Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εφημερίες τρόμου πίσω από τις «αναβαθμίσεις» με χορηγίες και ΣΔΙΤ

Η τραγική κατάσταση στα επείγοντα του Νοσοκομείου Νίκαιας
Η τραγική κατάσταση στα επείγοντα του Νοσοκομείου Νίκαιας
Τετάρτη βράδυ, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας: Αλλη μια εφημερία «τρόμου» για ασθενείς κι εργαζόμενους. Ασθενείς - πολλοί από αυτούς ηλικιωμένοι - περίμεναν στα επείγοντα για πάνω από 12 ώρες, γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια να νοσηλευτούν σε κάποια κλινική. Κανονικό πάρκινγκ δηλαδή, με τις εικόνες να αποκαλύπτουν το πραγματικό περιεχόμενο της «αναβάθμισης» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση για τα νοσοκομεία.

«Σε κρίσιμη κατάσταση» η λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας

Παράλληλα, σε ένα ακόμα νοσοκομείο, αυτό της Δράμας, η παραίτηση και της τελευταίας Παθολόγου Ιατρού της Παθολογικής Κλινικής κατέστησε πλέον τη λειτουργία της Κλινικής όχι μόνο εξαιρετικά επισφαλή αλλά και επικίνδυνη. Η συγκεκριμένη Κλινική, που λειτουργούσε με μόνο 2 παθολόγους ιατρούς, αν και προβλέπονται 11 θέσεις, έφτασε τελικά στον ...«κανέναν».

Αμέσως μετά την παραίτηση, η διοίκηση του νοσοκομείου απέστειλε στις 4/10 μαζικό «εντέλλεσθε» στους ειδικούς γιατρούς του παθολογικού τομέα αλλά και στους ειδικευόμενους της καρδιολογικής κλινικής για ταυτόχρονη συνεφημέρευση τόσο στα τμήματά τους όσο και στο ΤΕΠ Παθολογικής, ως παθολόγοι. Με λίγα λόγια, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε γιατροί που δεν είναι παθολόγοι να καλύψουν την εν λόγω ειδικότητα, γεγονός που προκάλεσε την κατάθεση ομαδικής παραίτησης 12 ειδικών ιατρών του παθολογικού τομέα!

«Η υπομονή και η σωματική αντοχή των δύο παθολόγων, που είχαν απομείνει την τελευταία διετία εξαντλήθηκε. Οι ατελείωτες ώρες εργασίας τους, χωρίς δυνατότητα λήψης ρεπό μετά την εφημερία τους, χωρίς δυνατότητα λήψης των κανονικών ημερών άδειάς τους (καθώς το νοσοκομείο οφείλει τουλάχιστον 100 ημέρες άδειας σε εκάστη), η σταδιακή αποψίλωση του τμήματος από ειδικευόμενους γιατρούς, η λειτουργία του τμήματος επί διετία με "ξένους" γιατρούς στις εφημερίες, που δεν γνωρίζουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς, τους εξανάγκασαν σε παραίτηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

Tη συμπαράστασή της στους γιατρούς του Νοσοκομείου Δράμας και στους αγώνες τους απέναντι στην απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου Δράμας για εφημερία τομέα εκφράζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών, ενώ η ΟΕΝΓΕ απαιτεί άμεσα από την κυβέρνηση και το υπ. Υγείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Με βάση τα παραπάνω, Ερώτηση κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ, μέσω του βουλευτή Γιάννη Δελή, μεταφέροντας την απαίτηση για επείγοντα μέτρα, «για να προσληφθεί άμεσα ο αναγκαίος αριθμός παθολόγων με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως και όλων των υπόλοιπων υγειονομικών, προκειμένου να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική του ΓΝ Δράμας με ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και του ίδιου του ιατρικού προσωπικού».

Ξέπλυμα στους «ευεργέτες», πριμοδότηση των ΣΔΙΤ

Και, την ίδια στιγμή, το ξέπλυμα των επιχειρηματικών ομίλων μέσω «χορηγιών» όπως και η αποθέωση της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα ήταν τα κυρίαρχα συστατικά μιας ακόμα φιέστας, που στήθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, προκειμένου να ελέγξει την πορεία ακόμα της «ανακαίνισης» μέσω «δωρεών». «Δωρεών», που όπως αποδείχτηκε και με το παιδοογκολογικό και την ιδιωτικοποίησή του, ανοίγουν τον δρόμο για την παράδοση μονάδων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ένταση της «συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα», δηλαδή της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος των αναγκών ασθενών και προσωπικού.

«Η χώρα χρειάζεται και σήμερα ακόμα μεγάλες ευεργεσίες που θα συνδράμουν τους δημόσιους πόρους», είπε, φέρνοντας ως «φωτεινό» παράδειγμα το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι ΝΠΙΔ και του οποίου η κατασκευή έχει περάσει από σαράντα κύματα και τώρα λέγεται πως «θα είναι έτοιμο το 2027 καλώς εχόντων των πραγμάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Με τα ίδια σαθρά υλικά στήθηκε και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την «αναμόρφωση» του ΕΣΥ βασίζεται στις ράγες της εμπορευματοποίησης, καθώς «πέρα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι ιδιωτικές χορηγίες».

Οσο για τα τετραγωνικά μέτρα που ανακαινίζονται παραμένουν κουφάρι, καθώς τα οργανικά κενά γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού και σ΄ αυτό το νοσοκομείο είναι εκατοντάδες, 6 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω της έλλειψης προσωπικού, πάνω από 2.000 παιδιά είναι στη λίστα αναμονής για χειρουργείο, η Καρδιοχειρουργική και η Πυρηνική Ιατρική έχουν μετατραπεί σε τμήματα - φαντάσματα, εκατοντάδες είναι τα χρωστούμενα ρεπό, δεκάδες οι παραιτήσεις συμβασιούχων. Ολα τα παραπάνω η κυβέρνηση τα προσπέρασε δίνοντας αόριστες υποσχέσεις για προσλήψεις που «ήδη δρομολογούνται» εδώ και πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ