Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

Η «Καθημερινή» γράφει για σύζυγο αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος φέρεται να είχε κάποια στιγμή και υπηρεσιακή σχέση με μυστικές υπηρεσίες, που ενδέχεται να ήταν η γυναίκα η οποία έδωσε στοιχεία για τη «17Ν» στην υπόθεση της Λ. Ριανκούρ το 1992. Στο σπίτι της γυναίκας συχνάζουν άτομα που συνδέονται με μυστικές υπηρεσίες, όπως ένας Κύπριος καθηγητής κι ένας Κούρδος, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ανάμειξης σε ασυνήθιστες δραστηριότητες. Αναλυτικότερα, η εφημερίδα αναφέρεται στην «παρέα της Δροσιάς», στην οποία εστιάζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών και με αυτήν συναναστρέφεται η «Μαρία» που έδωσε τις πληροφορίες για την επιχείρηση της «17Ν» στην οδό Λ. Ριανκούρ. Το ενδιαφέρον των αρχών έχει προκαλέσει μια περίεργη «κινητικότητα» που παρατηρείται γύρω από το σπίτι της στα βόρεια προάστια. Επιπλέον, καταγράφεται παρουσία ανθρώπων που έχουν συνδεθεί με μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και αξιωματικών με θητεία σε αυτές. Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκύπτει από πληροφορίες που φέρουν ορισμένα από αυτά τα άτομα να έχουν σχέση και με τον καταζητούμενο Δ. Κουφοντίνα, αλλά και με τον Α. Γιωτόπουλο.

Το «Βήμα» επισημαίνει πως ο Γιάννης Σκανδάλης υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο αναφοράς τουλάχιστον τεσσάρων περιφερειακών οργανώσεων της εγχώριας τρομοκρατίας. Ακόμη σε πέντε τουλάχιστον περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι ο ΕΛΑ, η «17Ν», η Επαναστατική Αλληλεγγύη και η ΟΕΛΑ προχωρούν σε κοινές αναφορές για τους στόχους τους. Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε ένα πρόσωπο 54-60 χρόνων που μνημονεύεται στα αρχεία της Στάζι και θεωρείται ότι είχε την ευθύνη των σχέσεων του ΕΛΑ με την ομάδα Κάρλος.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρεται στα τρία μνημόνια συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών υπηρεσιών για το θέμα της τρομοκρατίας. Κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν η ελευθερία κινήσεων που έδιναν στους πράκτορες της CIA και του FBI, για δράση στο εσωτερικό της χώρας. Το πρώτο υπογράφτηκε το 1992 από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Θ. Αναγνωστόπουλο. Είχε άτυπο χαρακτήρα και πρόβλεπε τη σύσταση δύο ειδικών κοινών ομάδων στρατολόγησης ατόμων τα οποία είχαν πληροφορίες ή προσβάσεις σε άλλα άτομα τα οποία πιθανόν να είχαν πληροφορίες σχετικά με τη «17Ν». Καθοριζόταν (στην πρώτη ομάδα) ότι πρόσβαση στο αρχειακό της υλικό θα διέθετε και ο επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα. Ερευνητικό εργαλείο της ομάδας αποτέλεσε και η παρακολούθηση τηλεφωνημάτων. Το δεύτερο υπογράφτηκε το 1994, όταν υπουργός Δημόσιας Τάξης διατέλεσε ο Στ. Παπαθεμελής. Στα πλαίσια της δεύτερης ομάδας αναβαθμιζόταν ο ρόλος των Αμερικανών στους τομείς της έρευνας και των πληροφοριών, ενώ ο επικεφαλής του κλιμακίου της CIA εξισωνόταν με το διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Τελευταίο ήταν αυτό που υπέγραψε πριν δυο χρόνια ο τωρινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει «συντονισμό αστυνομικών ενεργειών για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών και αμοιβαίας υποστήριξης υπό την καθοδήγηση και έλεγχο του μέρους, στο έδαφος του οποίου λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες».

Τα «Νέα» σημειώνουν ότι Ελληνας με το ψευδώνυμο «Φιλίπ», από τη δεκαετία του 1970 είχε τις διεθνείς σχέσεις ελληνικών ένοπλων οργανώσεων με άλλες του εξωτερικού.

Η «Απογευματινή» υποστηρίζει πως στην ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν για την πορεία των ερευνών, ενώ 52 μέρες μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σ. Ξηρού, ο «Σαρδανάπαλος» παραμένει ανενόχλητος. Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Θ. Αναγνωστόπουλος, αποκάλεσε την ΕΥΠ «μολυσμένη» και «πηγή διαρροών» σε ό,τι αφορά στις έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ