Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Διάλειμμα στο τρομο-σίριαλ

Μια μικρή θερινή ανάσα στο τρομο-σίριαλ των τελευταίων βδομάδων χαρίζουν τις τελευταίες μέρες οι σκηνοθέτες και παραγωγοί του. Αλλωστε, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αυτό το χρονικό διάστημα έχουν στραμμένα το σώμα και το μυαλό τους στις ολιγοήμερες διακοπές που τους επιτρέπεται να έχουν. Μπροστά στη μαζική τους επιστροφή, που αναμένεται ν' αρχίσει τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, οι παραγωγοί του τρομο-σίριαλ ετοιμάζουν νέα επεισόδια. Τα τελευταία θα ρίξουν το απαραίτητο προπέτασμα καπνού στα λαϊκά προβλήματα και θα τροφοδοτήσουν τον κίτρινο ποταμό των περισσότερων ΜΜΕ, τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη ...φωτεινή άσκηση της δημοσιογραφίας από ορισμένους σταρ της ενημέρωσης, έχουν δώσει λαμπρά δείγματα πώς ασκείται η διάδοση πληροφοριών που εξυπηρετούν σκοπιμότητες, αλλά και η ανακριτική μέσω της τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να σταλούν οι πρώτες κλήσεις σε δεκάδες πρόσωπα που οι αρχές κρίνουν ότι πρέπει να καταθέσουν για την υπόθεση της «17Ν». Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το «σαφάρι» της ονοματολογίας που θα αναπτυχθεί και στο οποίο θα εξασκηθούν κάποιοι δημοσιογράφοι από τα παράθυρα των καναλιών που τους φιλοξενούν. Σπορ στο οποίο επιδόθηκαν τον τελευταίο 1,5 μήνα. Παράλληλα, πληροφορίες και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέο κύκλο επιχειρήσεων των διωκτικών αρχών με στόχο την εξάρθρωση του ΕΛΑ, της «1ης Μάη», των «Επαναστατικών Πυρήνων», της «Κόκκινης Γραμμής» και άλλων. Μάλιστα, γίνεται λόγος ότι από τον ΕΛΑ έχουν περάσει κατά καιρούς 80 άτομα...

Η διαρροή της απολογίας του Σάββα Ξηρού στον εισαγγελέα Ι. Διώτη και η απολογία του στον ειδικό ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο ήρθε να προσθέσει ερωτήματα, αφού δε διευκρινίζει πώς και από ποιους ο ίδιος και τα άλλα μέλη της «17Ν» εκπαιδεύτηκαν στο χειρισμό των μηχανισμών που εκτόξευαν ρουκέτες και στην κατασκευή βομβών. Επίσης, ενώ στην προανακριτική του απολογία υποστήριζε ότι δε συμμετείχε στην επίθεση κατά του Ι. Παλαιοκρασσά, το 1991, διότι τον παρακολουθούσε η Ασφάλεια, στην απολογία του ισχυρίστηκε πως ο Δ. Κουφοντίνας πάτησε το κουμπί του τηλεχειρισμού, η ρουκέτα εκτοξεύτηκε και σκοτώθηκε ο Α. Αξαρλιάν.

Ομως, το στίγμα των τελευταίων ημερών το έδωσε με δυο συνεντεύξεις-παρεμβάσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τ. Μίλερ. Χαρακτηριστικό τους η χρησιμοποίηση του πρώτου πληθυντικού προσώπου. Στην «Ελευθεροτυπία» είπε ότι «δεν τελειώσαμε». Στο «Εθνος της Κυριακής» πρόσθεσε πως «όλα δείχνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Αναρωτιέται κανείς ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι του. Την απάντηση την έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, ο οποίος σε επιστολή του στον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, δήλωσε: «Εχω την πεποίθηση ότι θα αυξάνεται η συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας. Περιμένω με ανυπομονησία να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στα βήματα της παραγωγικής συνάντησης που είχαμε εδώ στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Γενάρη». Από κοντά και η αντιπολιτευόμενη ΝΔ, που διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι αν δεν ψήφιζε τον «τρομονόμο» στη Βουλή, δε θα γινόταν νόμος του κράτους.

Αλλωστε, στο σίριαλ «εξάρθρωση της "17Ν"» ετοιμάζεται να προστεθεί ένα νέο επεισόδιο. Λέγεται «εμπλουτισμός του "τρομονόμου" με νέες διατάξεις». Η επικοινωνιακή (βλ. προπαγανδιστική) τακτική των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του τόπου στην επιχείρηση αυτή έχει, επιπλέον, στόχο την αναβάθμιση της εικόνας των δυνάμεων καταστολής στην κοινωνία, αλλά και την καλλιέργεια της αντίληψης ότι το κράτος εργάζεται τόσο πολύ για το καλό του πολίτη, ώστε ο τελευταίος πρέπει να γίνει από αμφισβητίας συνεργάτης του. Για την καλύτερη ασφάλειά του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ