Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Αρνήθηκε και πάλι όλες τις κατηγορίες ο Γιωτόπουλος
  • «Ελαβε γνώση της ογκώδους δικογραφίας μόλις μία ώρα πριν απολογηθεί» κατήγγειλε ο συνήγορός του
  • Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν χτες ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Λ. Παπαδημητρίου και δύο αστυνομικοί που είχαν τραυματιστεί στη συμπλοκή στα Σεπόλια

Και στη συμπληρωματική απολογία του, ο φερόμενος ως καθοδηγητής της «17Ν» αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες

Eurokinissi

Και στη συμπληρωματική απολογία του, ο φερόμενος ως καθοδηγητής της «17Ν» αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες
Την ίδια υπερασπιστική γραμμή ακολούθησε και χτες ο φερόμενος ως καθοδηγητής της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Αλ. Γιωτόπουλος, αρνούμενος να πει οτιδήποτε, όταν τον επισκέφτηκε χτες στις 6 το απόγευμα στις Φυλακές Κορυδαλλού ο εφέτης ανακριτής Λ. Ζερβομπεάκος για συμπληρωματική απολογία. Να σημειωθεί ότι η συμπληρωματική απολογία αφορούσε τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες και όχι επιπρόσθετο κατηγορητήριο.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Ραχιώτη, ο Αλ. Γιωτόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδουν, επανέλαβε όσα είχε καταθέσει στην 4η ανακρίτρια Θεώνη Μπούρη και εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα συνθηκών εγκλεισμού του, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των «ειδικών μεθόδων κράτησης». Η συνάντηση Λ. Ζερβομπεάκου και Αλ. Γιωτόπουλου κράτησε περίπου 20 λεπτά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα δίνονται οι συμπληρωματικές καταθέσεις των κατηγορουμένων.

Επί της ουσίας ο Αλ. Γιωτόπουλος επικαλείται αδυναμία να αντικρούσει το ογκώδες κατηγορητήριο που ξεπερνά τα 100 αδικήματα, λόγω δυσχερούς επικοινωνίας με το συνήγορό του, αλλά και την τεράστια δικογραφία που χρειάζεται να μελετήσει.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος του Αλ. Γιωτόπουλου, Ι. Ραχιώτης, είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβληθούν αναλυτικοί και εμπεριστατωμένοι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, γιατί η δικογραφία παραλήφθηκε μία μέρα πριν τη συμπληρωματική κατάθεση, ενώ ο κατηγορούμενος έλαβε γνώση μόλις μία ώρα πριν και δεν ήταν δυνατόν να ενημερωθεί ούτε τηλεφωνικά γιατί εξακολουθούν οι περιορισμοί στην επικοινωνία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κατηγορούμενος Αλ. Γιωτόπουλος δε ζήτησε ούτε καν νέα προθεσμία για να απολογηθεί, ενδεικτικό της «σκληρής γραμμής» που θα ακολουθήσει μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης. Συνεπώς, η θέση του Αλ. Γιωτόπουλου και χτες παρέμεινε η γνωστή, που σημαίνει ότι αρνείται οποιαδήποτε σχέση για όσα κατηγορείται, ότι είναι προκατασκευασμένα σενάρια, στα οποία συνέπραξαν οι συγκατηγορούμενοί του για να απολαύουν τα ευεργετήματα του νόμου.

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα θύματα της «17 Νοέμβρη» κάνουν δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής. Χτες ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Λ. Παπαδημητρίου, έκανε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής και ζήτησε αντίγραφα της δικογραφίας. Το ίδιο έκαναν μέσω του συνηγόρου τους Λ. Παπαδημητρίου και οι αστυνομικοί Γ. Παπαφώτης και Σωκ. Κότσιας, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί στη συμπλοκή στα Σεπόλια το Νοέμβρη του 1991. Ο πρώτος από αυτούς άρχισε χτες και θα συνεχίσει σήμερα να καταθέτει στον ειδικό εφέτη ανακριτή.

Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ δεν κατέθεσε χτες στον εφέτη ανακριτή για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από την «17 Νοέμβρη». Αν και του ζητήθηκε, ο Λ. Παπαδημητρίου επιφυλάχτηκε να καταθέσει αργότερα, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για τη δικογραφία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Λ. Παπαδημητρίου δέχτηκε επίθεση από την «17 Νοέμβρη» το πρωί της Δευτέρας της 21 Δεκέμβρη 1992 στο Μαρούσι, όπου τον πυροβόλησαν στα πόδια οι Β. Τζωρτζάτος και Σ. Ξηρός, των οποίων συμπίπτουν οι ομολογίες (ομολογίες οι οποίες - όπως και των υπολοίπων κατηγορουμένων - έχουν δοθεί στη δημοσιότητα με τη μέθοδο των διαρροών). Στην προανακριτική του κατάθεση ο Β. Τζωρτζάτος ομολόγησε τη συμμετοχή του όπου αναφέρει: «Συμμετείχα μαζί με τον "Λουκά" (Δ. Κουφοντίνα) και τον "Μιχάλη" (Σ. Ξηρό) στον τραυματισμό εναντίον του βουλευτή Παπαδημητρίου τον Δεκέμβριο του '92 στο Μαρούσι. Τον πυροβόλησα εγώ με 38άρι περίστροφο και ο "Μιχάλης" με το 45άρι».

Την επίθεση περιγράφει και ο Σ. Ξηρός, ο οποίος αναφέρει στην απολογία του. «Στην ενέργεια κατά του βουλευτή της ΝΔ Λ. Παπαδημητρίου εγώ πήρα μέρος μαζί με τον "Λουκά" και τον Τζωρτζάτο. Ο Τζωρτζάτος τον πυροβόλησε με περίστροφο 38άρι κι εγώ με εντολή του "Λουκά" τον πυροβόλησα μία φορά με 45άρι».

Η κατάθεση του Λ. Παπαδημητρίου έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί φέρεται να έχει έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την «ξανθιά» της «17 Νοέμβρη». Ερωτηθείς χτες από τους δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, απάντησε πως όταν καταθέσει θα απαντήσει και για την ξανθιά γυναίκα.

Για τη συμπλοκή στα Σεπόλια που έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1991 αναφέρουν στις προανακριτικές τους απολογίες οι Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός. Ειδικότερα, ο Σ. Ξηρός αναφέρει: «Τον χειμώνα του 1991 εγώ, ο Χριστόδουλος, ο "Λουκάς" και ο "Αρης" (Σωτήρης Κονδύλης) προσπαθούσαμε να κλέψουμε ένα ΙΧΦ. Κάποιος μας είδε και ειδοποίησε την αστυνομία... Επακολούθησε ένοπλη συμπλοκή και τραυματίστηκε ο οδηγός περιπολικού και ίσως κάποιος άλλος αστυνομικός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ