Σάββατο 29 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Σε τροχιά πλήρους ιδιωτικοποίησης!

Το διυλιστήριο Γαλατσίου (Περισσού)
Το διυλιστήριο Γαλατσίου (Περισσού)
Ενα ακόμη βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ανακοινώθηκε χτες κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης Ελ. Τζέλλα. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η απόφαση για την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τη γαλλική εταιρία «ΒΙΒΕΝΤΙ ΓΟΥΟΤΕΡ ΑΕ» στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, η συνεργασία αυτή μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων η από κοινού σύσταση εταιριών οι οποίες θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη σε ομοειδείς εταιρίες άλλων χωρών, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλλική εταιρία (που σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης, αν όχι χρεοκοπίας) είναι μία από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν βάλει στο στόχαστρο τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας, διεκδικώντας ακόμη και τον έλεγχο του μάνατζμεντ της ΕΥΔΑΠ. Προσδοκά μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγοράσει σε πρώτη φάση το 9% των μετοχών της που με βάση το νόμο μπορεί ακόμη να πουληθεί από το κράτος, ενώ ήδη κατέχει το 5% της ΕΥΑΘ (της αντίστοιχης εταιρίας της Θεσσαλονίκης).

Την ίδια στιγμή η ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει μια πλασματική αύξηση των κερδών της κατά 3,8% σε σχέση με το 2000 και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να προσφύγει σε δάνειο 5 δισ. δρχ. προκειμένου να εκτελέσει διάφορα έργα, καθώς έχουν μπλοκαριστεί οι χρηματοδοτήσεις της τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την ΕΕ. Μάλιστα, σε πόρισμα των Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων του περασμένου Φλεβάρη διαπιστώνονται διάφορες καθυστερήσεις στα έργα που εκτελεί και παραβιάσεις της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ΕΥΔΑΠ να απεμπλακεί νομοθετικά από την υποχρέωση του σεβασμού της νομοθεσίας αυτής, αναθέτοντας και εκτελώντας τα έργα με όποιον τρόπο αυτή «γουστάρει», σαν απλός ιδιώτης. Κι αυτό αν και το 60% των κονδυλίων για τα έργα που θα εκτελέσει μέχρι το 2008 θα προέρχονται από τον... κρατικό προϋπολογισμό!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα (2011-03-20 00:00:00.0)
Νέα φάση εμπορευματοποίησης και συγκεντροποίησης (2010-12-09 00:00:00.0)
Στα «νύχια» των πολυεθνικών (2008-03-23 00:00:00.0)
Αμόκ νέας ιδιωτικοποίησης και για την ΕΥΔΑΠ (2002-06-21 00:00:00.0)
Εργάτης θάφτηκε ζωντανός (2002-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ