Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΛΟΠΗ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ
«Γαϊτανάκι» αντιφατικών πληροφοριών και σεναρίων

Σε «γαϊτανάκι» σεναρίων, αντιφατικών πληροφοριών και σε ένα είδος θεάτρου του παραλόγου, εξελίσσεται η υπόθεση της κλοπής όπλων από στρατόπεδο της Κω. Την ίδια ώρα, χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες, που έχουν επικεντρωθεί στον έλεγχο των δακτυλικών αποτυπωμάτων του προσωπικού της μονάδας, μια διαδικασία που έχει περάσει στη φάση του ελέγχου μιας πιθανής ταυτοποίησης.

Για το όλο θέμα, δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση, ούτε από τις στρατιωτικές, ούτε από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσο βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από τα μέσα ενημέρωσης, οι αρχές διερευνούν και τις καταστάσεις με τους αξιωματικούς και τους εφέδρους, που έχουν υπηρετήσει στο στρατόπεδο κατά το πρόσφατο παρελθόν, ενώ έχουν κληθεί στην Κω για να ανακριθούν και δύο στρατιώτες που υπηρέτησαν πρόσφατα στη μονάδα.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται με τα διάφορα τηλεφωνήματα από αγνώστους, που δηλώνουν ότι την αρπαγή των όπλων διέπραξε η «17 Ν». Ετσι, χθες στις 2 τα ξημερώματα, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ανέφερε στον τηλεφωνητή ότι «επαναλαμβάνουμε, τα όπλα τα έχουμε εμείς. 17 Νοέμβρη». Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά τηλεφώνημα που γίνεται για την υπόθεση αυτή. Ωστόσο, οι αρχές δεν το αξιολογούν ως αξιόπιστο.

Το μόνο συμπέρασμα που εξάγεται με μια σχετική ασφάλεια, που προκύπτει από τα ευρήματα στο χώρο, είναι ότι οι δράστες ή τουλάχιστον οι βασικοί συνεργοί τους προέρχονται από το εσωτερικό του στρατοπέδου, αφού γνώριζαν τους χώρους και αξιοποίησαν τις παραλείψεις και τα κενά στα μέτρα ασφαλείας των αποθηκών οπλισμού στο στρατόπεδο «Κ. Παλαιολόγος». Το συμπέρασμα αυτό δεν αποκλείει οποιαδήποτε εκδοχή για τα κίνητρα των δραστών.

Ιδιαίτερη φιλολογία αναπτύχθηκε γύρω από το δεύτερο τηλεφώνημα αγνώστου στο αστυνομικό τμήμα της Κω, στη 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπου ανακοινώθηκε ότι η κλοπή έγινε από τη «17 Ν». Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκε ο αριθμός του τηλεφώνου και πρόκειται για ένα δορυφορικό τηλέφωνο και ενδέχεται η κλήση να έγινε από την Αθήνα. Κατά άλλες πληροφορίες, εντοπίστηκε στην Καλαμάτα αυτός που τηλεφώνησε. Επίσης ακούστηκε ότι ο εντοπισμός έγινε μέσω του διεθνούς συστήματος παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, το γνωστό «Εσελον», πράγμα που μαρτυρεί και το ρόλο των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών, αλλά και την έκταση των δυνατοτήτων αυτού του πλανητικού συστήματος παρακολούθησης.

Από την άλλη, σε κατάσταση ομηρίας βρίσκεται όλο το στρατιωτικό της μονάδας που έγινε η κλοπή. Η καραντίνα συνεχίζεται και οι περίπου 170 υπηρετούντες στη μονάδα παραμένουν σε απόλυτο αποκλεισμό από τον έξω κόσμο, καθώς τους απαγορεύεται οποιαδήποτε επικοινωνία με τον εκτός στρατοπέδου κόσμο. Το διάστημα αυτό έχουν όλοι απολέσει το τεκμήριο της αθωότητας, αντιμετωπίζονται όλοι σαν ύποπτοι και καλούνται να υποστούν πλήθος ψυχολογικών πιέσεων, προκειμένου να «σπάσουν» οι όποιοι ένοχοι βρίσκονται ανάμεσά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατί καλλιεργούν κλίμα φόβου; (2012-06-18 00:00:00.0)
ΕΝΤΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ (2007-01-19 00:00:00.0)
Εξουδετέρωση βόμβας (2003-11-12 00:00:00.0)
Λήξη καραντίνας στο στρατόπεδο (2002-08-10 00:00:00.0)
Γνώριζαν για την κλοπή του οπλισμού; (2002-08-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ