Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σαν σήμερα

1909: Ξεσπά το κίνημα του Ε.Βενιζέλου στο Γουδί.

1931 Ογκώδη αγροτικά συλλαλητήρια γίνονται στην Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

1940 Το καταδρομικό ΕΛΛΗ βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετέχοντας με μεγάλο σημαιοστολισμό στη γιορτή της Παναγίας και τορπιλίζεται από ιταλικό υποβρύχιο, 3 ολόκληρους μήνες πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Η εγκληματική αυτή ενέργεια των Ιταλών φασιστών, προκάλεσε την αγανάκτηση του ελληνικού λαού, παράλληλα, όμως, του ανέβασε το ηθικό και τον προετοίμασε ψυχολογικά να αντιμετωπίσει την ιταλική πολεμική επίθεση, που εκδηλώθηκε στις 28 Οχτώβρη 1940.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου και ο ίδιος ο Μεταξάς, ενώ γνώριζαν ότι η ΕΛΛΗ τορπιλίστηκε από τους Ιταλούς, έδωσαν αυστηρές οδηγίες στον Τύπο να μην κάνει την παραμικρή νύξη. Και ενώ ήταν σαφής ένδειξη για τις προθέσεις και τα σχέδια της φασιστικής Ιταλίας, ο Μεταξάς επέμενε να επιδιώκει τη μεσολάβηση της ναζιστικής Γερμανίας, ώστε να αποτραπεί η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας!

1943 Σφαγή στο Κομμένο της Αρτας. Οι Γερμανοί σκοτώνουν 388 πατριώτες.

1945 Ο «Κόκκινος Στρατός», της ΕΣΣΔ, απελευθερώνει την Κορέα από τους Ιάπωνες επιδρομείς.

1947 Η Ινδία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, σπάζοντας τον χρόνιο αποικιακό βρετανικό ζυγό.

1960 Ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

1971 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ.Νίξον, προκειμένου να περιορίσει την εκροή αμερικανικού συναλλάγματος στο εξωτερικό αναστέλλει τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, με αρνητικές συνέπειες για το τότε παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

1982 Δολοφονείται ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μπασίρ Τζεμαγιέλ, σε βομβιστική επίθεση στο στρατηγείο των φαλαγγιτών στην Ανατολική Βηρυτό. Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί εισβάλλουν στο δυτικό τομέα της πόλης, ενώ οι χριστιανικές πολιτοφυλακές εισέρχονται στα παλαιστινιακά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα και επιδίδονται σε άγριες σφαγές Παλαιστινίων με χιλιάδες νεκρούς. Οργανωτής και άμεσα εμπλεκόμενος στη σφαγή, ο νυν πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ