Τρίτη 22 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΠΟΣΤΟΛΗ

«Να σου πω εγώ τι θα κάνεις και θα είσαι... πασάς», πρόβαλε ένας ταξίαρχος σε ένα γεωπόνο που υπηρετούσε τη θητεία του στην Ξάνθη - όταν εκείνος (ο γεωπόνος) σε μια συζήτηση διαπίστωνε πως τον περιμένει η ανεργία με την απόλυσή του λίγες μέρες μετά από το στρατό - και υπέδειχνε (ο ταξίαρχος) σχετικά: «Να! Θα κάτσεις εδώ στη Θράκη, θα σου δώσουμε (το κράτος, η ΑΤΕ) όσα θέλεις για να αγοράσεις χωράφια μουσουλμάνων και να κάνεις αγροτική επιχείρηση»!

Αυτά 25 χρόνια πριν. 25 χρόνια μετά, η επίσκεψή μας στη Θράκη, μια δημοσιογραφική αποστολή στην Κομοτηνή, ήταν αρκετή για να αποκαλύψει πως αυτή η εγκληματική, αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της Ελλάδας, των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, απλώς αποτελειώνει χριστιανούς και μουσουλμάνους, τους αγρότες και άλλους εργαζόμενους της Θράκης. Διώχνοντας, όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα, δεκάδες χιλιάδες Θρακιώτες είτε ως εσωτερικούς μετανάστες είτε στο εξωτερικό, όπου αναζητούν ό,τι τους στερούν στον τόπο τους, μια ευκαιρία για αξιοπρεπή ζωή. Αλλά και βυθίζοντας στη φτώχεια τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Θράκης, όσους από τους κατοίκους της περιοχής, μουσουλμάνους και χριστιανούς, επιμένουν γατζωμένοι στον τόπο τους να αγωνίζονται να επιζήσουν, ελπίζοντας πως κάτι μπορεί να γίνει. Να αλλάξει η κατάσταση και να μπορούν απρόσκοπτα να καλλιεργούν τα γόνιμα χωράφια τους, να υπάρξει, επιτέλους, ανάπτυξη σε όφελος των ίδιων των κατοίκων της περιοχής.

Σήμερα μ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική - τον οδοστρωτήρα της ΟΝΕ, που υλοποιούν και στηρίζουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ - οι κάτοικοι δεν μπορεί να περιμένουν παρά τα χειρότερα. Οπου κι αν βρεθήκαμε στα χωριά και τους δήμους της Ροδόπης, μ' όποιους κι αν μιλήσαμε, η αγανάκτηση και η καταγγελία της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης εκφραζόταν καθαρή απ' όλους.

Η πλειοψηφία τους, ωστόσο, δύσκολα κατανοεί τις αιτίες και κυρίως τουs υπεύθυνους για το έγκλημα που συντελείται και οδηγεί τους ίδιους στο ξεκλήρισμα και ολόκληρη την περιοχή στην ερήμωση. Η καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος και διαχωρισμών, που χρόνια τώρα ακολουθείται από το επίσημο κράτος και η εκμετάλλευσή του από τους εγκάθετους, τόσο της μειονότητας όσο και της επίσημης πολιτείας, οξύνει τα προβλήματα και δεν επιτρέπει, εν πολλοίς, στους κατοίκους να συνειδητοποιήσουν ότι κοινός είναι ο εχθρός, η αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, που δεν εννοούν πατρίδες και ξέρουν να εκμεταλλεύονται τις ιδιαιτερότητες.

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, σε κάθε περίπτωση, κάνουν ό,τι μπορούν όχι μόνο για την αποκάλυψη αυτών των καταστροφικών για τον τόπο πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, αλλά και για την οργάνωση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την κατάργηση όλων των διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας. Στη βάση αυτή διεκδικεί και τούτη τη φορά τον ψήφο μουσουλμάνων και χριστιανών κατοίκων της περιοχής για την προώθηση του Λαϊκού Μετώπου που μπορεί να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και να εφαρμόσει μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική για όλους τους εργαζόμενους.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ