Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Πώς, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενισχύεται το κράτος;

Απάντηση:

«

Οι Δήμοι και οι Κοινότητες καθώς επίσης και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποτελέσουν χώρους δημιουργικής, παρεμβατικής αποτελεσματικής διοίκησης... Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, (ΤΑ), είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρή, έχει νέες δυνατότητες και αποτελεί νευραλγικό χώρο της Δημόσιας Διοίκησης... Η ΤΑ είναι κεντρικό τμήμα του κράτους...». Είναι μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του Κ.Σημίτη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Κ.Σημίτης είπε επίσης ότι: «Μεγάλη ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης ανήκει στους ΟΤΑ...».

Απ' όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσωματώσει ακόμη πιο βαθιά την ΤΑ στη λειτουργία και τα δράση του κράτους, με σκοπό την επιβολή της κυβερνητικής πολιτικής όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά. Επομένως, μαζί με τις έως τώρα αντιδραστικές αλλαγές στο θεσμό, ώστε να γίνεται μοχλός επιβολής της πολιτικής της άρχουσας τάξης, αυτή η πορεία φαίνεται πως θα συνεχιστεί και με νέα μέτρα στα πλαίσια των αντιδραστικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση.

Εως τώρα, από το 1994, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επεξεργάστηκαν και προώθησαν ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο. Κύριο χαρακτηριστικό του έχει την πλήρη ένταξη της δράσης της ΤΑ στην εφαρμογή της πολιτικής προς όφελος των επιχειρηματιών.

Ετσι οι ΟΤΑ που στις διοικήσεις τους είναι πλειοψηφία δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ή της ΝΔ ή δυνάμεις που συνεργάζονται μ' αυτά τα κόμματα, (π.χ. ΣΥΝ), εφάρμοσαν πιστά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με κοινωνικές υπηρεσίες ή και την εκπαίδευση, επέβαλαν πρόσθετη φορολογία κλπ.

Μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που επιβάλλει στην ΤΑ να αναζητά δικούς της πόρους έξω από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να γενικευτεί η φορολογία και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, η ακόμη πιο βαθιά διαπλοκή με το ιδιωτικό κεφάλαιο για έργα προς όφελός του, (αυτό εννοούν όταν αναθέτουν αναπτυξιακό ρόλο στην ΤΑ), που θα τα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή, η ΤΑ θα αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει μεγάλα έργα, τα οποία θα αναθέτει στους ιδιώτες, και τα οποία θα εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό, άλλωστε, με τη συνταγματική αναθεώρηση οι βαθμοί αυτοδιοίκησης από τρεις έγιναν δύο. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρεται σε σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, («Το Βήμα», 9/6/2002), «όλα ανεξαιρέτως τα αναπτυξιακά προγράμματα να αναληφθούν από τις νέες αυτοδιοικητικές μορφές, που θα συσταθούν στις περιφέρειες και οι εκτελεστικές εξουσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα αποδοθούν στο γενικό γραμματέα της περιφέρειας που θα είναι "το μάτι του κράτους" και θα έχει "στάτους υφυπουργού"».

Ακόμη ανατίθεται στην ΤΑ σημαντικό τμήμα της κατασταλτικής δράσης του κράτους, με τα νομοθετήματα που προωθούνται για σύσταση και λειτουργία της λεγόμενης Δημοτικής Αστυνομίας, ως άλλο ένα παρααστυνομικό σώμα που θα υποκαταστήσει την ΕΛ.ΑΣ. σε πολλές δραστηριότητές της, ενώ θα συνεργάζεται στενά μ' αυτήν, για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Αυτά επιδιώκονται με την ανάθεση ευθυνών στην ΤΑ για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, που οδηγούν σε ένα ακόμη πιο συγκεντρωτικό, αυταρχικό κράτος, μέσω της ΤΑ.

Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιταχτούν σ' αυτό το ρόλο της ΤΑ με τους αγώνες τους, αλλά και ενισχύοντας τους συνδυασμούς που στηρίζουν οι κομμουνιστές με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργηθούν στην ίδια την ΤΑ εστίες αντίστασης σ' αυτή την προοπτική και η ΤΑ να μπορεί να εναντιώνεται στο ρόλο που της επιβάλλουν ως ένα από τους πιο αντιδραστικούς θεσμούς επιβολής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ