Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Διεκδικούν να δοθεί επίδομα ασθενείας σε επαγγελματία

Κινητοποίηση στις 16 Οκτώβρη στο υπουργείο Εργασίας | Στις 6 Νοέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο των μικρών επαγγελματιών

Από παλιότερη κινητοποίηση για το σοβαρό πρόβλημα με το εισόδημα σε περίπτωση ασθένειας
Από παλιότερη κινητοποίηση για το σοβαρό πρόβλημα με το εισόδημα σε περίπτωση ασθένειας
Τη χορήγηση επιδόματος ασθενείας σε επαγγελματία που νοσηλεύεται, και σε κάθε επαγγελματία που το έχει ανάγκη, απαιτούν Σωματεία, Ομοσπονδίες και Ενώσεις επαγγελματιών με κινητοποίηση την Τετάρτη 16 Οκτώβρη στις 8 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Ο επαγγελματίας, ιδιοκτήτης καθαριστηρίου στο Περιστέρι, έχει υποβληθεί σε χειρουργείο λόγω ανευρύσματος στην κοιλιακή χώρα. Μετά από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο εδώ και πάνω από 20 μέρες, χωρίς να έχει καμία στήριξη από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Τη νέα περίπτωση επαγγελματία που μένει «ξεκρέμαστος» μπροστά στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, η οποία φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη ζοφερή κατάσταση ανασφάλειας για χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ, αναδεικνύει η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων. Η Ενωση άλλωστε έχει κινητοποιηθεί και στο παρελθόν για την ανάγκη χορήγησης επιδόματος ασθενείας, καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο πρόβλημα αλλά για μια γενικευμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες.

Στο φόντο αυτό, την κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει και τα αιτήματα που διεκδικεί στηρίζουν πλήθος συνδικαλιστικών φορέων. Συγκεκριμένα, τη στήριξή τους έχουν εκφράσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθαριστηρίων - Ταπητοκαθαριστηρίων και συναφών επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου. Επίσης, τα Σωματεία - Ενώσεις - Συντεχνίες: Καθαριστηρίων Πειραιά «Η Αργώ», Καθαριστηρίων Θεσσαλονίκης, Καθαριστηρίων Ιωαννίνων «Ο Πύρρος», Επαγγελματιών Εμπόρων Περιστερίου, Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Περιχώρων.

«Ολα τα προηγούμενα χρόνια βιώνουμε μια συνεχή πορεία περικοπών και ιδιωτικοποίησης των παροχών Υγείας τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως χρώματος. Μόνο τους τελευταίους μήνες, από την αρχή του χρόνου, μετράμε: Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4% από 1/1/2024. Την απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης όσων συναδέλφων έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να τα ρυθμίσουν με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των 24 δόσεων. Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για λειτουργία των απογευματινών ιατρείων με "ταρίφα" που μπορεί να φτάσει και τα 2.000 ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή πουστοιχειώδη δικαιώματα που ισχύουν για κάθε μισθωτό εργαζόμενο, όπως το επίδομα ασθενείας, δεν ισχύουν για τους επαγγελματίες», καταγγέλλει η Ενωση.

«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη! Μια ζωή πληρώνουμε και την ώρα που χρειαζόμαστε τη στήριξη του ασφαλιστικού μας φορέα, αυτός μας γυρίζει την πλάτη», προσθέτει.

Οι φορείς διεκδικούν:

-- Να δοθεί άμεσα επίδομα ασθενείας στον συγκεκριμένο επαγγελματία, και σε κάθε επαγγελματία που ασθενεί και πρέπει να μείνει εκτός εργασίας.

-- Να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.

-- Δημόσιο σύστημα Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών.

Ετοιμάζουν την αγωνιστική τους απάντηση στην κυβέρνηση

Στο μεταξύ, με συσκέψεις, συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες δυναμώνουν τον αγώνα τους οι μικροί ΕΒΕ, με σταθμό το συλλαλητήριο που διοργανώνουν στην Αθήνα την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Το κάλεσμα στην κινητοποίηση για τη ζωή και το εισόδημά τους απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Κατεργασίας Ξύλου, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, μαζί με 21 Ενώσεις, συλλόγους και σωματεία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Αθηνών και προαστίων καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 21 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, 6ος όροφος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ