Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία

Κλίμα έντονης προεκλογικής εκστρατείας και πόλωσης επικρατεί από τώρα στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι οι προεδρικές εκλογές απέχουν περισσότερο από έξι μήνες και δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προεκλογικό σκηνικό.

Η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισε προχτές την αυτόνομη κάθοδο του Κινήματος στις εκλογές, με υποψήφιο τον πρόεδρο του Γιαννάκη Ομήρου, έχοντας την προσδοκία ότι θα υποστηριχτεί από το Δημοκρατικό Συναγερμό, που διαθέτει ένα εκλογικό ποσοστό γύρω στο 35%.

Η πρόταση θα υποβληθεί ενώπιον συνεδρίου του ΚΙΣΟΣ στις 4 Αυγούστου για οριστική έγκριση.

Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται ότι θα αρχίσουν έντονες διαβουλεύσεις, κυρίως μεταξύ ΚΙΣΟΣ και του ΔΗΣΥ, που είχε προτείνει την υποψηφιότητά του κ. Ομήρου, με την πρόσθετη εισήγηση για υποστήριξή της από όλους και το σχηματισμό κυβέρνησης καθολικής αποδοχής.

Εχει οριστικοποιηθεί, επίσης, η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσου Παπαδόπουλου από τη συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ. Ετσι, το πιθανότερο είναι να υπάρξει αντιπαράταξή του με τον κ. Ομήρου. Στις διαβουλεύσεις για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, εφ' όσον δεν είναι πλέον δυνατή η συνεργασία όλων των κομμάτων για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, λαμβάνουν μέρος και τα μικρά μονοεδρικά κόμματα, που βλέπουν θετικά την πρόταση. Τα κόμματα αυτά συγκεντρώνουν μεταξύ τους ένα σημαντικό ποσοστό που ενδεχομένως να αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας στις προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένα γενικό προσκλητήριο προς το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτών για υποστήριξη της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές, η οποία θα στοχεύει στην ουσιαστική αλλαγή. Ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι τα μελλοντικά σχέδια του ΚΙΣΟΣ θα αποφασιστούν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσου Παπαδόπουλου, ότι υπάρχουν διαρροές στο ΚΙΣΟΣ, και μάλιστα από εξ αίματος συγγενείς του Γιαννάκη Ομήρου, ο κύριος Ομήρου δήλωσε ότι δε θα εισέλθει στη λογική των πρακτορολόγων, ούτε του χαφιεδισμού.

Η αναφορά αυτή αποτελεί έμμεση αλλά σοβαρή επίκριση εναντίον του στελέχους του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όταν δήλωσε πως κατέχει μυστικές τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών του ΚΙΣΟΣ και του ΔΗΣΥ για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΣΟΣ είχε βρεθεί στα πρόθυρα οριστικοποίησης της συνεργασίας του με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, μέχρι τη στιγμή που ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρότεινε, πριν από δύο περίπου βδομάδες, την υποψηφιότητα του κ. Ομήρου, γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα και με στόχο μια κυβέρνηση γενικής αποδοχής.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν και πρότεινε τον κ. Ομήρου, ξεκαθάρισε πως δεν έχει εκδώσει επιταγή εν λευκώ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει σαφώς ότι η υποστήριξη του κόμματος προς τον κ. Ομήρου προϋποθέτει διαβουλεύσεις και συμφωνία, τόσο ως προς το πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα, όσο και ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, γεγονός που σημαίνει ουσιαστική συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΑΚΕΛ στη διακυβέρνηση του τόπου θα είναι ουσιαστική. Ερωτηθείς εάν έχει γίνει καταμερισμός υπουργείων, ο κύριος Χριστόφιας δήλωσε πως είναι πολύ πρόωρο να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, προσθέτοντας πως αυτό που προέχει είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η στάση των μικρών κομμάτων, που μεταξύ τους συγκεντρώνουν εκλογικό ποσοστό γύρω στο 10 τοις εκατό.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες και το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα, με ποσοστό 2,5 τοις εκατό το καθένα, έχουν ήδη ταχτεί υπέρ μιας ευρύτερης συνεργασίας. Οι Νέοι Ορίζοντες, με ποσοστό 3 τοις εκατό δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους και ενδεχομένως να διεκδικήσουν τις εκλογές με δικό τους υποψήφιο, με στόχο να ισχυροποιήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση για συμμετοχή στην κυβέρνηση που θα προκύψει, ενώ το Κίνημα Περιβαλλοντιστών, με 2%, φαίνεται να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές.

Μια άλλη μικρή ομάδα εκτός Βουλής, το Κίνημα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, έχει ταχτεί υπέρ μιας ευρύτερης συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το ΑΚΕΛ πήρε 34,7 τοις εκατόν και το ΔΗΚΟ 14,8 τοις εκατό. Ο ΔΗΣΥ είχε εξασφαλίσει 34 τοις εκατό και το ΚΙΣΟΣ 6,5% και επομένως η στάση των μικρών κομμάτων θα αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας για το πιθανό τελικό αποτέλεσμα το Φεβρουάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ