Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε αναμονή της συνάντησης του Παρισιού

Η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της στις συνομιλίες για το Κυπριακό, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για λύση του προβλήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας τις συναντήσεις που θα έχει στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει διαφορετική πολιτική βούληση από την τουρκική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα Ηνωμένα Εθνη να καταθέσουν κάποιες ιδέες ή έγγραφα, αν και δεν πιθανολογεί την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης.

Ο Κόφι Ανάν έχει καλέσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς τόσο σε κοινή όσο και χωριστές συναντήσεις μαζί του στις 6 Σεπτέμβρη. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται τόσο ως έκφραση ανησυχίας για την έλλειψη αποτελέσματος στις συνομιλίες, αλλά και επιθυμίας να υπάρξει απτό αποτέλεσμα ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών συναντήσεων τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη, κατά τις οποίες αναμένεται να δρομολογηθεί η ένταξη της Κύπρου, μαζί με άλλες χώρες, κατά την επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο μεταξύ, κυπριακά πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν την πρόσκληση Ανάν και εξέφρασαν υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για την αποδοχή της. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί την πρόσκληση ως ενεργότερη ανάμειξη του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό και τόνισε ότι δεν υπήρχε θέμα να μην ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού είναι καθολική θέση του Εθνικού Συμβουλίου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μετέχει ενεργώς και εποικοδομητικά σε όλες τις συνομιλίες.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΝ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι συμφωνεί με την αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη της πρόσκλησης του Κόφι Ανάν. Ηταν αδιανόητο, πρόσθεσε ο Γ. Ομήρου, να υπάρξει άρνηση.

Ο Γ. Ομήρου παρατήρησε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κατατεθούν είτε πλαίσιο λύσης, είτε ιδέες είτε οτιδήποτε άλλο που θα σημαίνει, όπως είπε, πιο αποφασιστική παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Το μόνο κόμμα που εξέφρασε διαφωνία, είναι οι Νέοι Ορίζοντες, που υποστήριξαν ότι πριν την αποδοχή της πρόσκλησης θα έπρεπε να είχε γίνει συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε ο νέος κύκλος συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς (2002-09-12 00:00:00.0)
Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στο Παρίσι Κληρίδη και Ντενκτάς (2002-08-01 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την αυριανή συνάντηση (2002-01-15 00:00:00.0)
«Επιταχύνουν» τα Ηνωμένα Εθνη για οριστική λύση (2001-12-07 00:00:00.0)
Στις 8 ή 9 του Σεπτέμβρη η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-08-22 00:00:00.0)
Προς «έμμεσες συνομιλίες»; (2001-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ