Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στα χέρια των εργαζομένων ο αγώνας

Η ΟΤΟΕ κήρυξε απεργία για αύριο Τετάρτη, αλλά περιορίζεται στο αίτημα για κλαδικές μικροαλλαγές στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο για κλιμάκωση

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό προχωρούν από αύριο, Τετάρτη, οι τραπεζοϋπάλληλοι, έστω και υπό το καθεστώς της ιδιότυπης «αγωνιστικής στήριξης», που παρέχει στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που περιορίζει το περιεχόμενο του αγώνα στη διεκδίκηση μικροδιορθώσεων στο νομοσχέδιο, ειδικά όσον αφορά στους τραπεζοϋπάλληλους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία για αύριο, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο με εισήγηση για συνέχιση των κινητοποιήσεων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης επιμένει στη λογική της διάσπασης του αγώνα των εργαζομένων και στη συνολική αποδοχή των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, των αυξήσεων στα όρια ηλικίας, των μειώσεων στις συντάξεις κ.ά. Ετσι αρνείται τον αγωνιστικό συντονισμό και τραβάει το δικό της δρόμο, την ίδια ώρα που το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας ετοιμάζεται για την πανεργατική απεργία στις 18 Ιούνη.

Η κατεύθυνση αυτή επιφορτίζει για άλλη μια φορά τους ίδιους τους τραπεζοϋπάλληλους με την ευθύνη να διευρύνουν το πλαίσιο διεκδίκησης και να επιβάλουν το συντονισμό του αγώνα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ηδη, έχουν εκδηλωθεί οι αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου με τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δε λειτούργησε μέχρι και τις 10.30 το πρωί, καθώς οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες και τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα συμμετείχαν σε μαζικές ενημερωτικές συγκεντρώσεις για το Ασφαλιστικό και την τύχη των Ταμείων τους.

Χαρακτηριστικό της αγωνιστικής διάθεσης ήταν η συγκέντρωση εκατοντάδων εργαζομένων στο κεντρικό κατάστημα και έξω από τα γραφεία της διοίκησης της τράπεζας, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Λόγω της χθεσινής κινητοποίησης, δε στάλθηκαν στοιχεία και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σήμερα θα επαναληφθούν παντού οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις, πάλι μέχρι τις 10.30 το πρωί, ενώ θα αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα και άλλες μορφές. Η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων προτάσσει το ζήτημα της διασφάλισης των τριών Ταμείων της τράπεζας, κύριας, επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ, ώστε με νομοθετική ρύθμιση να εγγυάται η ίδια η τράπεζα τις συνταξιοδοτικές παροχές, κάτι που προβλέπεται και στο καταστατικό της.

Ο σύμβουλος της ΕΣΑΚ στο ΔΣ Γιάννης Βαμβακούσης άσκησε κριτική στις άλλες παρατάξεις, οι οποίες αφήνουν συνολικά το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και την κυβερνητική πολιτική στο απυρόβλητο και τόνισε ότι χρειάζεται αγώνας για την απόσυρσή του. Η διοίκηση δεσμεύτηκε να καλέσει, με ανακοίνωσή της, τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 18 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ