά μέσον όρο πάνω από 37% τα τελευταία 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι τιμές των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 9,2%, το πρώτο τρίμηνο είχαν αυξηθεί κατά 10,6% και πέρυσι κατά 13,8%. Το συνολικό κόστος στέγασης είναι ακόμα μεγαλύτερο, συνυπολογίζοντας τους λογαριασμούς «κοινής ωφέλειας», ιδιαίτερα το κόστος Ενέργειας. Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά (45,5%) καθυστερούν να πληρώσουν στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς.

Ταυτόχρονα, τα «κοράκια» ετοιμάζονται για νέο γύρο χιλιάδων πλειστηριασμών με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Για το β' εξάμηνο του 2024 η σχετική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 10.234 πλειστηριασμούς ακινήτων. Επίσης, ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των επιτοκίων, σειρά παίρνουν χιλιάδες παλιοί δανειολήπτες.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση τα συνδικάτα διεκδικούν:

-- Κάλυψη της στέγης και των στεγαστικών αναγκών μας με ευθύνη του κράτους. Με ψίχουλα, ψευτοεπιδοτήσεις και «pass» «δεν βάφονται αυγά».

-- Ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό με στόχο την κάλυψη των εργατικών, λαϊκών αναγκών, επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος.

-- Αξιοποίηση των αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι «στα δόντια» των λίγων.

-- Ατοκα δάνεια στους δικαιούχους εργαζόμενους, ανέργους, τα νέα ζευγάρια, για απόκτηση, αποπεράτωση, συντήρηση και επισκευή κατοικίας.

-- Αξιοποίηση των κτιρίων του πρώην ΟΕΚ για τη στέγαση εργατικών σωματείων για τις πολιτιστικές και αθλητικές ανάγκες τους.

-- Επιδότηση ενοικίου ουσιαστική και όχι ψίχουλα. Πλαφόν στα φοιτητικά ενοίκια και επιδότηση 300 ευρώ το μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από τον τόπο κατοικίας του. Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, ξενοδοχεία, για δωρεάν στέγαση, ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη χωρίς στέγη.

-- Μείωση και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της φοιτητικής στέγης, κατάργηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης, του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες.

-- Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών.

-- Κατώτερος μισθός 950 ευρώ και επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού.

Χαλκίδα: Στο «πόδι» για να μην πεταχτεί στον δρόμο οικογένεια με ΑμεΑ

Στο ίδιο εφιαλτικό φόντο, να πετάξουν στο δρόμο οικογένεια συνταξιούχου με βαριά ανάπηρο παιδί στη Νεάπολη Χαλκίδας, για χρέος μόλις 10 χιλ. ευρώ, επιχειρούν τα «κοράκια» των funds, καθώς και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη δικαστικές προσφυγές και εκκρεμότητες, του επιδόθηκε ήδη η ειδοποίηση της έξωσης.

Στο πλευρό της οικογένειας στέκονται συνδικάτα και σύλλογοι της Εύβοιας καθώς και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, διοργανώνοντας κινητοποίηση το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο δημαρχείο Χαλκίδας (παραλία Χαλκίδας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ