Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Σχεδιασμοί με στόχο να πλήξουν το λαϊκό κίνημα και τις πρωτοπόρες δυνάμεις του

Αποσπάσματα από συνέντευξη στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»

«Ζούμε έναν καταιγισμό σεναρίων, πληροφοριών, συζητήσεων, από όπου δυσκολεύεται κανείς να διακρίνει τα σοβαρά εκείνα ζητήματα που έχουν γεννηθεί από όλη αυτή την υπόθεση» σημείωσε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM» και συνέχισε: «Βεβαίως ο ελληνικός λαός έχει μια εμπειρία. Παρακολουθεί τις εξελίξεις και μπορούμε να πούμε ότι έχει μια επιφύλαξη σε όλα αυτά τα σενάρια, τις πληροφορίες, όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται. Ταυτόχρονα, ζει και τα προβλήματά του, πολλά και οξυμένα, και βέβαια θα χρειαστεί να υπάρξουν παρεμβάσεις - άλλωστε, οι διακοπές θα τελειώσουν - και πρέπει το λαϊκό κίνημα να προσανατολιστεί στην ανάδειξη των προβλημάτων του, στους αγώνες του, στην υπεράσπιση κατακτήσεων που δέχονται απανωτά χτυπήματα. Αλλωστε, οι αγώνες αυτοί συνδέονται άμεσα και με την υπεράσπιση θεμελιακών δημοκρατικών δικαιωμάτων που ασφαλώς τίθενται υπό αμφισβήτηση παραπέρα και υπό απειλή. Μια από τις κύριες επιδιώξεις όλων αυτών των εξελίξεων είναι να περιοριστεί ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού στα ανεκτά από το σύστημα όρια. Οχι μόνο να μην διεκδικούν οι εργαζόμενοι ουσιαστικές λύσεις, ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους, αλλά κυρίως να μην αμφισβητούν αυτό που σήμερα υπάρχει και το οποίο είναι βαθιά αυταρχικό και αντιλαϊκό. Πρόκειται, για τη δημοκρατία της ολιγαρχίας, και φυσικά επιδιώκεται να περιοριστούν οι διεκδικήσεις στα όρια αυτά. Ο,τι άλλο διεκδικείται ή αμφισβητείται επιχειρείται να μπει στην κλίνη του Προκρούστη ή να θεωρηθεί ως τρομοκρατία».

Για τη «17Ν»

Αναφερόμενος στην υπόθεση «εξάρθρωση της τρομοκρατίας» ο Δ. Γόντικας είπε: «Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια ειδικά να αποκοπεί όλη αυτή η υπόθεση, από τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή μας. Και πριν - τότε που εμφανίστηκε αυτή η οργάνωση - και σήμερα, που επιχειρείται να βγει από τη μέση. Δηλαδή αποκόπτεται από τη στρατηγική και τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως αυτά αναπτύσσονται στις αντίστοιχες περιόδους. Το ΚΚΕ επισημαίνει, ότι αυτού του είδους οι οργανώσεις συνδέονται με μυστικές υπηρεσίες. Είτε δημιουργήθηκαν, είτε χρησιμοποιήθηκαν από μυστικές υπηρεσίες. Αυτή η θέση συναντά το τελευταίο διάστημα, μια έντονη κριτική από μια σειρά κύκλους, παρ' ότι από άλλους κύκλους αυτό το πράγμα δεν αμφισβητείται ή και ορισμένα στοιχεία που βγαίνουν σποραδικά επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση του ΚΚΕ. Επιχειρείται να καλυφθούν πλήρως οι δραστηριότητες και οι ευθύνες των μυστικών υπηρεσιών ιμπεριαλιστικών κέντρων, και από τη στιγμή που αυτό εξοβελίζεται από τη μέση, επιχειρείται να συνδεθεί με την ιδεολογία και τη δραστηριότητα του ΚΚΕ, γενικότερα της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος.

»Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε αυτές τις μορφές δράσης. Δεν υπάρχει έδαφος εδώ να κατηγορηθεί το ΚΚΕ ότι ανέχεται ή στηρίζει ή ότι η ιδεολογία του τρέφει τέτοια φαινόμενα. Αυτά αντίθετα είναι πρακτικές και τακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει οι αντίπαλοι του ΚΚΕ, οι αντίπαλοι του λαϊκού κινήματος, οι αντίπαλοι των επαναστατικών κινημάτων.

»Σήμερα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται γενικά και ειδικά στην περιοχή μας. Είμαστε μπροστά σε εξελίξεις και αυτή η πλευρά συσκοτίζεται. Εξελίξεις, δηλαδή, που συνδέονται και με τα σχέδια των Αμερικάνων για νέες επεμβάσεις και νέους πολέμους, με ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις για κατάκτηση θέσεων στην περιοχή. Επομένως γεννιούνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με την εμφάνιση αυτή την περίοδο αυτής της υπόθεσης ξαφνικά. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει επίσης ανοίξει αυτό το μεγάλο θέμα της πάλης ενάντια στην τρομοκρατία, ταυτίζοντάς τη με την πάλη των λαϊκών κινημάτων και κηρύσσοντας έναν ανελέητο πόλεμο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο των εξελίξεων θα επιταχυνθούν πολιτικές ζυμώσεις και διεργασίες.

»Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι επιδιώκουν, με κάθε τρόπο, να συγκαλύψουν το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, με τα διάφορα σχέδια που αναπτύσσουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, και κυρίως να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να εμποδίσουν πιο αποτελεσματικά ή και να δώσουν πλήγματα στο λαϊκό κίνημα. Οταν ο κ. Ανδριανόπουλος λέει "το ΚΚΕ, γενικότερα η Αριστερά ζει μια ιδιότυπη ασυλία στο πολιτικό σύστημα", τι εκφράζει; Εκφράζει ακριβώς το γενικότερο σχέδιο που δουλεύεται. Οτι δηλαδή απαιτούνται μέτρα ενάντια σε εκείνες τις πρωτοπόρες δυνάμεις που δε συμβιβάζονται, δεν υποτάσσονται, δεν εγκαταλείπουν τους σκοπούς τους, που μένουν σταθεροί στην πάλη ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, που παλεύουν για γενικότερες αλλαγές, που στέκονται στο πλευρό της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, των λαών, ενάντια στον πόλεμο, στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση, και παλεύουν αταλάντευτα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από αυτή τη βαρβαρότητα».

Για την κλοπή των όπλων στην Κω

Σε ερώτηση σχετικά με την κλοπή των όπλων από το στρατόπεδο της Κω, ο Δ. Γόντικας είπε: «Αναπτύσσονται διάφορα σενάρια και θεωρίες. Λένε, οι υπεύθυνοι, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις για φύλαξη. Το στοιχείο όμως, ότι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονται έξω από τα σύνορα, που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, που δε συνδέεται με τα συμφέροντα της χώρας, αυτό μένει στο απυρόβλητο. Το ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ενταγμένες και προσαρμόζονται συνεχώς στο δόγμα "εχθρός είναι ο λαός", και ότι ακόμα οι Ενοπλες Δυνάμεις, σε μεγάλο βαθμό, είναι διαβρωμένες, φανερά και κρυφά, από διάφορες υπηρεσίες ΝΑΤΟϊκές, αμερικάνικες κλπ., γεγονότα που προκαλούν και συμβάλλουν στη δημιουργία αρνητικών φαινομένων, όλα αυτά μένουν στο απυρόβλητο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λαϊκή πάλη μπορεί... (2009-04-25 00:00:00.0)
Μη διστάζετε, κάντε το βήμα προς το ΚΚΕ! (2008-07-24 00:00:00.0)
Τιμή και δόξα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης (2008-07-15 00:00:00.0)
Μόνη λύση , η αλλαγή των συσχετισμών (2003-08-29 00:00:00.0)
Να ορθώσει μέτωπο η εργατική τάξη (2001-10-20 00:00:00.0)
Μόνη ελπίδα η αντίσταση των λαών (2001-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ