Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φτηνές δικαιολογίες συνεχίζει να μοιράζει η κυβέρνηση

Με φτηνές δικαιολογίες επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει την αδυναμία έως απροθυμία της να οχυρώσει την πόλη και ιδιαίτερα τις παραποτάμιες του Κηφισού περιοχές, από το ενδεχόμενο νεροποντής. Χτες, επιχειρήθηκε από κυβερνητικά στελέχη να προβληθεί μια δήθεν ετοιμότητα από την επομένη της 8ης Ιούλη, οπότε και σημειώθηκαν οι πρώτες μεγάλες καταστροφές του καλοκαιριού από πλημμύρες.

«Ο σχεδιασμός των μέτρων ξεκίνησε από την προηγούμενη θεομηνία που ήταν μεγάλη. Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν να κρατηθεί η διατομή (του Κηφισού) ανοιχτή και στην ίδια κλίμακα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, και ο σχεδιασμός γινόταν με αυτές τις δυνάμεις και τώρα ολοκληρώνεται επί της ουσίας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, μετά το πέρας σχετικής χτεσινής σύσκεψης, με τη συμμετοχή του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Τσακλίδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ν. Παπανικολάου. Ο ίδιος ομολόγησε την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντεπεξέλθει στις ανάγκες τέτοιων περιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσους έκαναν κριτική στον εθνικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας που αναπροσαρμόστηκε, ο οποίος κάθε άλλο παρά λύσεις πρόσφερε. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του κρατικού κορβανά, για να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της άμυνας του κράτους, της πολιτείας, των κατοίκων απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Και χτες επιχειρήθηκε να καλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τις καταστροφές που σημειώνονται κάθε φορά, με τη φτηνή δικαιολογία πως ακόμα και ανεπτυγμένα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, που πλημμύρισαν δεν απέφυγαν τα προβλήματα.

Κατά τα άλλα, ο Κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε στις δηλώσεις του τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αποτροπή νέων καταστροφών στις επικίνδυνες περιοχές. Σύμφωνα με αυτά τα μέτρα πρόκειται να τοποθετηθούν μόνιμα σιδερένια παραπετάσματα, ύψους περίπου 1,20 μέτρων, τα οποία θα μεγαλώσουν την παροχετευτικότητα του νερού. Επίσης, θα τοποθετηθούν περίπου 10.000 σάκοι με άμμο, στα δύο άκρα των γεφυρών της Πειραιώς και του ΗΣΑΠ. Οπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «αμέσως μετά την έκδοση οποιουδήποτε έκτακτου δελτίου, ακόμη και σε βάρος της κυκλοφορίας, θα τοποθετούνται τα σακιά κανονικά και θα διακόπτεται η κυκλοφορία».

Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα. Ωστόσο, υπογραμμίζουμε ότι οι πλημμυροπαθείς δεν έχουν δει ακόμη την αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από την προηγούμενη νεροποντή. Ο Κ. Σκανδαλίδης μοίρασε και πάλι υποσχέσεις, λέγοντας ότι «εάν υπάρχουν οποιαδήποτε μπλοκαρίσματα θα πάρω εγώ την ευθύνη να συντονίσω τους διάφορους φορείς, προκειμένου να εξαφανιστούν τα προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ