Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μπαλώματα για μια διάτρητη πολιτική

Μέτρα-«μπαλώματα», από τα οποία τα περισσότερα αποτελούν επανάληψη δεσμεύσεων, που είναι σε εκκρεμότητα από το 1995, είναι αυτά που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα -- με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών -- και αφορούν στην... ενίσχυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η δημοσιοποίηση των μέτρων έγινε το μεσημέρι στο ΥΠΕΘΟ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Ανωμερίτη, αντίστοιχα, στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος. Τα μέτρα αυτά κωδικοποιούνται σε 16 κυβερνητικές αποφάσεις, από τις οποίες οι κυριότερες είναι: Η εφαρμογή του μητρώου Επιχειρήσεων η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 1998, οι διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις της Ζώνης για την αποπληρωμή των χρεών τους προς το δημόσιο, η χωροθέτηση της Ζώνης, η ολοκλήρωση των διαδικασιών της λειτουργίας του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού, στο οποίο θα εγκατασταθούν μόνο ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, η ίδρυση θυγατρικής του ΟΛΠ που θα αναλάβει τη διαχείριση της Ζώνης, η αναδιαμόρφωση της υπουργικής απόφασης του υπουργού Πολιτισμού που αφορά στη βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας και τα προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης και... αυτοαπασχόλησης για τους άνεργους.

Πρόκειται για μέτρα που απέχουν παρασάγγας από τις ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί και καταθέσει οι φορείς και οι εργαζόμενοι της Ζώνης, με κύρια αυτά για την εγκατάσταση δεξαμενών, που αποτελούν τα βασικά εργαλεία μιας ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης, την επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά και συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια με ελάχιστες προϋποθέσεις. Βέβαια, η ανακοίνωση ακόμα και αυτών των ημιμέτρων έγινε κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των εργαζομένων, των εργοδοτών της Ζώνης, του Δήμου Περάματος και όλων των εμπλεκόμενων με τη ναυπηγοεπισκευή επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει για τις 20 του μήνα πολύωρο αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα, από την 1η του Σεπτέμβρη αρχίζει η εφαρμογή του μητρώου. Για την εγγραφή απαιτείται φορολογική ενημερότητα. Οι επιχειρήσεις που οφείλουν στο δημόσιο θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις ενώ οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά το 1/3. Μέσα στον Ιούνη θα δημοσιευτεί Προεδρικό Διάταγμα σχετικό με τις προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση της Ζώνης. Το σημείο που καθρεφτίζει την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική είναι αυτό που αναφέρεται στην ίδρυση θυγατρικής εταιρίας από τον ΟΛΠ, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ολόκληρης της Ζώνης Περάματος-Πειραιά και θα είναι υπό την εποπτεία του ΥΕΝ. Γίνεται σαφές στις αποφάσεις ότι αν δεν ξεπουληθεί ο ΟΛΠ η εταιρία αυτή δεν μπορεί να συγκροτηθεί. Βέβαια η απόφαση αυτή είναι πολύ μακριά από το αίτημα των εργαζομένων, των σωματείων τους και των φορέων, για τη συγκρότηση ενός δημόσιου φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ